Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Galettes s rebarborou a jahodami

4.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • špetka soli,
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce vody

Ovocná náplň:

  • 150 g rebarobry
  • 300 g jahod
  • 20 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
  • 40 g cukru krupice (nebo třinového cukru)
  • 20 g domácího vanilkového cukru (nebo dva sáčky kupovaného)
  • 30 g zakysané smetany (může být i jogurt nebo tučná smetana)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Škrob a oba cukry smícháme dohromady.

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm široké špalíky. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozkrájíme na podobně velké kusy jako rebarboru. V míse smícháme se sypkou částí tak, aby bylo ovoce pěkně obalené. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme.

Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.

Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata (ale není to bezpodmínečně nutné:o)). Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky.

Náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje. Tyto okraje pak přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy. 

Plechy vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.

Podáváme vlahé nebo vychladlé, posypané moučkovým cukrem a porcujeme na šestiny.

Autor receptu Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • špetka soli,
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce vody

Ovocná náplň:

  • 150 g rebarobry
  • 300 g jahod
  • 20 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
  • 40 g cukru krupice (nebo třinového cukru)
  • 20 g domácího vanilkového cukru (nebo dva sáčky kupovaného)
  • 30 g zakysané smetany (může být i jogurt nebo tučná smetana)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Škrob a oba cukry smícháme dohromady.

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm široké špalíky. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozkrájíme na podobně velké kusy jako rebarboru. V míse smícháme se sypkou částí tak, aby bylo ovoce pěkně obalené. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme.

Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.

Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata (ale není to bezpodmínečně nutné:o)). Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky.

Náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje. Tyto okraje pak přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy. 

Plechy vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.

Podáváme vlahé nebo vychladlé, posypané moučkovým cukrem a porcujeme na šestiny.

Autor receptu Marcela - Pradobroty