Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Kokosový mokrouš - Bob a Nikča

4.6 10

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na buchtu:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 4 polévkové lžíce kakaa holandského typu
  • 2 sáčky prášku do pečiva
  • 500g krupicového cukru
  • 500 ml mléka
  • 2 celá vejce
  • máslo a hrubá mouka na vysypání plechu
  • 150 g strouhaného kokosu

Na rumové máslo:

  • 250 g změklého másla
  • 250g moučkového cukru
  • 4 kávové lžičky kakaa holandského typu
  • 4 lžíce rumu - ( můžeme použít rumové aroma)
  • 4 lžíce mléka

POSTUP PŘÍPRAVY:

První co musíš udělat je si připravit všechny potřebné přísady na kuchyňskou linku. Mimo jiné budeš potřebovat odměrku na odměření mléka, metličku na šlehání, polévkovou a kávovou lžíci, vysoký plech na pečení, 2 větší misky - ( jednu na těsto na buchtu a druhou na rumové máslo), stěrku, vidličku na propichování buchty, špejli aby jsi mohl pak vyzkoušet zda je buchta upečená. Tak snad jsem na nic nezapomněla. A jdeme na to.

Připravíme si těsto na buchtu:

Připrav si jednu mísu a odvaž 500g polohrubé mouky a tu nasypej do mísy. Přidej do mísy s moukou 4 vrchovaté polévkové lžíce kakaa, vezmi si metličku a míchej tak dlouho, aby jsi ve směsi neměl žádné ale opravdu žádné kakaové hrudky.

Vezmi oba prášky do pečiva otevři je a přidej do mísy s moukou a kakaem. Opět pořádně promíchej metličkou. Odvaž si na váze 500g krupicového cukru a také ho přidej do mísy kde už máš promíchanou mouku, kakao a prášek do pečiva. A zase pořádně metličkou promíchej. Vezmi si odměrku a nalij do ní 500 ml mléka.

Pokud máš odměrku menší nevadí 500 ml mléka si můžeš rozdělit na 200 ml pak dalších 200ml a pak 100 ml součet je také 500 ml a je to to samé. Mléko nalij do mísy kde máš už promíchanou směs mouky, kakaa, prášku do pečiva, cukru a do této mísy rozklepni dvě vejce. Pokud ti rozklepávání vajec ještě nejde, popros dospělého aby ti pomohl. Opět vezmi metličko a všechno to promíchej aby těsto bylo krásně hladké a neměl jsi v něm žádné hrudky.

Popros dospěláka ať zapne troubu a předehřeje ji na 210 stupňů.

Vezmi si kousek másla a vymaž s ním plech. Dávej pozor, aby jsi plech měl namazaný na všech místech. Teď vezmi hrubou mouku a trochu si ji nasyp na plech a pěkně plech moukou vysypej.

Na takto připravený vymazaný a moukou vysypaný plech můžeš nalít těsto na buchtu. Vezmi stěrky a těsto rovnoměrně po plechu rozetři tak, aby jsi měl všude stejnou vrstvu těsta. Dej pozor aby někde na nějaké straně nebylo těsta více a na druhé méně. Buchta by pak po upečení byla všude jinak vysoká. Teď popros dospělého aby dal buchtu péct do trouby a to na 210 stupňů.

Ty vezmi minutku a nastav na ní 20 minut to je přibližný čas toho jak se buchta bude dlouho péct.

Po dvaceti minutách opět popros dospělého, aby špejlí zkusil zda je buchta již upečená a pokud ano aby ti ji vyndal z trouby.

Mezitím než se ti upeče buchta si uděláš rumové máslo:

250g změklého másla dáš do misky. Pokud máslo nemáš dostatečně změklé stačí ho dát na minutku do mikrovlnné trouby v mističce. Ale pozor mistička do mikrovlnné trouby nesmí být kovová a nesmí na sobě mít zlaté malovaní nebo nějaké proužky. Pro jistotu popros dospělého aby ti mističku vybral. Tak změklé máslo už máš v míse. Teď na váze odvážíš 250g moučkového cukru a přidáš ho k změklému máslu do misky. Vezmeš šlehací metličku a buděš máslo s cukrem šlehat do pěny. Celkem dlouho to trvá. Pokud by tě to nebavilo můžeš použít tyčový elektrický mixér s metličkou a budeš to mít hned. Pokud máš ušleháno do našlehaného másla s cukrem přidej 4 kávové lžičky kakaa, 4 polévkové lžíce mléka a 4 polévkové lžíce rumu - ( nebo pár kapek rumové tresti - pokud přidáváš tresť popros dospělého aby ti ukázal kolik máš tresti přidat). Vezmi metličko a vše důkladně promíchej.

Uběhlo dvacet minut a ty máš upečenou buchtu a dospělý zkusil zda je hotová a vyndal ji z trouby.

Teď pod dozorem dospělých vezmi vidličku a propíchej buchtu všude kde to jde čím víc tím lépe. To je proto, aby se pak rumové máslo pěkně dostalo všude dovnitř buchty.

Vezmi misku s krémem a stěrku a nanes všechno na buchtu. Stěrkou roztírej po celé ploše buchty. Všechny tyto úkoly dělej pod dohledem dospělého, protože plech je velice horký a ty musíš dávat velký pozor, aby jsi se nepopálil. Teď už jen zbývá posypat buchtu pořádně strouhaným kokosem a máš hotovo.

Dobrou chuť přeje Nikča a Bob

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na buchtu:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 4 polévkové lžíce kakaa holandského typu
  • 2 sáčky prášku do pečiva
  • 500g krupicového cukru
  • 500 ml mléka
  • 2 celá vejce
  • máslo a hrubá mouka na vysypání plechu
  • 150 g strouhaného kokosu

Na rumové máslo:

  • 250 g změklého másla
  • 250g moučkového cukru
  • 4 kávové lžičky kakaa holandského typu
  • 4 lžíce rumu - ( můžeme použít rumové aroma)
  • 4 lžíce mléka

POSTUP PŘÍPRAVY:

První co musíš udělat je si připravit všechny potřebné přísady na kuchyňskou linku. Mimo jiné budeš potřebovat odměrku na odměření mléka, metličku na šlehání, polévkovou a kávovou lžíci, vysoký plech na pečení, 2 větší misky - ( jednu na těsto na buchtu a druhou na rumové máslo), stěrku, vidličku na propichování buchty, špejli aby jsi mohl pak vyzkoušet zda je buchta upečená. Tak snad jsem na nic nezapomněla. A jdeme na to.

Připravíme si těsto na buchtu:

Připrav si jednu mísu a odvaž 500g polohrubé mouky a tu nasypej do mísy. Přidej do mísy s moukou 4 vrchovaté polévkové lžíce kakaa, vezmi si metličku a míchej tak dlouho, aby jsi ve směsi neměl žádné ale opravdu žádné kakaové hrudky.

Vezmi oba prášky do pečiva otevři je a přidej do mísy s moukou a kakaem. Opět pořádně promíchej metličkou. Odvaž si na váze 500g krupicového cukru a také ho přidej do mísy kde už máš promíchanou mouku, kakao a prášek do pečiva. A zase pořádně metličkou promíchej. Vezmi si odměrku a nalij do ní 500 ml mléka.

Pokud máš odměrku menší nevadí 500 ml mléka si můžeš rozdělit na 200 ml pak dalších 200ml a pak 100 ml součet je také 500 ml a je to to samé. Mléko nalij do mísy kde máš už promíchanou směs mouky, kakaa, prášku do pečiva, cukru a do této mísy rozklepni dvě vejce. Pokud ti rozklepávání vajec ještě nejde, popros dospělého aby ti pomohl. Opět vezmi metličko a všechno to promíchej aby těsto bylo krásně hladké a neměl jsi v něm žádné hrudky.

Popros dospěláka ať zapne troubu a předehřeje ji na 210 stupňů.

Vezmi si kousek másla a vymaž s ním plech. Dávej pozor, aby jsi plech měl namazaný na všech místech. Teď vezmi hrubou mouku a trochu si ji nasyp na plech a pěkně plech moukou vysypej.

Na takto připravený vymazaný a moukou vysypaný plech můžeš nalít těsto na buchtu. Vezmi stěrky a těsto rovnoměrně po plechu rozetři tak, aby jsi měl všude stejnou vrstvu těsta. Dej pozor aby někde na nějaké straně nebylo těsta více a na druhé méně. Buchta by pak po upečení byla všude jinak vysoká. Teď popros dospělého aby dal buchtu péct do trouby a to na 210 stupňů.

Ty vezmi minutku a nastav na ní 20 minut to je přibližný čas toho jak se buchta bude dlouho péct.

Po dvaceti minutách opět popros dospělého, aby špejlí zkusil zda je buchta již upečená a pokud ano aby ti ji vyndal z trouby.

Mezitím než se ti upeče buchta si uděláš rumové máslo:

250g změklého másla dáš do misky. Pokud máslo nemáš dostatečně změklé stačí ho dát na minutku do mikrovlnné trouby v mističce. Ale pozor mistička do mikrovlnné trouby nesmí být kovová a nesmí na sobě mít zlaté malovaní nebo nějaké proužky. Pro jistotu popros dospělého aby ti mističku vybral. Tak změklé máslo už máš v míse. Teď na váze odvážíš 250g moučkového cukru a přidáš ho k změklému máslu do misky. Vezmeš šlehací metličku a buděš máslo s cukrem šlehat do pěny. Celkem dlouho to trvá. Pokud by tě to nebavilo můžeš použít tyčový elektrický mixér s metličkou a budeš to mít hned. Pokud máš ušleháno do našlehaného másla s cukrem přidej 4 kávové lžičky kakaa, 4 polévkové lžíce mléka a 4 polévkové lžíce rumu - ( nebo pár kapek rumové tresti - pokud přidáváš tresť popros dospělého aby ti ukázal kolik máš tresti přidat). Vezmi metličko a vše důkladně promíchej.

Uběhlo dvacet minut a ty máš upečenou buchtu a dospělý zkusil zda je hotová a vyndal ji z trouby.

Teď pod dozorem dospělých vezmi vidličku a propíchej buchtu všude kde to jde čím víc tím lépe. To je proto, aby se pak rumové máslo pěkně dostalo všude dovnitř buchty.

Vezmi misku s krémem a stěrku a nanes všechno na buchtu. Stěrkou roztírej po celé ploše buchty. Všechny tyto úkoly dělej pod dohledem dospělého, protože plech je velice horký a ty musíš dávat velký pozor, aby jsi se nepopálil. Teď už jen zbývá posypat buchtu pořádně strouhaným kokosem a máš hotovo.

Dobrou chuť přeje Nikča a Bob