Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Jidáše

3.5 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 žloutek
  • 175 g mléka
  • 1 vejce na pomašlování před pečením

Na potření:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce rumu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Těsto zaděláme na omládek: v míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, udělám důlek a do něj vlijeme 2/3 lehce ohřátého mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance (část mouky zbyde, nezamícháme ji do těstíčka ani zdaleka všechnu). Povrch lehce posypeme vrstvičkou hladké mouky a necháme na teplém místě asi 30 minut vzejít.

Přidáme všechny ostatní suroviny (cukr, změklé máslo, prošlehaný žloutek a sůl), dolijeme zbylé méko a vypracujeme nelepivé těsto. Bude to trvat poměrně dlouho, těsto je dost hutné, nevzdávejte to příliš brzy, i robotu to trvá cca 10 minut. Těsto necháme v teplém místě 30 minut odpočinout (na dřevě nebo plastu; ne nerez nebo mramor, ten zbytečně chladí).

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 žloutek
  • 175 g mléka
  • 1 vejce na pomašlování před pečením

Na potření:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce rumu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Těsto zaděláme na omládek: v míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, udělám důlek a do něj vlijeme 2/3 lehce ohřátého mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance (část mouky zbyde, nezamícháme ji do těstíčka ani zdaleka všechnu). Povrch lehce posypeme vrstvičkou hladké mouky a necháme na teplém místě asi 30 minut vzejít.

Přidáme všechny ostatní suroviny (cukr, změklé máslo, prošlehaný žloutek a sůl), dolijeme zbylé méko a vypracujeme nelepivé těsto. Bude to trvat poměrně dlouho, těsto je dost hutné, nevzdávejte to příliš brzy, i robotu to trvá cca 10 minut. Těsto necháme v teplém místě 30 minut odpočinout (na dřevě nebo plastu; ne nerez nebo mramor, ten zbytečně chladí).

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty