Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Luxusní svíčková od maminky

2.5 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • hovězí maso ( zadní, falešná svíčková, pravá svíčková nebo roštěnec )
  • sůl
  • olej
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • cibule
  • koření ( tymián, bobkový list, nové koření, pepř, zázvor )
  • masox
  • šlehačka
  • zakysaná smetana
  • mléko
  • hladká mouka
  • citron
  • plnotučná hořčice
  • cukr

POSTUP PŘÍPRAVY:

Naložení masa : Hovězí maso posolíme, posypeme kořením a pomažeme máslem nebo olejem. Vložíme do pekáčku a přikryté necháme asi 1-2 dny uležet. Pokud nebudeme nakládat, postup je takový : Hovězí maso celé posolíme a zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka a kostičky nakrájenou zeleninu. Vše po chvíli podlijeme vodou, přidáme koření a masox. Dáme péct v hlubokém pekáčku.

Když je maso skoro měkké, vyjmeme ho a nakrájíme na plátky ( pozor - použijte hodně ostrý nůž a maso nekrájejte po svalu, jinak se rozdrobí ). Plátky přikryjeme zeleninou a necháme dopéct doměkka. Když je masíčko úplně měkké, vyndáme ho ze zeleniny stranou. Vyndáme také bobkové listy a nové koření ( pár kuliček klidně může zůstat ). Zeleninu řádně rozmixujeme na kaši. Přendáme do normálního hrnce a přivedeme k varu. Přilijeme směs ze šlehačky, zakysané smetany, hladké mouky a mléka a řádně promícháme a povaříme. V malém hrnci si připravíme z 5 kostek cukru karamel, který nalijeme do omáčky ( pokud bylo více mrkve, není karamel potřeba ). Omáčku dochutíme šťávou a kůrou z citronu, 4 lžičkami plnotučné hořčice, podravkou, popř. cukrem a solí. Nakonec vložíme maso a prohřejeme ho.

Podáváme samozřejmě s houskovým knedlíkem, zdobíme šlehačkou, plátkem citronu a brusinkami.

BEZKONKURENČNÍ!!! DOBROU CHUŤ!!!

Autor receptu: Lucie Kratochvílová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • hovězí maso ( zadní, falešná svíčková, pravá svíčková nebo roštěnec )
  • sůl
  • olej
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • cibule
  • koření ( tymián, bobkový list, nové koření, pepř, zázvor )
  • masox
  • šlehačka
  • zakysaná smetana
  • mléko
  • hladká mouka
  • citron
  • plnotučná hořčice
  • cukr

POSTUP PŘÍPRAVY:

Naložení masa : Hovězí maso posolíme, posypeme kořením a pomažeme máslem nebo olejem. Vložíme do pekáčku a přikryté necháme asi 1-2 dny uležet. Pokud nebudeme nakládat, postup je takový : Hovězí maso celé posolíme a zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka a kostičky nakrájenou zeleninu. Vše po chvíli podlijeme vodou, přidáme koření a masox. Dáme péct v hlubokém pekáčku.

Když je maso skoro měkké, vyjmeme ho a nakrájíme na plátky ( pozor - použijte hodně ostrý nůž a maso nekrájejte po svalu, jinak se rozdrobí ). Plátky přikryjeme zeleninou a necháme dopéct doměkka. Když je masíčko úplně měkké, vyndáme ho ze zeleniny stranou. Vyndáme také bobkové listy a nové koření ( pár kuliček klidně může zůstat ). Zeleninu řádně rozmixujeme na kaši. Přendáme do normálního hrnce a přivedeme k varu. Přilijeme směs ze šlehačky, zakysané smetany, hladké mouky a mléka a řádně promícháme a povaříme. V malém hrnci si připravíme z 5 kostek cukru karamel, který nalijeme do omáčky ( pokud bylo více mrkve, není karamel potřeba ). Omáčku dochutíme šťávou a kůrou z citronu, 4 lžičkami plnotučné hořčice, podravkou, popř. cukrem a solí. Nakonec vložíme maso a prohřejeme ho.

Podáváme samozřejmě s houskovým knedlíkem, zdobíme šlehačkou, plátkem citronu a brusinkami.

BEZKONKURENČNÍ!!! DOBROU CHUŤ!!!

Autor receptu: Lucie Kratochvílová