Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Míša řezy - odlehčená verze

5.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 rovné lžíce kakaa

Krém:

  • 100 g másla
  • 500 g tvarohu
  • 110 g moučkového cukru

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády (případně čokoláda na vaření)
  • 80 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce moučkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY:

Těsto:

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny a do ní zamícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech ho vmícháváme do žloutkové pěny. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 10 minut na 200°.

Krém:

Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšleháme. Následně po lžičkách zašleháme všechen tvaroh. Hotový krém natřeme na vychladlý piškot a dáme ztuhnout do lednice.

Poleva:

Máslo si rozpustíme v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Přidáme lžíci mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Následně vmícháme stejný způsobem i druhou lžíci mléka (poleva pak nebude tolik tuhá a lámavá a půjde lépe krájet). Pokud použijeme hořkou čokoládu (nad 50% kakaa) vmícháme do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Čokoládu na vaření doslazovat nemusíme, tato čokoláda je sladká dost.

Polevu nalijeme na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku. Pracujeme rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Necháme ztuhnout v lednici.

Moučník podáváme vychlazený.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 rovné lžíce kakaa

Krém:

  • 100 g másla
  • 500 g tvarohu
  • 110 g moučkového cukru

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády (případně čokoláda na vaření)
  • 80 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce moučkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY:

Těsto:

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny a do ní zamícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech ho vmícháváme do žloutkové pěny. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 10 minut na 200°.

Krém:

Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšleháme. Následně po lžičkách zašleháme všechen tvaroh. Hotový krém natřeme na vychladlý piškot a dáme ztuhnout do lednice.

Poleva:

Máslo si rozpustíme v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Přidáme lžíci mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Následně vmícháme stejný způsobem i druhou lžíci mléka (poleva pak nebude tolik tuhá a lámavá a půjde lépe krájet). Pokud použijeme hořkou čokoládu (nad 50% kakaa) vmícháme do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Čokoládu na vaření doslazovat nemusíme, tato čokoláda je sladká dost.

Polevu nalijeme na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku. Pracujeme rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Necháme ztuhnout v lednici.

Moučník podáváme vychlazený.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty