Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Koláč s jahodovým mascarpone

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 90 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 270 g  polohrubé mouky

Náplň:

  • 500 g mascarpone
  • 300 g jahod
  • 150 g cukru moučka
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Povolené máslo utřeme s cukrem a následně vmícháme i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypeme mouku a vypracujeme těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžící studené vody a zapracovat.

Těsto vymačkáme do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložíme pečícím papírem, zasypeme fazolemi (nebo pečícími kameny) a dáme do vyhřáté trouby na 15 minut.

Jahody, půlku cukru a škrob rozmixujeme dohladka.

Vychlazené mascarpone vyšleháme na nižší otáčky s druhou půlkou cukru a následně zašleháme jahodovou směs.

Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndáme, odstraníme zátěž (fazole/kameny) a pečící papír a případné bubliny propíchneme vidličkou. Na korpus nalijeme náplň a koláč vrátíme do trouby. Pečeme dalších 30 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále se lehce klepat.

Koláč necháme asi dvě hodiny chladnout na mřížce a následně vložíme aspoň na hodinu do lednice.

Podáváme zdobené čerstvými jahodami.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 90 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 270 g  polohrubé mouky

Náplň:

  • 500 g mascarpone
  • 300 g jahod
  • 150 g cukru moučka
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Povolené máslo utřeme s cukrem a následně vmícháme i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypeme mouku a vypracujeme těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžící studené vody a zapracovat.

Těsto vymačkáme do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložíme pečícím papírem, zasypeme fazolemi (nebo pečícími kameny) a dáme do vyhřáté trouby na 15 minut.

Jahody, půlku cukru a škrob rozmixujeme dohladka.

Vychlazené mascarpone vyšleháme na nižší otáčky s druhou půlkou cukru a následně zašleháme jahodovou směs.

Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndáme, odstraníme zátěž (fazole/kameny) a pečící papír a případné bubliny propíchneme vidličkou. Na korpus nalijeme náplň a koláč vrátíme do trouby. Pečeme dalších 30 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále se lehce klepat.

Koláč necháme asi dvě hodiny chladnout na mřížce a následně vložíme aspoň na hodinu do lednice.

Podáváme zdobené čerstvými jahodami.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty