Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Linecké koláčky s tvarohem

4.8 4

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek (bílek využijeme na potřetí koláčků)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1-3 lžíce mléka (dle potřeby)

Náplň:

  • 750 g tvarohu 
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky (bílky dáme třeba do mrazáku na pozdější použití)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • rozinky nebo marmeláda na ozdobu

Dokončení:

  • cca 50 g rozehřátého másla
  • 2 lžíce rumu
  • moučkový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY:

V míse utřeme cukr s máslem,  žloutkem a jedním vejcem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslové směsi. Vypracujeme drobivé těsto a podle potřeby přidáváme po lžicích mléko tak, aby vzniklo kompaktní nelepivé těsto. 

Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysokou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme kolečka, která přesuneme na plech vyložený pečícícm papírem (tato dávka vyjde na necelé 3 plechy). Rozšleháme bílek a potřeme jím kraje koláčků. 

Troubu předehřejem na 180°C (horkovzduch na 160°C).

V případě vaničkového tvarohu ho asi dvě hodiny před pečením necháme přes plátýnko vykapat a lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytečnou vodu. Tvaroh v kostce můžeme použít rovnou. 

Tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový extra rozmícháme do hladka (místo extraktu lze použít vanilkový cukr a o to méně dát klasického cukru). Krém vložíme do zdobícího sáčku s větší špičkou a nastříkáme na linecké kolečka připravené na plechách. do středu každého koláčku dáme rozinku, případně jiné sušené drobné ovoce a nebo trochu marmelády. 

Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova. 

Ještě horké koláčky přímo na plechu potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. Necháme zcela vychladnout.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek (bílek využijeme na potřetí koláčků)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1-3 lžíce mléka (dle potřeby)

Náplň:

  • 750 g tvarohu 
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky (bílky dáme třeba do mrazáku na pozdější použití)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • rozinky nebo marmeláda na ozdobu

Dokončení:

  • cca 50 g rozehřátého másla
  • 2 lžíce rumu
  • moučkový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY:

V míse utřeme cukr s máslem,  žloutkem a jedním vejcem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslové směsi. Vypracujeme drobivé těsto a podle potřeby přidáváme po lžicích mléko tak, aby vzniklo kompaktní nelepivé těsto. 

Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysokou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme kolečka, která přesuneme na plech vyložený pečícícm papírem (tato dávka vyjde na necelé 3 plechy). Rozšleháme bílek a potřeme jím kraje koláčků. 

Troubu předehřejem na 180°C (horkovzduch na 160°C).

V případě vaničkového tvarohu ho asi dvě hodiny před pečením necháme přes plátýnko vykapat a lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytečnou vodu. Tvaroh v kostce můžeme použít rovnou. 

Tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový extra rozmícháme do hladka (místo extraktu lze použít vanilkový cukr a o to méně dát klasického cukru). Krém vložíme do zdobícího sáčku s větší špičkou a nastříkáme na linecké kolečka připravené na plechách. do středu každého koláčku dáme rozinku, případně jiné sušené drobné ovoce a nebo trochu marmelády. 

Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova. 

Ještě horké koláčky přímo na plechu potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. Necháme zcela vychladnout.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty