Hledat
Filters

Boršč

Potřebné přísady:
  • 300 g hovězího masa
  • 300 g vepřového (obojí libovější)
  • olivový olej
  • mrkev, petržel, celer
  • 350 g nakrouhaného zelí (jde s bílým i červeným)
  • červená řepa (velikost asi jako větší pomeranč)
  • 2 rajčata (stačí z plechovky)
  • rajský protlak
  • sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření
  • 2,5 l vody
  • 4 stroužky česneku
  • cukr
  • citron nebo ocet
  • zakysaná smetana na ozdobu
Postup přípravy:
  1. Hovězí maso nakrájíme na malé kostičky a narychlo pečeme na pánvi, kde jsme rozehřáli olej. Necháme chvíli podusit (pustí dost šťávy). Přidáme vepřové opět na malé kostičky a necháme zatáhnout. Pak přidáme mrkev, petržel a celer na kostičky a asi 5 minut opražíme.
  2. Vše přendáme do velkého hrnce (minimálně na 5 litrů, raději víc) a zalejeme asi 2,5 litry vody. Přidáme rajčata, protlak, sůl, pepř, nové koření a bobkový list a vaříme asi hodinu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky a pár minut opečeme na oleji na pánovi. Zelí nakrouháme. Obojí přidáme do boršče a vaříme asi 30–45 minut (do změknutí zelí i řepy, maso už by mělo být také měkké).
  3. Na závěř přidáme prolisovaný česnek, případně dosolíme, ochutíme citronem/octem, případně trochou cukru.
  4. Boršč je nejlepší až druhý (třetí, čtvrtý..:o)) den. Servírujeme horký s kopečkem zakysané smetany.
  5. Pokud neseženete čerstvou červenou řepu, lze použít i tu v nálevu (já to nezkoušela), tu není třeba opékat, stačí přihodit s nálevem přímo do boršče, když se dává zelí.
  6. Z tohoto množství je asi 8 velkých porcí. A velkých myslím tak 400 ml na porci, takže stačí plátek chleba a člověk se k večeři přecpe :o)
Polévky
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist