Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Banoffee pie - koláč s banány a karamelem

4.0 3

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na korpus:

  • 200g hladké mouky
  • 100g másla
  • 2 PL cukru krystal
  • 1 žloutek

Náplň:

  • 3 ks banánů
  • 450ml smetany ke šlehání
  • 200g cukru krystal
  • kousek čokolády na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Suroviny na těsto rukama pořádně propracujte, až vznikne hladké těsto. To zabalte do igelitového sáčku a uložte asi na 20–30 minut odpočinout do lednice.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Cukr nasypte na dno pánve a nechte ho trochu zkaramelizovat. Postupně do něj vmíchejte 200 ml teplé smetany ke šlehání, až vznikne hladká omáčka. Hotovou ji nechte vychladnout.

Odpočinuté těsto vyválejte, urovnejte do koláčové formy kterou vymažte maslem (jednoduše to jde tak, že těsto vyválíte na potravinářské folii nebo pečicím papíře)nebo ho namačkejte prsty do formy, překryjte ho kusem papíru na pečení a nasypte na něj pečicí (nebo obyčejné) fazole – díky nim se během pečení těsto nezvlní. Takto připravené těsto vložte do vyhřáté trouby a nechte asi 20 minut péct do lehce zlatavé barvy.

Upečený a vychladlý korpus (bez papíru a fazolí :-)) polijte trochou karamelové omáčky, urovnejte do něj na kolečka nakrájené banány a zalijte zbytkem karamelové polevy.

Uložte do lednice a nechte např. přes noc ztuhnout.Druhý den vyšlehejte druhou šlehačku a koláč s ní celý pokryjte.Nakonec nastrouhejte čokoládu a koláč posypejte.

Autor receptu Petra Pěnkavová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na korpus:

  • 200g hladké mouky
  • 100g másla
  • 2 PL cukru krystal
  • 1 žloutek

Náplň:

  • 3 ks banánů
  • 450ml smetany ke šlehání
  • 200g cukru krystal
  • kousek čokolády na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Suroviny na těsto rukama pořádně propracujte, až vznikne hladké těsto. To zabalte do igelitového sáčku a uložte asi na 20–30 minut odpočinout do lednice.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Cukr nasypte na dno pánve a nechte ho trochu zkaramelizovat. Postupně do něj vmíchejte 200 ml teplé smetany ke šlehání, až vznikne hladká omáčka. Hotovou ji nechte vychladnout.

Odpočinuté těsto vyválejte, urovnejte do koláčové formy kterou vymažte maslem (jednoduše to jde tak, že těsto vyválíte na potravinářské folii nebo pečicím papíře)nebo ho namačkejte prsty do formy, překryjte ho kusem papíru na pečení a nasypte na něj pečicí (nebo obyčejné) fazole – díky nim se během pečení těsto nezvlní. Takto připravené těsto vložte do vyhřáté trouby a nechte asi 20 minut péct do lehce zlatavé barvy.

Upečený a vychladlý korpus (bez papíru a fazolí :-)) polijte trochou karamelové omáčky, urovnejte do něj na kolečka nakrájené banány a zalijte zbytkem karamelové polevy.

Uložte do lednice a nechte např. přes noc ztuhnout.Druhý den vyšlehejte druhou šlehačku a koláč s ní celý pokryjte.Nakonec nastrouhejte čokoládu a koláč posypejte.

Autor receptu Petra Pěnkavová