Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Moravské koláče

5.0 4

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 110 g krupicového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g Hery
  • vejce na potření
  • 50 g Hery
  • 50 g krupicového cukru
  • 70 g hrubé mouky
  • 150 g švestkových povidel
  • 1 lžíce slivovice
  • špetka mleté skořice
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce vanilkového pudinku.
  • kůra z 1 citronu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky.Kvásek necháme na teplém místě vykynout.

Zbylý cukr, prosátou hladkou mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek částečně promícháme a pak přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru.

Vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.Potom ho zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout.

Mezitím si připravíme náplně.Povidlovou náplň získáme smícháním povidel se slivovicí a špetkou mleté skořice. Smícháním tvarohu s cukrem, vanilkovým cukrem, vanilkovým pudinkem a nastrouhanou citronovou kůrou připravíme tvarohovou náplň.

Po vykynutí těsto rozdělíme přibližně na 30 dílků a každý naplníme lžící tvarohové náplně, povidly a drobenkou. Rozložíme na vymazaný plech dostatečně daleko od sebe. Necháme je 20 minut odpočinout.

Potom je potřeme rozšlehaným vejcem.

Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Koláče pečeme asi 15 minut. Po upečení je necháme na drátěné podložce vychladnout.

Autor receptu Pavlína Kolková

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 110 g krupicového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g Hery
  • vejce na potření
  • 50 g Hery
  • 50 g krupicového cukru
  • 70 g hrubé mouky
  • 150 g švestkových povidel
  • 1 lžíce slivovice
  • špetka mleté skořice
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce vanilkového pudinku.
  • kůra z 1 citronu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky.Kvásek necháme na teplém místě vykynout.

Zbylý cukr, prosátou hladkou mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek částečně promícháme a pak přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru.

Vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.Potom ho zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout.

Mezitím si připravíme náplně.Povidlovou náplň získáme smícháním povidel se slivovicí a špetkou mleté skořice. Smícháním tvarohu s cukrem, vanilkovým cukrem, vanilkovým pudinkem a nastrouhanou citronovou kůrou připravíme tvarohovou náplň.

Po vykynutí těsto rozdělíme přibližně na 30 dílků a každý naplníme lžící tvarohové náplně, povidly a drobenkou. Rozložíme na vymazaný plech dostatečně daleko od sebe. Necháme je 20 minut odpočinout.

Potom je potřeme rozšlehaným vejcem.

Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Koláče pečeme asi 15 minut. Po upečení je necháme na drátěné podložce vychladnout.

Autor receptu Pavlína Kolková