Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Citronové řezy z celého citronu

4.5 4

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 115 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 140 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (případně část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)

Náplň:

  • 80 g celého citronu (jeden menší)  - bio, chemicky neošetřený
  • 200 g cukru moučka
  • 45 ml vymačkané citronové šťávy (asi 1 velký citron, ten už bio být nemusí)
  • 3 velká vejce
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky soli
  • 45 g rozpuštěného másla.

POSTUP PŘÍPRAVY:

Formu o velikosti 25x25 cm navlhčíme a vyložíme pečícím papírem.

Troubu pustíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

V míse utřeme máslo s cukrem a poté přidáme sůl, mouku a vanilkový extrakt a vypracujeme hladké těsto, které pomocí rukou namačnáme do formy. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut do tmavě zlaté barvy. Než se korpus upeče, připravíme si náplň.

Citron si rozkrojíme napůl, zbavíme ho pecek, rozkrájíme i s kůrou na menší kusy a společně s cukrem a citronovou šťávou vložíme do mixéru nebo food procesoru. Zapneme na nejvyšší otáčky a mixujeme, dokud se nevytvoří homogenní hmota. Pak přidáme vejce, škrob, sůl a rozpuštěné (ale ne horké) máslo a několika pulsy vše dokonale promícháme.

Upečený korpus vyndáme z trouby a teplotu v ní snížíme na 150°C (horkovzduch na 140°C).

Náplň nalijeme na teplý korpus, vrátíme do trouby a pečeme dalších 20 minut. Moučník je upečený, pokud se náplň neklepe.

Necháme zcela vychladnout. Pak vytáhneme z formy, nařezeme na čtverečky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Řezy vydrží 3 dny v chladu, ale lze je i zamrazit po dobu jednoho měsíce.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 115 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 140 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (případně část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)

Náplň:

  • 80 g celého citronu (jeden menší)  - bio, chemicky neošetřený
  • 200 g cukru moučka
  • 45 ml vymačkané citronové šťávy (asi 1 velký citron, ten už bio být nemusí)
  • 3 velká vejce
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky soli
  • 45 g rozpuštěného másla.

POSTUP PŘÍPRAVY:

Formu o velikosti 25x25 cm navlhčíme a vyložíme pečícím papírem.

Troubu pustíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

V míse utřeme máslo s cukrem a poté přidáme sůl, mouku a vanilkový extrakt a vypracujeme hladké těsto, které pomocí rukou namačnáme do formy. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut do tmavě zlaté barvy. Než se korpus upeče, připravíme si náplň.

Citron si rozkrojíme napůl, zbavíme ho pecek, rozkrájíme i s kůrou na menší kusy a společně s cukrem a citronovou šťávou vložíme do mixéru nebo food procesoru. Zapneme na nejvyšší otáčky a mixujeme, dokud se nevytvoří homogenní hmota. Pak přidáme vejce, škrob, sůl a rozpuštěné (ale ne horké) máslo a několika pulsy vše dokonale promícháme.

Upečený korpus vyndáme z trouby a teplotu v ní snížíme na 150°C (horkovzduch na 140°C).

Náplň nalijeme na teplý korpus, vrátíme do trouby a pečeme dalších 20 minut. Moučník je upečený, pokud se náplň neklepe.

Necháme zcela vychladnout. Pak vytáhneme z formy, nařezeme na čtverečky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Řezy vydrží 3 dny v chladu, ale lze je i zamrazit po dobu jednoho měsíce.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty