Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Haše

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1 kg hovězího předního
  • 100 g slaniny
  • 30 g másla
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l hovězího vývaru

  • 10 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • sůl
  • pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky. Vydatně ho osolíme a opepříme.

Cibuli nakrájíme nadrobno.

Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme kastrol se silným dnem, plamen stáhneme na poloviční výkon a vložíme slaninu, kterou necháme pomalu vyškvařit. Přidáme máslo (30g), rozpustíme ho a vsypeme cibuli, kterou krátce orestujeme (asi pět minut).

Přidáme maso a ze všech stran zprudka opečeme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum a dusíme pod pokličkou 2 hodiny.

Vývar zcedíme do misky - mělo by ho být asi 600ml.

Uvařenou masovou směs (včetně cibule a slaniny) dvakrát pomeleme na masomlýnku. Pokud máme maso vařené už dřív, je čas ho přidat.  Přidáme prolisovaný česnek a zamícháme.

V hrnci rozpálíme máslo (10g), plamen stáhneme a přisypeme mouku. Za stálého míchání restujeme 3 minuty světlou jíšku.

Zcezený vývar a jíšku spojíme:

  • Pokud máme vývar a masovou směs zchladlou (třeba z předchozího dne), vývarem zalijeme horkou jíšku a promícháme. 
  • Pokud máme vývar horký, necháme zchladnout jíšku a tu pak rozmícháme v horkém vývaru. 
  • Je důležité, aby jedna složka byla studená a druhá teplá. Pokud by jíška i vývar byly horké, omáčka by se mohla srazit a vytvořit se cucky mouky. 

Přivedeme k varu a na mírném plameni provaříme do zhoustnutí asi 10 minut. Pak přidáme namleté maso a mícháme, dokud směs není horká. Přidáme žloutky, odstavíme z plamene a promícháme, aby se žloutky spojily s masem.

Podáváme polité lžičkou másla s vařeným bramborem.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1 kg hovězího předního
  • 100 g slaniny
  • 30 g másla
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l hovězího vývaru

  • 10 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • sůl
  • pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky. Vydatně ho osolíme a opepříme.

Cibuli nakrájíme nadrobno.

Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme kastrol se silným dnem, plamen stáhneme na poloviční výkon a vložíme slaninu, kterou necháme pomalu vyškvařit. Přidáme máslo (30g), rozpustíme ho a vsypeme cibuli, kterou krátce orestujeme (asi pět minut).

Přidáme maso a ze všech stran zprudka opečeme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum a dusíme pod pokličkou 2 hodiny.

Vývar zcedíme do misky - mělo by ho být asi 600ml.

Uvařenou masovou směs (včetně cibule a slaniny) dvakrát pomeleme na masomlýnku. Pokud máme maso vařené už dřív, je čas ho přidat.  Přidáme prolisovaný česnek a zamícháme.

V hrnci rozpálíme máslo (10g), plamen stáhneme a přisypeme mouku. Za stálého míchání restujeme 3 minuty světlou jíšku.

Zcezený vývar a jíšku spojíme:

  • Pokud máme vývar a masovou směs zchladlou (třeba z předchozího dne), vývarem zalijeme horkou jíšku a promícháme. 
  • Pokud máme vývar horký, necháme zchladnout jíšku a tu pak rozmícháme v horkém vývaru. 
  • Je důležité, aby jedna složka byla studená a druhá teplá. Pokud by jíška i vývar byly horké, omáčka by se mohla srazit a vytvořit se cucky mouky. 

Přivedeme k varu a na mírném plameni provaříme do zhoustnutí asi 10 minut. Pak přidáme namleté maso a mícháme, dokud směs není horká. Přidáme žloutky, odstavíme z plamene a promícháme, aby se žloutky spojily s masem.

Podáváme polité lžičkou másla s vařeným bramborem.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty