Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Králík na hořčici

4.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 4 stehna z králíka
  • 40 g slaniny
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 cibule
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • bílá část z 1 pórku
  • 40 g másla + 40 g hladké mouky na jíšku
  • 2 lžíce vychlazeného másla na zjemnění omáčky
  • špetka rozmarýnu
  • sůl
  • bílý pepř

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a králíka opečeme ze všech stran. Opečeného králíka dáme stranou. Do hrnce přidáme na menší kostičky pokrájenou mrkev, řapíkatý celer, cibuli a pórek a vše orestujeme cca 4 minuty.

Poté přilijeme bílé víno a necháme ho úplně odpařit. Opečeného králíka vrátíme do hrnce, přidáme rozmarýn a zalijeme kuřecím vývarem. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka cca 1 hodinu. Mezitím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 40 g másla.

Jakmile máslo začne pěnit, přisypeme 40 g hladké mouky, rozmícháme, stáhneme oheň a mícháme cca 8 minut. Měkké maso vyjmeme z hrnce. Omáčku přecedíme přes síto, ale zeleninu nevymačkáváme. Omáčku zahustíme jíškou a na mírném ohni ji 10 minut provaříme. Dochutíme solí a pepřem, přidáme dijoskou hořčici (dijonská hořčice je docela ostrá, místo ní můžete použít klasickou plnotučnou hořčici), zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání.

Omáčku krátce povaříme, stáhneme z ohně, vmícháme vychlazené máslo (omáčka se už nesmí vařit!) a promícháme. Králíka vrátíme do hotové omáčky a máme hotovo.

Autor receptu Tereza Klainová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 4 stehna z králíka
  • 40 g slaniny
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 cibule
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • bílá část z 1 pórku
  • 40 g másla + 40 g hladké mouky na jíšku
  • 2 lžíce vychlazeného másla na zjemnění omáčky
  • špetka rozmarýnu
  • sůl
  • bílý pepř

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a králíka opečeme ze všech stran. Opečeného králíka dáme stranou. Do hrnce přidáme na menší kostičky pokrájenou mrkev, řapíkatý celer, cibuli a pórek a vše orestujeme cca 4 minuty.

Poté přilijeme bílé víno a necháme ho úplně odpařit. Opečeného králíka vrátíme do hrnce, přidáme rozmarýn a zalijeme kuřecím vývarem. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka cca 1 hodinu. Mezitím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 40 g másla.

Jakmile máslo začne pěnit, přisypeme 40 g hladké mouky, rozmícháme, stáhneme oheň a mícháme cca 8 minut. Měkké maso vyjmeme z hrnce. Omáčku přecedíme přes síto, ale zeleninu nevymačkáváme. Omáčku zahustíme jíškou a na mírném ohni ji 10 minut provaříme. Dochutíme solí a pepřem, přidáme dijoskou hořčici (dijonská hořčice je docela ostrá, místo ní můžete použít klasickou plnotučnou hořčici), zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání.

Omáčku krátce povaříme, stáhneme z ohně, vmícháme vychlazené máslo (omáčka se už nesmí vařit!) a promícháme. Králíka vrátíme do hotové omáčky a máme hotovo.

Autor receptu Tereza Klainová