Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Moravský vrabec podle Lucie

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • masíčko - vepřová plec nebo kýta
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • cibule
  • kostička "šťávy k vepř. masu" - nemusí být
  • zelíčko - kysané zelí
  • cibule
  • olej
  • hladká mouka
  • cukr
  • sůl
  • ocet
  • špenátek - mražený špenátový protlak
  • cibule
  • olej
  • česnek
  • sůl
  • hladká mouka
  • vejce

Bramborové špalíčky

  • brambory uvařené ve slupce
  • hrubá mouka
  • hrubá krupice
  • solamyl
  • sůl
  • vejce

POSTUP PŘÍPRAVY:

MASÍČKO - kýtu nebo plecko nakrájíme na větší kousky, posolíme, přidáme pepř, kmín a nakrájenou cibuli. Dáme péct ( přikryté ) a necháme masíčko zatáhnout a pustit šťávu. Čas od času promícháme, v případě potřeby podlijeme vodou. Když je maso měkké, trošku víc podlijeme vodou, rozdrobíme kostičku šťávy k vepř. masu a zalijeme vodou s moukou. Necháme ještě chvíli probublat, aby se mouka zavařila.

ZELÍ - řádně propláchnuté kysané zelí dáme vařit jen maličko podlité vodou ( spíš na sucho ). Na oleji orestujeme cibulku a přidáme trošičku hladké mouky ( stačí jedna lžíce ), necháme chvíli opéct a přidáme k zelí, promícháme a dochutíme cukrem, solí a octem.

ŠPENÁT - na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na to dáme mražený špenát a necháme rozpustit. posolíme, přidáme česnek, zalijeme troškou vody, ve které jsme rozkvedlali lžíci hladké mouky a 1-2 vejce. Necháme povařit.

BRAMBOROVÉ ŠPALÍČKY - brambory uvařené ve slupce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mouku, krupici, solamyl, sůl a vejce a zaděláme tužší těsto. S těstem pracujeme rychle, protože řídne ( vodu si dávám vařit ještě před začátkem zpracovávání těsta ). Vyválíme dlouhou tenkou šišku a šikmým ukrajováním tvoříme špalíčky. Uvaříme v osolené vodě.

Autor receptu: Lucie Kratochvílová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • masíčko - vepřová plec nebo kýta
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • cibule
  • kostička "šťávy k vepř. masu" - nemusí být
  • zelíčko - kysané zelí
  • cibule
  • olej
  • hladká mouka
  • cukr
  • sůl
  • ocet
  • špenátek - mražený špenátový protlak
  • cibule
  • olej
  • česnek
  • sůl
  • hladká mouka
  • vejce

Bramborové špalíčky

  • brambory uvařené ve slupce
  • hrubá mouka
  • hrubá krupice
  • solamyl
  • sůl
  • vejce

POSTUP PŘÍPRAVY:

MASÍČKO - kýtu nebo plecko nakrájíme na větší kousky, posolíme, přidáme pepř, kmín a nakrájenou cibuli. Dáme péct ( přikryté ) a necháme masíčko zatáhnout a pustit šťávu. Čas od času promícháme, v případě potřeby podlijeme vodou. Když je maso měkké, trošku víc podlijeme vodou, rozdrobíme kostičku šťávy k vepř. masu a zalijeme vodou s moukou. Necháme ještě chvíli probublat, aby se mouka zavařila.

ZELÍ - řádně propláchnuté kysané zelí dáme vařit jen maličko podlité vodou ( spíš na sucho ). Na oleji orestujeme cibulku a přidáme trošičku hladké mouky ( stačí jedna lžíce ), necháme chvíli opéct a přidáme k zelí, promícháme a dochutíme cukrem, solí a octem.

ŠPENÁT - na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na to dáme mražený špenát a necháme rozpustit. posolíme, přidáme česnek, zalijeme troškou vody, ve které jsme rozkvedlali lžíci hladké mouky a 1-2 vejce. Necháme povařit.

BRAMBOROVÉ ŠPALÍČKY - brambory uvařené ve slupce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mouku, krupici, solamyl, sůl a vejce a zaděláme tužší těsto. S těstem pracujeme rychle, protože řídne ( vodu si dávám vařit ještě před začátkem zpracovávání těsta ). Vyválíme dlouhou tenkou šišku a šikmým ukrajováním tvoříme špalíčky. Uvaříme v osolené vodě.

Autor receptu: Lucie Kratochvílová