Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Galettes s ovocem

4.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce vody

Ovocná náplň:

  • 400 g vypeckovaného ovoce (já použila 200 g rybízu a 200 g višní)
  • 20 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
  • 50 g cukru krupice (nebo třinového cukru)
  • 20 g domácího vanilkového cukru (nebo dva sáčky kupovaného)
  • lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

POSTUP PŘÍPRAVY:

Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Sypké ingredience smícháme dohromady. Ovoce omyje, vypeckujeme a odstopkujeme, necháme okapat. Následně v míse smícháme se sypkou částí tak, aby bylo ovoce pěkně obalené.

Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.

Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata (mně se to moc nevedlo, placky byly spíš čtverhranné a nakonec to na jejich vizáž nemělo vliv:o)). Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky. Náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje. Tyto okraje pak přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy. 

Plechy vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.

Podáváme zcela vychladlé a posypané moučkovým cukrem.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce vody

Ovocná náplň:

  • 400 g vypeckovaného ovoce (já použila 200 g rybízu a 200 g višní)
  • 20 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
  • 50 g cukru krupice (nebo třinového cukru)
  • 20 g domácího vanilkového cukru (nebo dva sáčky kupovaného)
  • lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

POSTUP PŘÍPRAVY:

Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Sypké ingredience smícháme dohromady. Ovoce omyje, vypeckujeme a odstopkujeme, necháme okapat. Následně v míse smícháme se sypkou částí tak, aby bylo ovoce pěkně obalené.

Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.

Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata (mně se to moc nevedlo, placky byly spíš čtverhranné a nakonec to na jejich vizáž nemělo vliv:o)). Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky. Náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje. Tyto okraje pak přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy. 

Plechy vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.

Podáváme zcela vychladlé a posypané moučkovým cukrem.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty