Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

4.3 4

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 150g žitné mouky
  • 300g hladké (nebo chlebové) pšeničné mouky
  • 320g vody
  • 20g žitného kvásku
  • 8g soli
  • 5g drceného kmínu
  • na posypání plátna trochu celozrnné žitné mouky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Chléb kyne v míse (nebo ošatce) a peče se v uzavřené formě (ideálně v litinovém hrnci), takže je potřeba mít k dispozici mísu a formu přibližně stejné velikosti (nebo mísu menší než je forma), dále je potřeba plátno na vyložení mísy (já používám lněné, ale dobře poslouží i hrubší utěrka).

1. den - zadělání těsta

Do mísy dát obě mouky, sůl a kmín - vše promíchat.

Přidat kvásek a vodu - vařečkou míchat, dokud se mouka nespojí s vodou.

Vznikne hutné lepivé těsto. Mísu přikrýt (třeba zabalit do igelitky) a nechat kynout 10-12 hodin při pokojové teplotě.

2. den - dokončení

Těsto z předchozího dne by už mělo být nakynuté - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu (pokud ne, tak mísu dát do tepla a přidat čas).

Těsto vyklopit na pomoučněný vál, přikrýt větší mísou (nebo třeba potravinářskou folií), aby neoschlo a nechat ho cca 20 minut ležett.

Těsto se trochu rozteče a teď je potřeba ho několikrát přeložit - po přeložení trochu poválet a nechat chvíli odpočinout. Pokud těsto vypadá pořád ještě moc tekutě, přidat ještě jedno kolo překládání.

Utěrku posypat celozrnnou žitnou moukou (tu mouku rukou zatřít do utěrky) a vložit jí do mísy.

Na utěrku vložit těsto (spoje by měly směřovat nahoru) a povrch těsta ještě lehce posypat celozrnnou žitnou moukou.

Mísu zabalit do igelitu a nechat kynout minimálně 2 hodiny - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu.

Koncem kynutí vložit prázný hrnec i s poklicí do trouby a rozpálit jí na 250°C.

Až je trouba rozpálená, tak vyndat hrnec a opatrně do něj vyklopit těsto. Hrnec uzavřít a vrátit do trouby.

Po 10 minutách sundat poklici a chléb dopéct nezakrytý (trvá to zhruba 30 minut, kůrka musí být krásně hnědá).

Po dopečení chléb vyndat z hrnce na mřížku a nechat vychladnout.

Autor receptu Jitka D.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 150g žitné mouky
  • 300g hladké (nebo chlebové) pšeničné mouky
  • 320g vody
  • 20g žitného kvásku
  • 8g soli
  • 5g drceného kmínu
  • na posypání plátna trochu celozrnné žitné mouky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Chléb kyne v míse (nebo ošatce) a peče se v uzavřené formě (ideálně v litinovém hrnci), takže je potřeba mít k dispozici mísu a formu přibližně stejné velikosti (nebo mísu menší než je forma), dále je potřeba plátno na vyložení mísy (já používám lněné, ale dobře poslouží i hrubší utěrka).

1. den - zadělání těsta

Do mísy dát obě mouky, sůl a kmín - vše promíchat.

Přidat kvásek a vodu - vařečkou míchat, dokud se mouka nespojí s vodou.

Vznikne hutné lepivé těsto. Mísu přikrýt (třeba zabalit do igelitky) a nechat kynout 10-12 hodin při pokojové teplotě.

2. den - dokončení

Těsto z předchozího dne by už mělo být nakynuté - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu (pokud ne, tak mísu dát do tepla a přidat čas).

Těsto vyklopit na pomoučněný vál, přikrýt větší mísou (nebo třeba potravinářskou folií), aby neoschlo a nechat ho cca 20 minut ležett.

Těsto se trochu rozteče a teď je potřeba ho několikrát přeložit - po přeložení trochu poválet a nechat chvíli odpočinout. Pokud těsto vypadá pořád ještě moc tekutě, přidat ještě jedno kolo překládání.

Utěrku posypat celozrnnou žitnou moukou (tu mouku rukou zatřít do utěrky) a vložit jí do mísy.

Na utěrku vložit těsto (spoje by měly směřovat nahoru) a povrch těsta ještě lehce posypat celozrnnou žitnou moukou.

Mísu zabalit do igelitu a nechat kynout minimálně 2 hodiny - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu.

Koncem kynutí vložit prázný hrnec i s poklicí do trouby a rozpálit jí na 250°C.

Až je trouba rozpálená, tak vyndat hrnec a opatrně do něj vyklopit těsto. Hrnec uzavřít a vrátit do trouby.

Po 10 minutách sundat poklici a chléb dopéct nezakrytý (trvá to zhruba 30 minut, kůrka musí být krásně hnědá).

Po dopečení chléb vyndat z hrnce na mřížku a nechat vychladnout.

Autor receptu Jitka D.