Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Babiččin makový štrůdl

4.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 500g hladké mouky/mouku si prosijeme přes síto, aby se hezky provzdušnila
  • 1 vanilkový cukr/vanilkový lusk
  • strouhaná kůra z dobře omytého citronu, jemně ustrouhat pouze žlutou část citronu
  • 100g cukr krupice
  • 100ml olej
  • 100g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 4 žloutky

Kvásek:

  • 250 ml mléka
  • kostka cukru
  • 42g kvasnic

Maková nádivka:

  • 250 g umletého máku
  • 150 ml horkého mléka
  • cukr
  • skořice
  • lžíce švestkových povidel
  • 2 lžíce rumu
  • pár drobených piškotů

POSTUP PŘÍPRAVY:

Pečení z kynutého těsta vždy doprovází mě vzpomínky na dětství. Babička pekla ten nejlepší štrůdl. Vyzkoušela jsem mnoho receptů na štrůdl, ale vždy se vracím zpět k tomuto kynutému a voňavému, s mákem nebo oříšky.

Ráda se s vámi podělím o tento můj vzpomínkový recept.

Uhněteme krásné vláčné těsto, které necháme nakynout pod utěrkou minimálně půl hodiny. Pak těsto na pomoučeném vále rozdělíme na dvě části, budou dva štrůdle.

Připravíme si mezi kynutím makovou nádivku.

Umletý mák spaříme v horkém mléků, pak do nádivky přidáme cukr, skořicí, lžíci švestkových povidel, 2 lžíce rumu, můžeme dodat pár drobených piškotů.

Těsto rozválíme na 0,5 cm plat, tento přetřeme rozpuštěným máslem, přetřeme makovou nádivku a zlehka zkropíme vodou, aby nádivka nebyla moc po upečení sucha, srolujeme a dáme na plech vyložený papírem. Necháme ještě chvíli na plechu, pak potřeme žloutkem, pečeme na 180/200 stupňů asi 30/40 minut podle výkonu trouby.

Po vytažení z trouby hned potřeme máslem. Vychladlé pocukrujeme.

Přeju vám, ať se vám štrůdl povede a chutná vám.

Autor receptu Petra Svobodová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 500g hladké mouky/mouku si prosijeme přes síto, aby se hezky provzdušnila
  • 1 vanilkový cukr/vanilkový lusk
  • strouhaná kůra z dobře omytého citronu, jemně ustrouhat pouze žlutou část citronu
  • 100g cukr krupice
  • 100ml olej
  • 100g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 4 žloutky

Kvásek:

  • 250 ml mléka
  • kostka cukru
  • 42g kvasnic

Maková nádivka:

  • 250 g umletého máku
  • 150 ml horkého mléka
  • cukr
  • skořice
  • lžíce švestkových povidel
  • 2 lžíce rumu
  • pár drobených piškotů

POSTUP PŘÍPRAVY:

Pečení z kynutého těsta vždy doprovází mě vzpomínky na dětství. Babička pekla ten nejlepší štrůdl. Vyzkoušela jsem mnoho receptů na štrůdl, ale vždy se vracím zpět k tomuto kynutému a voňavému, s mákem nebo oříšky.

Ráda se s vámi podělím o tento můj vzpomínkový recept.

Uhněteme krásné vláčné těsto, které necháme nakynout pod utěrkou minimálně půl hodiny. Pak těsto na pomoučeném vále rozdělíme na dvě části, budou dva štrůdle.

Připravíme si mezi kynutím makovou nádivku.

Umletý mák spaříme v horkém mléků, pak do nádivky přidáme cukr, skořicí, lžíci švestkových povidel, 2 lžíce rumu, můžeme dodat pár drobených piškotů.

Těsto rozválíme na 0,5 cm plat, tento přetřeme rozpuštěným máslem, přetřeme makovou nádivku a zlehka zkropíme vodou, aby nádivka nebyla moc po upečení sucha, srolujeme a dáme na plech vyložený papírem. Necháme ještě chvíli na plechu, pak potřeme žloutkem, pečeme na 180/200 stupňů asi 30/40 minut podle výkonu trouby.

Po vytažení z trouby hned potřeme máslem. Vychladlé pocukrujeme.

Přeju vám, ať se vám štrůdl povede a chutná vám.

Autor receptu Petra Svobodová