Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Buchty s tvarohem a povidly

4.5 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Buchty:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 130 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z ½ citrónu
  • sádlo na vytření pekáče a potření buchet
  • 2 lžíce másla+2 lžíce rumu na potření upečených buchet
  • moučkový cukr na posypání

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr podle chuti (cca 60 g)
  • 1 lžíce rozinek namočených v rumu

Povidlová náplň:

  • 250 g povidel
  • 1 lžíce rumu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Buchty:

V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to 15-20 minut. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme zbytek cukru, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce, zbytek mléka a rozpuštěné máslo (musí být vlažné, ne teplé!). Vařečkou, rukama anebo za pomoci kuchyňského robotu vypracujeme hladké nelepící těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě vykynout hodinu až hodinu a čtvrt. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme z něj 1 cm silný plát, který nakrájíme na čtverečky (7x7 cm). Doprostřed každého dílu dáme lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň a prsty stiskneme pevně k sobě. V dlani ještě uválíme do kuličky. Spojem dolů klademe buchty do sádlem vymazaného pekáče jednu vedle druhé. Každou buchtu ze všech stran pomažeme sádlem. Před pečením necháme buchty ještě 10-15 minut nakynout v pekáči. Pečeme v troubě na 160 stupňů 25-30 minut. Upečené horké buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Tvarohová náplň:

Tvaroh rozmícháme se žloutky, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, citrónovou kůrou a rozinkami.

Povidlová náplň:

Do švestkových povidel přidáme lžíci rumu, aby změkla a získala aroma.

Autor receptu Tereza Klainová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Buchty:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 130 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z ½ citrónu
  • sádlo na vytření pekáče a potření buchet
  • 2 lžíce másla+2 lžíce rumu na potření upečených buchet
  • moučkový cukr na posypání

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr podle chuti (cca 60 g)
  • 1 lžíce rozinek namočených v rumu

Povidlová náplň:

  • 250 g povidel
  • 1 lžíce rumu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Buchty:

V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to 15-20 minut. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme zbytek cukru, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce, zbytek mléka a rozpuštěné máslo (musí být vlažné, ne teplé!). Vařečkou, rukama anebo za pomoci kuchyňského robotu vypracujeme hladké nelepící těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě vykynout hodinu až hodinu a čtvrt. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme z něj 1 cm silný plát, který nakrájíme na čtverečky (7x7 cm). Doprostřed každého dílu dáme lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň a prsty stiskneme pevně k sobě. V dlani ještě uválíme do kuličky. Spojem dolů klademe buchty do sádlem vymazaného pekáče jednu vedle druhé. Každou buchtu ze všech stran pomažeme sádlem. Před pečením necháme buchty ještě 10-15 minut nakynout v pekáči. Pečeme v troubě na 160 stupňů 25-30 minut. Upečené horké buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Tvarohová náplň:

Tvaroh rozmícháme se žloutky, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, citrónovou kůrou a rozinkami.

Povidlová náplň:

Do švestkových povidel přidáme lžíci rumu, aby změkla a získala aroma.

Autor receptu Tereza Klainová