Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Domácí jogurt - z obchodu již nekupuji

4.4 8

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1 litr mléka - používám přímo od kravičky, nebo kozí, ovčí - zde už ale zahušťuje sušeným mlékem - u kravského toto není nutné
  • hrnec na svaření mléka
  • jogurtovač - ( nemusí být, můžete dát do peřin a nebo v zimě k topení)
  • jeden malý bílý jogurt nebo jogurtová kultura - ( z jogurtu Activia ,Holandský nebo Choceňský co kdo má rád, ale musí v něm být živé kultury)
  • skleničky na jogurt - pokud nemáte jogurtovač se sklenkami

Ovocná složka :

  • Mandarinky, boruvky, jahody
  • sirup z agáve nebo kdo co používá za sladidlo - ( med, třtinový cukr, obyč cukr atd)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Mléko zahřejeme téměř k varu na 95 stupňů - skutečně méně - tím ho pasterujeme - ( pokud by jste používali mléko z obchodu stačí zahřát, zde již pasterizace není nutná) Zkoušela jsem z plnotučného a polotučného mléka Pilos z Lidlu a jde to - ( nicméně nadojené mléko přímo krávy je přeci jen jiný level, pokud nemáte vlastní kravičku, určitě najdete ve svém okolí farmu a nebo alespoň mlékomat.)

Kastrol s mlékem dáme do studené vody a ochladíme cca na 42 stupňů - ( dělám od oka, musíte tam udržet prst) Do kastrolu přidám jednu Activii a pořádně promíchám. Teď již nalijeme do skleniček a dáme do jogurtovače na 8 hodin, ale já jelikož jsem líná dělám to večer a nechávám celou noc.

Ráno vypneme jogurtovač kdo nemá dal do peřin a nebo k topení. Jogurty vyndáme a hned teplé se dávají do lednice. Ke konzumaci jsou další den.

Jednu skleničku hotového jogurtu si můžete nechat na další přeočkování a takhle pořád dokola dokud jogurt neztratí svou hustotu a chuť. Pak je nutné zakoupit novou jednu malou Activii.

Ještě dodatek, takto se dělá jogurt z jogurtu ovšem dá se zakoupit přímo jogurtová kultura a to buď u Milcolmu, který stojí 30 kč pytlík a je to na litr jogurtu z kterého ovšem ještě desetkrát očkujet další várky. Mají i větší balení takže se dostanete na 450 kč na 100 litrů mléka.

Další kulturu dělá Ekokoza a to mi vyhovuje tedy dětem víc jelikož není jogurt tolik kyselý a to naše děti upřednostňují. Stojí 240 kč na 250 litrů mléka takže je ještě levnější. Jogurt od Ekokozy chutná jako smetanové jogurty z obchodu.

Více o těchto firmách a cenách atd si najdete na internetu, pokud by Vás to zajímalo.

Pokud dávám ovocnou složku, tak ráno vypnu jogurtovač a jahody nebo mnou zvolené ovoce rozmixuji tyčovým mixérem a přidám sirup z agáve nebo třeba není špatný pampeliškový med promíchám a dám na dno skleniček. Přiznám se, že většinou to dělám tak, že ovocnou složku udělám do sklenice bokem a dám do lednice k jogurtům. Každý si pak nabere kolik chce.

Ať se dílko daří :-)))

Autor receptu Romča

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1 litr mléka - používám přímo od kravičky, nebo kozí, ovčí - zde už ale zahušťuje sušeným mlékem - u kravského toto není nutné
  • hrnec na svaření mléka
  • jogurtovač - ( nemusí být, můžete dát do peřin a nebo v zimě k topení)
  • jeden malý bílý jogurt nebo jogurtová kultura - ( z jogurtu Activia ,Holandský nebo Choceňský co kdo má rád, ale musí v něm být živé kultury)
  • skleničky na jogurt - pokud nemáte jogurtovač se sklenkami

Ovocná složka :

  • Mandarinky, boruvky, jahody
  • sirup z agáve nebo kdo co používá za sladidlo - ( med, třtinový cukr, obyč cukr atd)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Mléko zahřejeme téměř k varu na 95 stupňů - skutečně méně - tím ho pasterujeme - ( pokud by jste používali mléko z obchodu stačí zahřát, zde již pasterizace není nutná) Zkoušela jsem z plnotučného a polotučného mléka Pilos z Lidlu a jde to - ( nicméně nadojené mléko přímo krávy je přeci jen jiný level, pokud nemáte vlastní kravičku, určitě najdete ve svém okolí farmu a nebo alespoň mlékomat.)

Kastrol s mlékem dáme do studené vody a ochladíme cca na 42 stupňů - ( dělám od oka, musíte tam udržet prst) Do kastrolu přidám jednu Activii a pořádně promíchám. Teď již nalijeme do skleniček a dáme do jogurtovače na 8 hodin, ale já jelikož jsem líná dělám to večer a nechávám celou noc.

Ráno vypneme jogurtovač kdo nemá dal do peřin a nebo k topení. Jogurty vyndáme a hned teplé se dávají do lednice. Ke konzumaci jsou další den.

Jednu skleničku hotového jogurtu si můžete nechat na další přeočkování a takhle pořád dokola dokud jogurt neztratí svou hustotu a chuť. Pak je nutné zakoupit novou jednu malou Activii.

Ještě dodatek, takto se dělá jogurt z jogurtu ovšem dá se zakoupit přímo jogurtová kultura a to buď u Milcolmu, který stojí 30 kč pytlík a je to na litr jogurtu z kterého ovšem ještě desetkrát očkujet další várky. Mají i větší balení takže se dostanete na 450 kč na 100 litrů mléka.

Další kulturu dělá Ekokoza a to mi vyhovuje tedy dětem víc jelikož není jogurt tolik kyselý a to naše děti upřednostňují. Stojí 240 kč na 250 litrů mléka takže je ještě levnější. Jogurt od Ekokozy chutná jako smetanové jogurty z obchodu.

Více o těchto firmách a cenách atd si najdete na internetu, pokud by Vás to zajímalo.

Pokud dávám ovocnou složku, tak ráno vypnu jogurtovač a jahody nebo mnou zvolené ovoce rozmixuji tyčovým mixérem a přidám sirup z agáve nebo třeba není špatný pampeliškový med promíchám a dám na dno skleniček. Přiznám se, že většinou to dělám tak, že ovocnou složku udělám do sklenice bokem a dám do lednice k jogurtům. Každý si pak nabere kolik chce.

Ať se dílko daří :-)))

Autor receptu Romča