Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Míša dort

5.0 4

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto (dortová forma cca 20 cm v průměru)

  • 4 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 rovné lžíce kakaa

Krém:

  • 150 g másla
  • 750 g tvarohu
  • 150 g moučkového cukru

Poleva:

  • 60 g kvalitní hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 1,5 lžíce mléka
  • 1 lžíce moučkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY:

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny (trvá to cca 5-7 minut) a do ní zamícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech ho vmícháváme do žloutkové pěny. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do dortové formy (vymazané a vysypané) a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 15-20 minut na 180°.

Po upeční necháme vychladnout.

Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukem.  Následně po lžičkách zašleháváme všechen tvaroh.

Piškotový korpus jednou prokrojíme a potřeme 2 lžičkami marmelády (já použila jahodovu a borůvkovou, ale marmeládu dávat nemusíte, dort bude dobrý i bez ní), vložíme zpět do ráfku od dortové formy a navrstvíme polovinu krému. Přiklopíme druhou částí piškotu, navrch dáme zbylý krém (pokud chceme zdobit, odebereme asi dvě lžíce krému stranou) a necháme asi hodinu vychladit v lednici.

Máslo si rozpustíme v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Přidáme lžíci a půl mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Trik s mlékem se dělá proto, že po něm je čokoláda hladká a při krájení se neláme. Pokud budete dělat více čokolády, vmíchávejte mléko po lžicích a vždy pečlivě zapracujte do hladké čokoládové směsi.

Pokud jsme použili hořkou čokoládu (nad 50% kakaa) vmícháme do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Pokud jsme použili čokoládu na vaření, doslazovat nemusíme, tato čokoláda je sladká dost.

Polevu nalijeme na horní vrstvu tvarohového krému a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku. Pracujeme rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Necháme odležet v lednici do druhého dne.

Před servírováním objedeme opatrně nožem ráfek, pomalu ho sundáme z dortu a dort v případě potřeby dozdobíme odebraným krémem. Můžeme servírovat.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto (dortová forma cca 20 cm v průměru)

  • 4 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 rovné lžíce kakaa

Krém:

  • 150 g másla
  • 750 g tvarohu
  • 150 g moučkového cukru

Poleva:

  • 60 g kvalitní hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 1,5 lžíce mléka
  • 1 lžíce moučkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY:

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny (trvá to cca 5-7 minut) a do ní zamícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech ho vmícháváme do žloutkové pěny. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do dortové formy (vymazané a vysypané) a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 15-20 minut na 180°.

Po upeční necháme vychladnout.

Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukem.  Následně po lžičkách zašleháváme všechen tvaroh.

Piškotový korpus jednou prokrojíme a potřeme 2 lžičkami marmelády (já použila jahodovu a borůvkovou, ale marmeládu dávat nemusíte, dort bude dobrý i bez ní), vložíme zpět do ráfku od dortové formy a navrstvíme polovinu krému. Přiklopíme druhou částí piškotu, navrch dáme zbylý krém (pokud chceme zdobit, odebereme asi dvě lžíce krému stranou) a necháme asi hodinu vychladit v lednici.

Máslo si rozpustíme v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Přidáme lžíci a půl mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Trik s mlékem se dělá proto, že po něm je čokoláda hladká a při krájení se neláme. Pokud budete dělat více čokolády, vmíchávejte mléko po lžicích a vždy pečlivě zapracujte do hladké čokoládové směsi.

Pokud jsme použili hořkou čokoládu (nad 50% kakaa) vmícháme do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Pokud jsme použili čokoládu na vaření, doslazovat nemusíme, tato čokoláda je sladká dost.

Polevu nalijeme na horní vrstvu tvarohového krému a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku. Pracujeme rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Necháme odležet v lednici do druhého dne.

Před servírováním objedeme opatrně nožem ráfek, pomalu ho sundáme z dortu a dort v případě potřeby dozdobíme odebraným krémem. Můžeme servírovat.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty