Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Jehněčí kolínko

4.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 3 jehněčí kolínka
  • 3 řapíky celeru
  • 3 malé červené cibule
  • trocha olivového oleje
  • trocha másla na restování zeleniny
  • sůl, pepř
  • paprika (ideálně uzená)
  • tymián
  • rozmarýn
  • palička česneku
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 dcl vývaru
  • 1/2 plechovky krájených nebo drcených rajčat

Na špenát

  • 300 - 500 g čerstvých špenátových listů podle chuti a ceny
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce smetany 12% 
  • máslo

Na šťouchané brambory

  • 500 - 600 g brambor
  • pepř
  • 100 g slaniny
  • 3 šalotky
  • 1 dcl smetany 12%
  • čerstvá petrželka
  • případně sůl, ale bacha na slaninu

POSTUP PŘÍPRAVY:

 Odblaňte a naložte maso - sůl, pepř, tymián, paprika a olivový olej - ideálně přes noc do lednice.

Nechte maso zatáhnout na oleji, vyjměte.

Přidejte máslo a dozlatova orestujte kusy cibule a řapíkatého celeru. Přidejte víno, nechte ho 5 minut provařit - tedy na vyšším plameni bez poklice nechte odpařit alkohol. Čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, vývar (zeleninový, telecí nebo hovězí a nebo jehněčí), nakládaná rajčata. Zamíchejte a nechte ještě chvilku probublávat.

Během toho už ideálně nastojato vraťte do hrnce nebo pekáče kolínka. Základ můžete i mírně osolit a opepřit, ale nepřehánějte to, možná budeme pak ještě redukovat. Dáme přikryté do trouby na 150 °C.

Po 1,5 hodině zkontrolujte, jak je maso měkké, možná bude potřebovat jen 2 - 2,5 hodinky.

Připravte si česnek s olivovým olejem do alobalu. V troubě spolu s masem by měl strávit tak hodinu. Jedna palička vystačí klidně i pro 3 osoby, prostě každému dáte příslušný počet stroužků do talířem vyjmout jdou po pečení úplně jednoduše, vymáčknete je jak zubní pastu z tuby. Při 150 °C mu neuškodí i delší pobyt v troubě, každopádně lepší, než aby tam byl jen krátce.

•Oloupejte a dejte vařit brambory. Nakrájejte si slaninu a šalotky.

•Vyjměte maso z omáčky, dejte na jiný pekáček, vypněte troubu, ale vraťte ho tam, ať je v teple.

•Během toho přeceďte omáčku, ochutnejte a zkuste, zda má správnou konzistenci. Pokud potřebuje chuť ještě zesílit a konzistence zhoustnout, dejte redukovat na velký plamen na plotýnku na požadovaný stav. Až potom dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Jestli máte omáčky tak akorát a nechcete přijít o tohle množství, je nutno ji něčím jen zahustit - hladkou moukou a nebo škrobem a nechat provařit (mouku asi 15 a škrob cca 5 minut). Trochu omáčky dejte do hrníčku, vmíchejte mouku nebo škrob vidličkou, aby vznikla hladká kašička, a tu až pak vmíchejte nebo vmetlejte do zbytku sosu.

Připravte šťouchané brambory. Solte je až po spojení se slaninou a smetanou, ať je nepřesolíte.

Když je vše připraveno, poslední 3 minuty je nutno věnovat špenátu. Omytý, velké listy zbavené stonků a překrájené na větší kusy dejte na trochu másla, solte, pepřete a počkejte na slehnutí, míchejte. Zalijte smetanou a počkejte, až se jí polovina vyvaří. Vše musí trvat krátce, aby špenátu zůstala krásná barva. A ihned servírujeme.

Zdroj viz odkaz. Autor fotografie Zdeněk Ernest

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 3 jehněčí kolínka
  • 3 řapíky celeru
  • 3 malé červené cibule
  • trocha olivového oleje
  • trocha másla na restování zeleniny
  • sůl, pepř
  • paprika (ideálně uzená)
  • tymián
  • rozmarýn
  • palička česneku
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 dcl vývaru
  • 1/2 plechovky krájených nebo drcených rajčat

Na špenát

  • 300 - 500 g čerstvých špenátových listů podle chuti a ceny
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce smetany 12% 
  • máslo

Na šťouchané brambory

  • 500 - 600 g brambor
  • pepř
  • 100 g slaniny
  • 3 šalotky
  • 1 dcl smetany 12%
  • čerstvá petrželka
  • případně sůl, ale bacha na slaninu

POSTUP PŘÍPRAVY:

 Odblaňte a naložte maso - sůl, pepř, tymián, paprika a olivový olej - ideálně přes noc do lednice.

Nechte maso zatáhnout na oleji, vyjměte.

Přidejte máslo a dozlatova orestujte kusy cibule a řapíkatého celeru. Přidejte víno, nechte ho 5 minut provařit - tedy na vyšším plameni bez poklice nechte odpařit alkohol. Čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, vývar (zeleninový, telecí nebo hovězí a nebo jehněčí), nakládaná rajčata. Zamíchejte a nechte ještě chvilku probublávat.

Během toho už ideálně nastojato vraťte do hrnce nebo pekáče kolínka. Základ můžete i mírně osolit a opepřit, ale nepřehánějte to, možná budeme pak ještě redukovat. Dáme přikryté do trouby na 150 °C.

Po 1,5 hodině zkontrolujte, jak je maso měkké, možná bude potřebovat jen 2 - 2,5 hodinky.

Připravte si česnek s olivovým olejem do alobalu. V troubě spolu s masem by měl strávit tak hodinu. Jedna palička vystačí klidně i pro 3 osoby, prostě každému dáte příslušný počet stroužků do talířem vyjmout jdou po pečení úplně jednoduše, vymáčknete je jak zubní pastu z tuby. Při 150 °C mu neuškodí i delší pobyt v troubě, každopádně lepší, než aby tam byl jen krátce.

•Oloupejte a dejte vařit brambory. Nakrájejte si slaninu a šalotky.

•Vyjměte maso z omáčky, dejte na jiný pekáček, vypněte troubu, ale vraťte ho tam, ať je v teple.

•Během toho přeceďte omáčku, ochutnejte a zkuste, zda má správnou konzistenci. Pokud potřebuje chuť ještě zesílit a konzistence zhoustnout, dejte redukovat na velký plamen na plotýnku na požadovaný stav. Až potom dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Jestli máte omáčky tak akorát a nechcete přijít o tohle množství, je nutno ji něčím jen zahustit - hladkou moukou a nebo škrobem a nechat provařit (mouku asi 15 a škrob cca 5 minut). Trochu omáčky dejte do hrníčku, vmíchejte mouku nebo škrob vidličkou, aby vznikla hladká kašička, a tu až pak vmíchejte nebo vmetlejte do zbytku sosu.

Připravte šťouchané brambory. Solte je až po spojení se slaninou a smetanou, ať je nepřesolíte.

Když je vše připraveno, poslední 3 minuty je nutno věnovat špenátu. Omytý, velké listy zbavené stonků a překrájené na větší kusy dejte na trochu másla, solte, pepřete a počkejte na slehnutí, míchejte. Zalijte smetanou a počkejte, až se jí polovina vyvaří. Vše musí trvat krátce, aby špenátu zůstala krásná barva. A ihned servírujeme.

Zdroj viz odkaz. Autor fotografie Zdeněk Ernest