Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Králík na česneku se špenátem a bramborovými knedlíky

3.5 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1 králík
  • 150 g slaniny nebo špeku
  • 10 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • 1 lžička celého kmínu
  • hladká mouka
  • 3/4 l drůbežího vývaru
  • sůl, pepř

Špenát:

  • 1 balení špenátu
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 lžíce sádla

Bramborové knedlíky:

  • 1 kg oloupaných brambor uvařených ve slupce
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 3 vejce
  • sůl
  • 3 lžíce sádla na obalení hotových knedlíků

Smažená cibulka:

  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce cibule

POSTUP PŘÍPRAVY:

Králík na česneku:

Cibuli nakrájíme najemno, česnek oloupeme. Dva stroužky česneku rozřízeme na 5 kousků a prošpikujeme jimi maso. Zbytek česneku prolilsujeme. Část slaniny (špeku) nakrájíme na menší špalíčky, kterými prošpikujeme maso. Zbytek slaniny (špeku) pokrájíme na malé kostičky. Maso osolíme, opepříme a ze všech stran poprášíme hladkou moukou. V pekáči vyškvaříme slaninu (špek), pak přidáme ciboli a kmín a prestujeme. Po chvilce přidáme králíka a orestujeme ho ze všech stran. Nakonec přidáme česnek, potřeme jím králíka ze všech stran, přilijeme vývar a dáme péct. Pečeme při 160 stupních cca 1 hodinu doměkka. Během pečení králíka poléváme výpekem. Když je králík upečený, přendáme pekáč na plotýnku a šťávu zredukujeme o třetinu. V případě potřeby ji dochutíme solí.

Špenát:

Na sádle necháme zesklovatět cibulku nakrájemnou nadrobno, přidáme k ní rozmražený špenát a povaříme. Poté ho dochutíme solí, prolisovaným česnekem, zalijeme rozmíchaným vajíčkem a necháme povařit, dokud není špenát hotový.

Bramborové knedlíky:

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme škrob, hrubou mouku, vejce, sůl a vytvoříme těsto. Z těsta vyválíme kulaté knedlíčky. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě cca 7-8 minut. Doba vaření závisí na velikosti knedlíčků. Když jsou hotové vyjmeme je a dáme je do misky s rozpuštěným sádlem a obalíme je v sádle ze všech stran. Knedlíčky díky tomu neoschnou.

Smažená cibulka:

Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji za stálého míchání orestujeme dohněda. Restujeme ji na středním ohni. Odstavíme a necháme ji dojít.

Autor receptu Tereza Klainová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1 králík
  • 150 g slaniny nebo špeku
  • 10 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • 1 lžička celého kmínu
  • hladká mouka
  • 3/4 l drůbežího vývaru
  • sůl, pepř

Špenát:

  • 1 balení špenátu
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 lžíce sádla

Bramborové knedlíky:

  • 1 kg oloupaných brambor uvařených ve slupce
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 3 vejce
  • sůl
  • 3 lžíce sádla na obalení hotových knedlíků

Smažená cibulka:

  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce cibule

POSTUP PŘÍPRAVY:

Králík na česneku:

Cibuli nakrájíme najemno, česnek oloupeme. Dva stroužky česneku rozřízeme na 5 kousků a prošpikujeme jimi maso. Zbytek česneku prolilsujeme. Část slaniny (špeku) nakrájíme na menší špalíčky, kterými prošpikujeme maso. Zbytek slaniny (špeku) pokrájíme na malé kostičky. Maso osolíme, opepříme a ze všech stran poprášíme hladkou moukou. V pekáči vyškvaříme slaninu (špek), pak přidáme ciboli a kmín a prestujeme. Po chvilce přidáme králíka a orestujeme ho ze všech stran. Nakonec přidáme česnek, potřeme jím králíka ze všech stran, přilijeme vývar a dáme péct. Pečeme při 160 stupních cca 1 hodinu doměkka. Během pečení králíka poléváme výpekem. Když je králík upečený, přendáme pekáč na plotýnku a šťávu zredukujeme o třetinu. V případě potřeby ji dochutíme solí.

Špenát:

Na sádle necháme zesklovatět cibulku nakrájemnou nadrobno, přidáme k ní rozmražený špenát a povaříme. Poté ho dochutíme solí, prolisovaným česnekem, zalijeme rozmíchaným vajíčkem a necháme povařit, dokud není špenát hotový.

Bramborové knedlíky:

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme škrob, hrubou mouku, vejce, sůl a vytvoříme těsto. Z těsta vyválíme kulaté knedlíčky. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě cca 7-8 minut. Doba vaření závisí na velikosti knedlíčků. Když jsou hotové vyjmeme je a dáme je do misky s rozpuštěným sádlem a obalíme je v sádle ze všech stran. Knedlíčky díky tomu neoschnou.

Smažená cibulka:

Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji za stálého míchání orestujeme dohněda. Restujeme ji na středním ohni. Odstavíme a necháme ji dojít.

Autor receptu Tereza Klainová