Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Domácí máslo - živočišné

4.3 9

Čerstvý chléb namazaný máslem a posypaný mořskou solí nebo bylinkami. Kdo by odolal? V dnešní době máme v obchodech k dostání nepřeberné množství všelijakých kostek, které se více či méně podobají máslu. Každý jistě potvrdí, že nejchutnější je čerstvé. Jakmile si ho doma vyrobíte sami, už nebudete chtít kupované ani vidět. Domácí výroba másla není nijak složitá, ačkoliv domácí máslo není levnější než kupované, tak chuť a hřejivý pocit z vlastní šikovnosti je k nezaplacení. No a co je tedy k výrobě másla potřeba?

Potřebné přísady

  • tyčový šlehač s vysokou nádobou
  • jemný cedník
  • gumové jednorázové rukavice
  • smetana ke šlehání (alespoň 2 balení, cca 400-500g)
  • Nejlepší je smetana domácí, ale pro nás, kteří tuto možnost nemají, je naštěstí i varianta pasterizované smetany (jen se, prosím, obloukem vyhněte smetanám ošetřeným UHT).

Postup přípravy:

Šlehačku nalijeme do nádoby a pomocí tyčového mixéru budeme šlehat a šlehat. Pokud máte samostatný mixér a nemusíte u něj celou dobu stát, stihnete si při přípravě másla uvařit kávu. Doba šlehání se liší použitou smetanou, teplotou a množstvím stabilizátorů (smetana o pokojové teplotě se vyšlehá rychleji než studená z lednice). Jakmile vyšleháte hustou a objemnou pěnu, nepřestávejte a pokračujte dál.

Po dalším šlehání se šlehačka srazí. V této fázi už můžete vidět tuk oddělený od syrovátky.

Nyní je čas vše vylít do cedníku, pod něj dejte misku, kam vám bude kapat syrovátka, je přeci škoda ji vylít jen tak do kanálu. Syrovátku můžete vypít, udělat si ovocný koktejl, použít ji do pečení nebo přilít do kávy. Pokud jí ale máte málo, chraňte ji před dětmi (moje cácorky jsou schopny ji vypít přímo z misky a nebo chtějí udělat kakao).

Nasadíme rukavice, máslo prohněteme, čímž se ještě uvolní velká část syrovátky. Nyní už dáme misku stranou a cedník dáme pod co nejstudenější tekoucí vodu a dál máslo hněteme, abychom ho zbavili posledních kapiček syrovátky. Čím více syrovátky z másla odstraníte, tím zvýšíte trvanlivost i konzistenci. Pokud máslo důkladně nevymyjete, často se stává, že zhořkne, obsahuje bublinky se vzduchem nebo tekutinou. Nyní už jen zbývá dát si máslo do formičky nebo ho prostě jen zabalit do potravinové fólie a nechat v lednici ztuhnout. Pokud se nespokojíte s „obyčejným” máslem, můžete ho před uložením do lednice promíchat s bylinkami nebo jemně nasekanými sušenými rajčaty.

Já jsem použila 2 balení 33% smetany od Olmy (2x16Kč). Získala jsem 160ml syrovátky a 200g másla.

Autor receptu: Michala Lentesová

Čerstvý chléb namazaný máslem a posypaný mořskou solí nebo bylinkami. Kdo by odolal? V dnešní době máme v obchodech k dostání nepřeberné množství všelijakých kostek, které se více či méně podobají máslu. Každý jistě potvrdí, že nejchutnější je čerstvé. Jakmile si ho doma vyrobíte sami, už nebudete chtít kupované ani vidět. Domácí výroba másla není nijak složitá, ačkoliv domácí máslo není levnější než kupované, tak chuť a hřejivý pocit z vlastní šikovnosti je k nezaplacení. No a co je tedy k výrobě másla potřeba?

Potřebné přísady

  • tyčový šlehač s vysokou nádobou
  • jemný cedník
  • gumové jednorázové rukavice
  • smetana ke šlehání (alespoň 2 balení, cca 400-500g)
  • Nejlepší je smetana domácí, ale pro nás, kteří tuto možnost nemají, je naštěstí i varianta pasterizované smetany (jen se, prosím, obloukem vyhněte smetanám ošetřeným UHT).

Postup přípravy:

Šlehačku nalijeme do nádoby a pomocí tyčového mixéru budeme šlehat a šlehat. Pokud máte samostatný mixér a nemusíte u něj celou dobu stát, stihnete si při přípravě másla uvařit kávu. Doba šlehání se liší použitou smetanou, teplotou a množstvím stabilizátorů (smetana o pokojové teplotě se vyšlehá rychleji než studená z lednice). Jakmile vyšleháte hustou a objemnou pěnu, nepřestávejte a pokračujte dál.

Po dalším šlehání se šlehačka srazí. V této fázi už můžete vidět tuk oddělený od syrovátky.

Nyní je čas vše vylít do cedníku, pod něj dejte misku, kam vám bude kapat syrovátka, je přeci škoda ji vylít jen tak do kanálu. Syrovátku můžete vypít, udělat si ovocný koktejl, použít ji do pečení nebo přilít do kávy. Pokud jí ale máte málo, chraňte ji před dětmi (moje cácorky jsou schopny ji vypít přímo z misky a nebo chtějí udělat kakao).

Nasadíme rukavice, máslo prohněteme, čímž se ještě uvolní velká část syrovátky. Nyní už dáme misku stranou a cedník dáme pod co nejstudenější tekoucí vodu a dál máslo hněteme, abychom ho zbavili posledních kapiček syrovátky. Čím více syrovátky z másla odstraníte, tím zvýšíte trvanlivost i konzistenci. Pokud máslo důkladně nevymyjete, často se stává, že zhořkne, obsahuje bublinky se vzduchem nebo tekutinou. Nyní už jen zbývá dát si máslo do formičky nebo ho prostě jen zabalit do potravinové fólie a nechat v lednici ztuhnout. Pokud se nespokojíte s „obyčejným” máslem, můžete ho před uložením do lednice promíchat s bylinkami nebo jemně nasekanými sušenými rajčaty.

Já jsem použila 2 balení 33% smetany od Olmy (2x16Kč). Získala jsem 160ml syrovátky a 200g másla.

Autor receptu: Michala Lentesová