Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Králík na černém pivu

3.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 4 ks králičích stehen (cca 1,25 kg)
  • 120 g špeku
  • 240 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 3 snítky tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 3 bobkové listy
  • 500 ml černého piva
  • 3 lžíce plnotučné hořcice
  • 2 lžíce cukru
  • 1,5 l vývaru (ideálně drůběží)
  • sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Králíka osolíme a opepříme, obalíme v mouce a přebytečnou mouku sklepeme.

Špek nakrájíme na drobné kostičky. V širokém kastrolu (tak širokém, aby se tam vešly všechna 4 stehna) rozpálíme sádlo a špek opečeme.

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno, přidáme ke špeku společně s tymiánem a bobkovým listem  a krátce orestujeme na středním ohni - stačí dokud není cibule lehce sklovitá. Přidáme maso a orestujeme asi 3 minuty z jedné strany. Pak stehna otočíme, přidáme oloupaný a na kousky nakrájený česnek a restujeme další 3 minuty. Králíka vyjmeme.

Do kastrolu vložíme hořčici a půl minuty restujeme. Přidáme cukr a restujeme další půl minutu. Pak přilijeme pivo, promícháme, přivedeme k varu. Stáhneme plamen na třetinu a vaříme, dokud omáčka nezíská konzistenci sirupu. Do kastrolu vrátíme opečené maso a zalijeme vývarem tak, aby byl králík do půlky potopený. Maso nesmí být potopené celé.

Vaříme bez pokličky na mírnějším plameni. Když se šťáva začne vyvařovat, po troškách přiléváme vývar (ale vždy jen tak, aby byl králík potopen jen do půlky), jednou za čas králíka otočíme, omáčku promícháme. Vaříme do změknutí masa, což je asi 1,5-2 hodiny (v původním receptu bylo 40 minut, ale to nestačilo ani zdaleka).

Omáčku můžeme před servírovováním přepasírovat přes jemné síto (hlavně pro ty, kterým by vadily kousky slaniny), na fotkách je omáčka nepasírovaná a proto s kousky.

Podáváme s čerstvým chlebem, nebo rýží.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 4 ks králičích stehen (cca 1,25 kg)
  • 120 g špeku
  • 240 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 3 snítky tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 3 bobkové listy
  • 500 ml černého piva
  • 3 lžíce plnotučné hořcice
  • 2 lžíce cukru
  • 1,5 l vývaru (ideálně drůběží)
  • sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Králíka osolíme a opepříme, obalíme v mouce a přebytečnou mouku sklepeme.

Špek nakrájíme na drobné kostičky. V širokém kastrolu (tak širokém, aby se tam vešly všechna 4 stehna) rozpálíme sádlo a špek opečeme.

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno, přidáme ke špeku společně s tymiánem a bobkovým listem  a krátce orestujeme na středním ohni - stačí dokud není cibule lehce sklovitá. Přidáme maso a orestujeme asi 3 minuty z jedné strany. Pak stehna otočíme, přidáme oloupaný a na kousky nakrájený česnek a restujeme další 3 minuty. Králíka vyjmeme.

Do kastrolu vložíme hořčici a půl minuty restujeme. Přidáme cukr a restujeme další půl minutu. Pak přilijeme pivo, promícháme, přivedeme k varu. Stáhneme plamen na třetinu a vaříme, dokud omáčka nezíská konzistenci sirupu. Do kastrolu vrátíme opečené maso a zalijeme vývarem tak, aby byl králík do půlky potopený. Maso nesmí být potopené celé.

Vaříme bez pokličky na mírnějším plameni. Když se šťáva začne vyvařovat, po troškách přiléváme vývar (ale vždy jen tak, aby byl králík potopen jen do půlky), jednou za čas králíka otočíme, omáčku promícháme. Vaříme do změknutí masa, což je asi 1,5-2 hodiny (v původním receptu bylo 40 minut, ale to nestačilo ani zdaleka).

Omáčku můžeme před servírovováním přepasírovat přes jemné síto (hlavně pro ty, kterým by vadily kousky slaniny), na fotkách je omáčka nepasírovaná a proto s kousky.

Podáváme s čerstvým chlebem, nebo rýží.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty