Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Koblihy

4.3 3

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • 60 g másla
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z ½ citrónu
  • 3 lžíce rumu
  • sádlo případně olej na smažení

Náplň:

  • sklenička marmelády (meruňkové, jahodové)
  • 4 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY:

V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru krupice, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci hladké mouky, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Trvá to cca 15 minut. Obě mouky se solí prosejeme do mísy, přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, rum, přilijeme zbytek mléka s rozpuštěným máslem a kvásek a vypracujeme hladké nelepící těsto. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme minimálně hodinu kynout.

Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme cca 1 cm vysoký plát. Na jedné polovině plátu si hrnečkem naznačíme kolečka, ale nevykrajujeme je. Do středu každého kolečka dáme lžičku marmelády smíchanou s vanilkovým cukrem a rumem, překryjeme druhou polovinou plátu a v místech vyboulení vykrojíme hrnečkem kolečka.

Takto připravené koblihy přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. Koblihy smažíme ve vyšší vrstvě sádla (oleje) na mírnějším ohni po obou stranách dozlatova.

Autor receptu Tereza Klainová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • 60 g másla
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z ½ citrónu
  • 3 lžíce rumu
  • sádlo případně olej na smažení

Náplň:

  • sklenička marmelády (meruňkové, jahodové)
  • 4 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY:

V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru krupice, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci hladké mouky, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Trvá to cca 15 minut. Obě mouky se solí prosejeme do mísy, přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, rum, přilijeme zbytek mléka s rozpuštěným máslem a kvásek a vypracujeme hladké nelepící těsto. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme minimálně hodinu kynout.

Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme cca 1 cm vysoký plát. Na jedné polovině plátu si hrnečkem naznačíme kolečka, ale nevykrajujeme je. Do středu každého kolečka dáme lžičku marmelády smíchanou s vanilkovým cukrem a rumem, překryjeme druhou polovinou plátu a v místech vyboulení vykrojíme hrnečkem kolečka.

Takto připravené koblihy přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. Koblihy smažíme ve vyšší vrstvě sádla (oleje) na mírnějším ohni po obou stranách dozlatova.

Autor receptu Tereza Klainová