Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Domácí plněné pečivo "Balkánky"

4.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 250ml vlažné vody
  • 1lžička soli
  • 1lžička cukru,
  • 500g hladké mouky ( nebo 400g hladké mouky a 100g celozrnné pšeničné mouky)
  • 25g čerstvého droždí

Náplň:

  • 250g balkánského sýra
  • 120-150g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1 vejce
  • trochu hladké mouky

Dále:

  • 1 žloutek na potření a semínka

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto-já vše vložila do domácí pekárny a nechala těsto vypracovat. Během kynutí těsta si připravíme náplň:sýr rozdrobíme, smícháme s jogurtem nebo zakys.smetanou, vejcem a je-li potřeba, přimícháme špetku mouky pro zahuštění.

Po 30 minutách kynutí je těsto připravené k dalšímu zpracování.

Vykynuté těsto rozválíme na čtverec silný cca 1cm.Rozkrájíme ho na čtverce cca 15x15cm, rozdělíme na ně náplň a složíme protilehlé rohy přes sebe.Hotové naplněné kousky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem,potřeme je rozšlehaným žloutkem (či celým vejcem) a posypeme semínky. Vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme do zlatova při 190°C 20-25minut.

Se zeleninovým salátem je to skvělá bašta.

Autor receptu Vladka D.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 250ml vlažné vody
  • 1lžička soli
  • 1lžička cukru,
  • 500g hladké mouky ( nebo 400g hladké mouky a 100g celozrnné pšeničné mouky)
  • 25g čerstvého droždí

Náplň:

  • 250g balkánského sýra
  • 120-150g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1 vejce
  • trochu hladké mouky

Dále:

  • 1 žloutek na potření a semínka

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto-já vše vložila do domácí pekárny a nechala těsto vypracovat. Během kynutí těsta si připravíme náplň:sýr rozdrobíme, smícháme s jogurtem nebo zakys.smetanou, vejcem a je-li potřeba, přimícháme špetku mouky pro zahuštění.

Po 30 minutách kynutí je těsto připravené k dalšímu zpracování.

Vykynuté těsto rozválíme na čtverec silný cca 1cm.Rozkrájíme ho na čtverce cca 15x15cm, rozdělíme na ně náplň a složíme protilehlé rohy přes sebe.Hotové naplněné kousky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem,potřeme je rozšlehaným žloutkem (či celým vejcem) a posypeme semínky. Vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme do zlatova při 190°C 20-25minut.

Se zeleninovým salátem je to skvělá bašta.

Autor receptu Vladka D.