Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Frgále

4.8 5

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na 4 ks:

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 100 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 35 g droždí
  • sůl
  • vanilkový cukr
  • citrónová kůra

POSTUP PŘÍPRAVY:

Z droždí, trochy vlažného mléka a 2 lžic cukru připravíme kvásek a necháme vykynout. V misce ušleháme máslo, zbylý cukr a žloutky do hladké pěny.

Do velké mísy 2x prosijeme hladkou mouku (mouka se rychleji prohřeje, zkypří a těsto se lépe vypracuje a rychleji kyne), přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto by mělo být řidší, aby se daly vypracovat nízké koláče. Po vykynutí těsto vlijeme na bohatě pomoučený vál a rozdělíme na 4 díly. Na plech opatřený pečícím papírem vložíme doprostřed 1 díl těsta, pomoučíme a malým válečkem (pokud nemáme, může použít malou zavařovací sklenici či lahvičku) vytvoříme kulatý tvar – velkost je dána šířkou pečícího plechu.

Rozprostřeme náplň (povidla, maková, tvarohová, ořechová a podobně) a ihned vložíme do trouby rozehřáté na 180°C. Pokud bychom koláč nechali v teple stát, těsto by ještě vykynulo a po upečení by mohlo být i více než 1 cm vysoké.

Pokud má někdo v oblibě drobenku, může rovněž použít – fantazii se meze nekladou. Po zrůžovění okrajů (asi po 20 minutách) koláč vyjmeme a vychladlý rozkrájíme.

Autor receptu Lenka Galčíková

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na 4 ks:

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 100 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 35 g droždí
  • sůl
  • vanilkový cukr
  • citrónová kůra

POSTUP PŘÍPRAVY:

Z droždí, trochy vlažného mléka a 2 lžic cukru připravíme kvásek a necháme vykynout. V misce ušleháme máslo, zbylý cukr a žloutky do hladké pěny.

Do velké mísy 2x prosijeme hladkou mouku (mouka se rychleji prohřeje, zkypří a těsto se lépe vypracuje a rychleji kyne), přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto by mělo být řidší, aby se daly vypracovat nízké koláče. Po vykynutí těsto vlijeme na bohatě pomoučený vál a rozdělíme na 4 díly. Na plech opatřený pečícím papírem vložíme doprostřed 1 díl těsta, pomoučíme a malým válečkem (pokud nemáme, může použít malou zavařovací sklenici či lahvičku) vytvoříme kulatý tvar – velkost je dána šířkou pečícího plechu.

Rozprostřeme náplň (povidla, maková, tvarohová, ořechová a podobně) a ihned vložíme do trouby rozehřáté na 180°C. Pokud bychom koláč nechali v teple stát, těsto by ještě vykynulo a po upečení by mohlo být i více než 1 cm vysoké.

Pokud má někdo v oblibě drobenku, může rovněž použít – fantazii se meze nekladou. Po zrůžovění okrajů (asi po 20 minutách) koláč vyjmeme a vychladlý rozkrájíme.

Autor receptu Lenka Galčíková