Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Brynzové halušky

4.5 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 750 g brambor
  • 250 g hladké mouky
  • sůl
  • 250 g brynzy
  • 150 g slaniny
  • smetana 33% (nebo i 10%)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Výborné slovenské jídlo! A pokud máte robota na strouhání brambor a haluškové sítko (což je otázka za cca 100 Kč), je velmi rychlé.

Slaninu nakrájíme na malé kostičcky a vyškvaříme.

Dáme vařit vodu do širokého hrnce a osolíme ji. Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle jako na bramboráky. Smícháme s moukou a solí a přes haluškové sítko přecedíme do vařicí vody (případně ukrajujeme nočky z prkénka). Vaříme asi 5 minut od doby, kdy vyplavou na povrch (cca 10 minut dohromady).

Halušky slijeme a rychle propláchneme studenou vodou (zbaví se slizkosti) a nebo je vyndáme děrovanou naběračkou. Smícháme s brynzou, která se teplem rozpustí a halušky obalí (a pokud máte rádi halušky tekutější, přidejte i trochu smetany - stačí tak lžíce až dvě na osobu), promícháme, rozdělíme na talíře a posypeme vyškvařenou slaninu.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 750 g brambor
  • 250 g hladké mouky
  • sůl
  • 250 g brynzy
  • 150 g slaniny
  • smetana 33% (nebo i 10%)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Výborné slovenské jídlo! A pokud máte robota na strouhání brambor a haluškové sítko (což je otázka za cca 100 Kč), je velmi rychlé.

Slaninu nakrájíme na malé kostičcky a vyškvaříme.

Dáme vařit vodu do širokého hrnce a osolíme ji. Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle jako na bramboráky. Smícháme s moukou a solí a přes haluškové sítko přecedíme do vařicí vody (případně ukrajujeme nočky z prkénka). Vaříme asi 5 minut od doby, kdy vyplavou na povrch (cca 10 minut dohromady).

Halušky slijeme a rychle propláchneme studenou vodou (zbaví se slizkosti) a nebo je vyndáme děrovanou naběračkou. Smícháme s brynzou, která se teplem rozpustí a halušky obalí (a pokud máte rádi halušky tekutější, přidejte i trochu smetany - stačí tak lžíce až dvě na osobu), promícháme, rozdělíme na talíře a posypeme vyškvařenou slaninu.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty