Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Domácí kokosové mléko - jak na to

4.3 6

Prví o čem je potřeba se zmínit je, že kokos je zdrojem až 20 % denní dávky vápníku, 2 gramů vlákniny, stejného množství proteinů, 15 gramů cukrů a 3 gramů nenasyceného tuku.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 2 hrnky kokosu - nejlépe čerstvý - ( lze ale samozřejmně použít již strouhaný a nebo také kokosovou moučku.
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli - pro zvýraznění chuti - ( nemusí být)

Můžete udělat menší množství 1hrnk kokosu a dva hrnky vody. Můžete si mnžství upravit podle sebe stačí dodržet jeden díl kokosu na dva hrnky vody.

POSTUP PŘÍPRAVY:

A jdeme na to je to velice jednoduché. Do mixéru si dáme kokos a zalijeme horkou ne však vroucí vodou. Mixujeme zhruba šest minut. Já mixuji jak kdy, protože kokosové mléko běžně připravuji když vařím a tak čas přesně nehlídám. Také záleží jaký máte mixér :-) - někomu to trvá déle někomu zase dobu kratší.

Vznikla nám taková, no dalo by se říci kokosová kaše a tu si necháme chviličku zchladnout. Po zchladnutí scedíme přes sítko. A následně scedíme přes plátýnko. Ovšem pokud Vám kousky kokosu nevadí už přes plátýnko není nutné cedit a můžete si pak přidat do mléka třeba led a chroupat si kousíčky kokosu.

Kokosové mléko skladujte ve skleněné nádobě v lednici a před použitím protřepte. Také je možné si mléko uchovat třeba tak, že si ho nalijete do formiček na led a zamrazíte.

Pijeme samotné, ale přidávám do asijských jídel, dýňové polévky, desertů a koktejlů. Jeho využití má širokou škálu. používám i do klasických koláčů apod. na pečení :-)

Dobrou chuť

Kokosové mléko obsahuje Kalcium, magnesium, draslík, fosfor. Kokosové mléko je sladké chuti avšak jeden šálek obsahuje pouze cca 8g na jeden šálek.

Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace.

Autor receptu Romča

Prví o čem je potřeba se zmínit je, že kokos je zdrojem až 20 % denní dávky vápníku, 2 gramů vlákniny, stejného množství proteinů, 15 gramů cukrů a 3 gramů nenasyceného tuku.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 2 hrnky kokosu - nejlépe čerstvý - ( lze ale samozřejmně použít již strouhaný a nebo také kokosovou moučku.
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli - pro zvýraznění chuti - ( nemusí být)

Můžete udělat menší množství 1hrnk kokosu a dva hrnky vody. Můžete si mnžství upravit podle sebe stačí dodržet jeden díl kokosu na dva hrnky vody.

POSTUP PŘÍPRAVY:

A jdeme na to je to velice jednoduché. Do mixéru si dáme kokos a zalijeme horkou ne však vroucí vodou. Mixujeme zhruba šest minut. Já mixuji jak kdy, protože kokosové mléko běžně připravuji když vařím a tak čas přesně nehlídám. Také záleží jaký máte mixér :-) - někomu to trvá déle někomu zase dobu kratší.

Vznikla nám taková, no dalo by se říci kokosová kaše a tu si necháme chviličku zchladnout. Po zchladnutí scedíme přes sítko. A následně scedíme přes plátýnko. Ovšem pokud Vám kousky kokosu nevadí už přes plátýnko není nutné cedit a můžete si pak přidat do mléka třeba led a chroupat si kousíčky kokosu.

Kokosové mléko skladujte ve skleněné nádobě v lednici a před použitím protřepte. Také je možné si mléko uchovat třeba tak, že si ho nalijete do formiček na led a zamrazíte.

Pijeme samotné, ale přidávám do asijských jídel, dýňové polévky, desertů a koktejlů. Jeho využití má širokou škálu. používám i do klasických koláčů apod. na pečení :-)

Dobrou chuť

Kokosové mléko obsahuje Kalcium, magnesium, draslík, fosfor. Kokosové mléko je sladké chuti avšak jeden šálek obsahuje pouze cca 8g na jeden šálek.

Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace.

Autor receptu Romča