Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Máslové koláče ze špaldové mouky

3.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

20 – 22 kusů (průměr 10-11 cm)

Těsto:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 15 g droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 125 g másla
  • 375 g hladké špaldové mouky + na podsypávání
  • špetka soli
  • 3 žloutky + 1 vejce na potření
  • 10 ml tuzemáku (pokud budou jíst i děti, nepřidáváme)

Maková náplň:

  • 50 g mletého máku
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce kakaa

Tvarohová náplň:

  • 125 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce moučkového cukru

Povidlová náplň:

  • 75g povidel
  • loupané mandle a malé rozinky na zdobení

POSTUP PŘÍPRAVY:

1. V asi 60 ml vlažného mléka rozpusťte droždí a přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek, rozpusťte máslo.

2. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, zbylý cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a tuzemák.

3. Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – ručně anebo při nízkých otáčkách v elektrickém robotu, trvá to asi 15 minut. Těsto se provzdušní, bude hladké a nadýchané. V případě potřeby přidejte ještě trochu mléka. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí. Uložte ho na teplé místo, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout.

4. Připravte si náplně. Mletý mák zalijte mlékem, přisypte cukr a kakao a krátce povařte. Tvaroh utřete se žloutkem a cukrem.

5. Nakynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rukama zadělejte, rozdělte na poloviny, vyválejte a vykrájejte základy pro koláče. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte v teple ještě asi 10 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Do středu koláčů vymáčkněte důlky na náplň. Plňte a zdobte dle fantazie. Okraje potřete rozšlehaným vejcem, pečte asi 25 minut do zlatova. Tip na závěr: Tajemství výborných koláčů se skrývá v mazání upečených koláčů máslem s rumem a cukrem.

Autor receptu Ivana Reich

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

20 – 22 kusů (průměr 10-11 cm)

Těsto:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 15 g droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 125 g másla
  • 375 g hladké špaldové mouky + na podsypávání
  • špetka soli
  • 3 žloutky + 1 vejce na potření
  • 10 ml tuzemáku (pokud budou jíst i děti, nepřidáváme)

Maková náplň:

  • 50 g mletého máku
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce kakaa

Tvarohová náplň:

  • 125 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce moučkového cukru

Povidlová náplň:

  • 75g povidel
  • loupané mandle a malé rozinky na zdobení

POSTUP PŘÍPRAVY:

1. V asi 60 ml vlažného mléka rozpusťte droždí a přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek, rozpusťte máslo.

2. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, zbylý cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a tuzemák.

3. Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – ručně anebo při nízkých otáčkách v elektrickém robotu, trvá to asi 15 minut. Těsto se provzdušní, bude hladké a nadýchané. V případě potřeby přidejte ještě trochu mléka. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí. Uložte ho na teplé místo, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout.

4. Připravte si náplně. Mletý mák zalijte mlékem, přisypte cukr a kakao a krátce povařte. Tvaroh utřete se žloutkem a cukrem.

5. Nakynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rukama zadělejte, rozdělte na poloviny, vyválejte a vykrájejte základy pro koláče. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte v teple ještě asi 10 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Do středu koláčů vymáčkněte důlky na náplň. Plňte a zdobte dle fantazie. Okraje potřete rozšlehaným vejcem, pečte asi 25 minut do zlatova. Tip na závěr: Tajemství výborných koláčů se skrývá v mazání upečených koláčů máslem s rumem a cukrem.

Autor receptu Ivana Reich