Hledat
Filters

Jablka v županu s vanilkovou omáčkou

Potřebné přísady:
  • 4 jablka
  • 350-400 g listového těsta
  • 4 lžičky strouhaných vlašských ořechů
  • 60 g rozdrcených piškotů
  • trocha vanilkového cukru
  • 70 g cukru krupice na posypání jablek
  • 1 vejce na potření těsta

Náplň:

  • 130 g rybízového džemu
  • 35 g strouhaných vlašských ořechů
  • 15 g skořicového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 40-50 g cukru krupice
  • nastrouhaná kůra z 1 menšího citrónu

Vanilková omáčka:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 g žloutků
Postup přípravy:
  1. Jablka v županu:
  2. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců tak, aby zůstala celá. Listové těsto vyválíme na placku tlustou cca 2mm a rozdělíme je nožem na 4 čtverce. Velikost čtverců záleží na velikosti jablek, já měla větší jablka a udělala jsem si čtverce 19x19 cm. Do středu každého čtverce nasypeme lžičku ořechů, rozdrcené piškoty, trocha vanilkového cukru a posadíme na ně jablko, které jsme celé pocukrovali. Smícháme džem, ořechy, skořicový a vanilkový cukr, cukr krupici a citrónovou kůru. Směsí naplníme jablka až po okraj. Naplněné jablko zabalíme do listového těsta tak, jako bychom balili šáteček, rohy vždy proti sobě. Každý roh, který přeložíme potřeme rozšlehaným vajíčkem. Jablka pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova 20-35 minut. Doba pečení závisí na velikosti a druhu jablek. Zelená jablka pečeme déle, červená kratší dobu.
  3. Vanilková omáčka:
  4. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme z něj semínka. V rendlíku mírně zahřejeme smetanu s vanilkovým a krupicovým cukrem. Poté rendlík stáhneme z ohně a do smetany za stálého míchání přidáme žloutky, rozříznutý vanilkový lusk a semínka z něj. Vše dáme prohřát za stálého míchání na mírný oheň, dokud omáčka nezhoustne. Omáčka se nesmí vařit, jinak by se žloutky srazily. Když omáčka zhoustne, stáhneme ji z ohně a ještě chvilku mícháme. Pokud chceme mít omáčku opravdu jemnou, přecedíme ji přes jemné síto.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist