Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Babiččiny španělské ptáčky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na 4 porce potřebujeme :

  • hovězí roštěná kýta 4 velké plátky
  • 
sůl

  • pepř
  • 
pikantní nebo plnotučná hořčice

  • vejce 2 ks
  • 
anglická slanina 4 tenké plátky
  • 
kvalitní tenké párky 2 ks
  • 
kyselé okurky 2 ks

  • cibule 2 ks
  • 
čerstvá červená paprika 1 ks

  • sádlo na osmažení
  • 
sladká mletá paprika
  • 
potravinářská vázací nit

Dušená rýže:

  • surová rýže množství podle počtu osob
  • sádlo na osmažení
  • voda jednou tolik co rýže /když máme 1 hrnek surové rýže, dáme 2 hrnky vody/
  • sůl 1 čl

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vajíčka uvařit natvrdo a nakrájet na čtvrtiny. Červenou papriku nakrájet na pásky. Párky podle tloušťky podélně rozpůlit. Kyselé okurky taky podélně rozpůlit nebo rozčtvrtit. Hovězí plátky důkladně naklepat a z obou stran osolit a opepřit. Z jedné strany plátky potřít hořčicí a položit na ni plátek anglické slaniny. Zhruba doprostřed na sebe položit párek, vajíčko, papriku a okurku. Plátky masa pevně srolujeme. Roládky omotáme nití, aby se při dušení nerozpadly. Takto připravené závitky zprudka orestovat na sádle ze všech stran. Vyjmout z hrnce a na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli a zbytek nakrájené papriky. Pak ptáčky vrátíme do hrnce, zalejeme do 2/3 horkou vodou nebo vývarem. Přikryjeme pokličkou a asi 1 - 1,5 hodiny dusíme doměkka.

Ptáčky vyjmout a omáčku necháme ještě asi 10 minut vařit, aby se zredukovala. Podle chuti můžeme přidat mletou sladkou papriku, která omáčce dodá barvu. Omáčku můžeme i trošku zahustit moukou rozmíchanou ve vodě. Do omáčky můžeme nakrájet i zbytky surovin, které nám zbyly.

Podáváme s dušenou rýží.

Rýži orestujeme na sádle zhruba 30 sekund, zalejeme vodou, osolíme, přiklopíme pokličkou a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a dusíme bez odkrývání 45 minut.

Autor receptu Pavlína Bušová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na 4 porce potřebujeme :

  • hovězí roštěná kýta 4 velké plátky
  • 
sůl

  • pepř
  • 
pikantní nebo plnotučná hořčice

  • vejce 2 ks
  • 
anglická slanina 4 tenké plátky
  • 
kvalitní tenké párky 2 ks
  • 
kyselé okurky 2 ks

  • cibule 2 ks
  • 
čerstvá červená paprika 1 ks

  • sádlo na osmažení
  • 
sladká mletá paprika
  • 
potravinářská vázací nit

Dušená rýže:

  • surová rýže množství podle počtu osob
  • sádlo na osmažení
  • voda jednou tolik co rýže /když máme 1 hrnek surové rýže, dáme 2 hrnky vody/
  • sůl 1 čl

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vajíčka uvařit natvrdo a nakrájet na čtvrtiny. Červenou papriku nakrájet na pásky. Párky podle tloušťky podélně rozpůlit. Kyselé okurky taky podélně rozpůlit nebo rozčtvrtit. Hovězí plátky důkladně naklepat a z obou stran osolit a opepřit. Z jedné strany plátky potřít hořčicí a položit na ni plátek anglické slaniny. Zhruba doprostřed na sebe položit párek, vajíčko, papriku a okurku. Plátky masa pevně srolujeme. Roládky omotáme nití, aby se při dušení nerozpadly. Takto připravené závitky zprudka orestovat na sádle ze všech stran. Vyjmout z hrnce a na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli a zbytek nakrájené papriky. Pak ptáčky vrátíme do hrnce, zalejeme do 2/3 horkou vodou nebo vývarem. Přikryjeme pokličkou a asi 1 - 1,5 hodiny dusíme doměkka.

Ptáčky vyjmout a omáčku necháme ještě asi 10 minut vařit, aby se zredukovala. Podle chuti můžeme přidat mletou sladkou papriku, která omáčce dodá barvu. Omáčku můžeme i trošku zahustit moukou rozmíchanou ve vodě. Do omáčky můžeme nakrájet i zbytky surovin, které nám zbyly.

Podáváme s dušenou rýží.

Rýži orestujeme na sádle zhruba 30 sekund, zalejeme vodou, osolíme, přiklopíme pokličkou a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a dusíme bez odkrývání 45 minut.

Autor receptu Pavlína Bušová