Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Drdoletky

5.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na 3 plechy rafinovaných drdoletek potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g tuku
  • 3 žloutky
  • 150 g mletých ořechů
  •   Máslový krém:
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 200 g másla

Na potírání a zdobení:

  • marmeládu
  • čokoládovou polevu

POSTUP PŘÍPRAVY:

    Ze surovin na přípravu těsta vypracujte hladkou nelepivou hmotu. Lepší jsou samozřejmě v tomto případě vlašské ořechy, ale vzhledem k tomu, že se jich letos až tak moc neurodilo, je můžete nahradit i těmi lískovými. Hmotu potom nechte alespoň hodinu odpočinout v chladničce.

Poté vyválejte tenký plát (výška asi 2 mm) a vykrajujte z něj tvary dle libosti. (Ovšem pamatujte, že na jeden kousek cukroví budete potřebovat vždy tři části!) Pokládejte na pečicí papír a dejte péct na několik minut do trouby, předehřáté na 160 stupňů Celsia. Opravdu stačí, když budou kraje cukroví růžové, ne hnědé.

   Mezitím si připravte krém. Nad párou (nebo na vařiči na velmi nízký stupeň) přiveďte k varu žloutky s cukrem (krupicí i tím vanilkovým) a míchejte až do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout a tuto hmotu následně zapracujte do lehce změklého másla.

    Dva kousky slepíme k sobě marmeládou, třetí k nim krémem. Polejeme čokoládou a ozdobíme.

Autor receptu Jana Bláhová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na 3 plechy rafinovaných drdoletek potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g tuku
  • 3 žloutky
  • 150 g mletých ořechů
  •   Máslový krém:
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 200 g másla

Na potírání a zdobení:

  • marmeládu
  • čokoládovou polevu

POSTUP PŘÍPRAVY:

    Ze surovin na přípravu těsta vypracujte hladkou nelepivou hmotu. Lepší jsou samozřejmě v tomto případě vlašské ořechy, ale vzhledem k tomu, že se jich letos až tak moc neurodilo, je můžete nahradit i těmi lískovými. Hmotu potom nechte alespoň hodinu odpočinout v chladničce.

Poté vyválejte tenký plát (výška asi 2 mm) a vykrajujte z něj tvary dle libosti. (Ovšem pamatujte, že na jeden kousek cukroví budete potřebovat vždy tři části!) Pokládejte na pečicí papír a dejte péct na několik minut do trouby, předehřáté na 160 stupňů Celsia. Opravdu stačí, když budou kraje cukroví růžové, ne hnědé.

   Mezitím si připravte krém. Nad párou (nebo na vařiči na velmi nízký stupeň) přiveďte k varu žloutky s cukrem (krupicí i tím vanilkovým) a míchejte až do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout a tuto hmotu následně zapracujte do lehce změklého másla.

    Dva kousky slepíme k sobě marmeládou, třetí k nim krémem. Polejeme čokoládou a ozdobíme.

Autor receptu Jana Bláhová