Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Krémy do vánočního cukrovíčka

4.5 10

Základní máslový krém:

  • 150ml mléka
  • 150-200g másla
  • vrchovatá lžíce práškového pudinku - vanilka
  • vanilkový cukr

Máslo necháme změknout, mezitím si rozmícháme mléko s pudinkem a na mírném ohni přivedeme k varu. Vaříme zhruba dvě minutky a odstavíme. Nechám zchladnout. Než nám to vystydne pustíme se do toho jinde a utřeme si máslo s cukrem do pěny, následně přidáme po lžících zchladlou pudinkovou hmotu a stále třeme.

Tip na variace máslových krémů:

Nugát- do máslového krému dáme navíc 4 PL nutely

Kávový- do základu dáme silnou kávu, 1 KL isnstant káva přelijeme 2KL a přidáme

Kakaový- přidáme do základu kakao cca lžíce

Kokosový- do základu lžička rumu plus 4 lžíce kokosu

Mandlový- přidáme 40g nastrouhaných mandlí do základu

Kešu- do základu strouhané kešu 40g

Ořechový- do základu 2 lžíce strouhaných vlašáků a 2 lžíce lískáčů strouhaných

Čoko- přidáme 60g změklé čokolády

Koňakový- do základu vmíchat po částech 2-3 lžíce vaječného koňaku

Krém pařížský:

  • 220g cukr krupice
  • 6 vajec
  • vanilkový cukr
  • 340g máslo
  • 150g hery
  • 50g kakaa
  • 340g másla

Máslo a heru necháme změknout. Vajíčka s cukrem a kakaem vyšleháme ve vodní lázni a šleháme dokud nám to pěkně nezhoustne. Doba šlehání je asi 15-20 minut jak kdy. Po vychladnutí zašleháme postupně do másla smíchaného s herou.

Karamelový krém:

  • 325g másla
  • salko nebo karamelové salko

Buď koupíme karamel rovnou a nebo si uvaříme salko v plechovce. To vaříme dvě hodiny a po vychladnutí ho zašleháme do změklého másla.

Citronový krém:

  • 100g másla
  • 120g moučkový cukr
  • Šťáva a kůra z jednoho bio citronu

Máslo necháme změknout zašleháme cukr a následně kůru z citronu a nakonec i šťávu.

Tvarohový krém:

  • 290g tvarohu
  • vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 80g cukru
  • kůra z citronu

Vyšleháme cukry se žloutky a potom šleáme dál a přidáváme postupně všechny suroviny.

Bílkový krém:

  • 170g cukru krupice
  • 480g másla
  • 4 bílky
  • 100g cukr moučka

Do hrnce si dáme krupicový cukr a bílky a vložíme do většího hrnce do kterého nalijeme vodu a šleháme do doby než se nám začne voda v kastrolu vařit což je doba okolo deseti minutek..

Šlehejte pořádně, respektive co nejrychleji máte na to právě těch deset minutek, po tom co se v hrnci začne voda vařit ještě malinečkou chvilku šlehejte ale maximálně 30 vteřin, jinak se vám to srazí a máme po legarci :-) Stáhneme z ohně a dáme bokem a místy promíchávat nebo šlehat odstavené cca 3 minuty. Po tomto čase hrnec vyndáme a prošleháme naposledy a dáme někam schladnout. Přikrýt něčím např. utěrka aby nám to neoschlo.

Hurá máme vychladnuto směs by měla mít stejnou teplotu jako máslo. Máslo si vyšleháme s moučkovým cukrem a právě do této směsi budeme po lžicích zašlehávat bílkovou hmotu. Krém se hodí nejen do vánočního cukroví, ale také třeba na dorty - jelikož je celkem dost trvanlivý

Meruňkový krém:

  • 200g vlašských ořechů
  • 200g meruňkové marmelády
  • lžíce rumu
  • vanilkový cukr

Všechny ingredience důkladně promícháme tak aby jsme neměli žádné hrudky a dáme vychladit do lednice.

Drobné rady, které mohou pomoci:

  • Sražený krém: pokud se Vám tato nepříjemnost stane dějte krém v misce do větší mísy s horkou vodou a šlehejte. Až se začne krém povolovat vyndáme mísu z horké vody, ale šlehat nepřestáváme a šleháme dál. Po malé chvíli krém jakoby zpět nabyde a zjemní se.
  • Aby se krém nesrazil: vše do vyšlehaného másla dávejte po kouskách, lžících.
  • Vždy se držte hesla: že všechny potraviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu

Zkuste také Vánoční polevy

Autor receptu Romča

Základní máslový krém:

  • 150ml mléka
  • 150-200g másla
  • vrchovatá lžíce práškového pudinku - vanilka
  • vanilkový cukr

Máslo necháme změknout, mezitím si rozmícháme mléko s pudinkem a na mírném ohni přivedeme k varu. Vaříme zhruba dvě minutky a odstavíme. Nechám zchladnout. Než nám to vystydne pustíme se do toho jinde a utřeme si máslo s cukrem do pěny, následně přidáme po lžících zchladlou pudinkovou hmotu a stále třeme.

Tip na variace máslových krémů:

Nugát- do máslového krému dáme navíc 4 PL nutely

Kávový- do základu dáme silnou kávu, 1 KL isnstant káva přelijeme 2KL a přidáme

Kakaový- přidáme do základu kakao cca lžíce

Kokosový- do základu lžička rumu plus 4 lžíce kokosu

Mandlový- přidáme 40g nastrouhaných mandlí do základu

Kešu- do základu strouhané kešu 40g

Ořechový- do základu 2 lžíce strouhaných vlašáků a 2 lžíce lískáčů strouhaných

Čoko- přidáme 60g změklé čokolády

Koňakový- do základu vmíchat po částech 2-3 lžíce vaječného koňaku

Krém pařížský:

  • 220g cukr krupice
  • 6 vajec
  • vanilkový cukr
  • 340g máslo
  • 150g hery
  • 50g kakaa
  • 340g másla

Máslo a heru necháme změknout. Vajíčka s cukrem a kakaem vyšleháme ve vodní lázni a šleháme dokud nám to pěkně nezhoustne. Doba šlehání je asi 15-20 minut jak kdy. Po vychladnutí zašleháme postupně do másla smíchaného s herou.

Karamelový krém:

  • 325g másla
  • salko nebo karamelové salko

Buď koupíme karamel rovnou a nebo si uvaříme salko v plechovce. To vaříme dvě hodiny a po vychladnutí ho zašleháme do změklého másla.

Citronový krém:

  • 100g másla
  • 120g moučkový cukr
  • Šťáva a kůra z jednoho bio citronu

Máslo necháme změknout zašleháme cukr a následně kůru z citronu a nakonec i šťávu.

Tvarohový krém:

  • 290g tvarohu
  • vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 80g cukru
  • kůra z citronu

Vyšleháme cukry se žloutky a potom šleáme dál a přidáváme postupně všechny suroviny.

Bílkový krém:

  • 170g cukru krupice
  • 480g másla
  • 4 bílky
  • 100g cukr moučka

Do hrnce si dáme krupicový cukr a bílky a vložíme do většího hrnce do kterého nalijeme vodu a šleháme do doby než se nám začne voda v kastrolu vařit což je doba okolo deseti minutek..

Šlehejte pořádně, respektive co nejrychleji máte na to právě těch deset minutek, po tom co se v hrnci začne voda vařit ještě malinečkou chvilku šlehejte ale maximálně 30 vteřin, jinak se vám to srazí a máme po legarci :-) Stáhneme z ohně a dáme bokem a místy promíchávat nebo šlehat odstavené cca 3 minuty. Po tomto čase hrnec vyndáme a prošleháme naposledy a dáme někam schladnout. Přikrýt něčím např. utěrka aby nám to neoschlo.

Hurá máme vychladnuto směs by měla mít stejnou teplotu jako máslo. Máslo si vyšleháme s moučkovým cukrem a právě do této směsi budeme po lžicích zašlehávat bílkovou hmotu. Krém se hodí nejen do vánočního cukroví, ale také třeba na dorty - jelikož je celkem dost trvanlivý

Meruňkový krém:

  • 200g vlašských ořechů
  • 200g meruňkové marmelády
  • lžíce rumu
  • vanilkový cukr

Všechny ingredience důkladně promícháme tak aby jsme neměli žádné hrudky a dáme vychladit do lednice.

Drobné rady, které mohou pomoci:

  • Sražený krém: pokud se Vám tato nepříjemnost stane dějte krém v misce do větší mísy s horkou vodou a šlehejte. Až se začne krém povolovat vyndáme mísu z horké vody, ale šlehat nepřestáváme a šleháme dál. Po malé chvíli krém jakoby zpět nabyde a zjemní se.
  • Aby se krém nesrazil: vše do vyšlehaného másla dávejte po kouskách, lžících.
  • Vždy se držte hesla: že všechny potraviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu

Zkuste také Vánoční polevy

Autor receptu Romča