Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Mungovňačka - zdravá polévka

3.4 7

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • cibule střední
  • Ghí _ ( přepuštěné máslo) nebo olivový olej
  • mrkev - kdo chce může přidat i další zeleninu - ( zkoušela jsem a je to také chutné)
  • 200g faolí mungo
  • saturejka a nebo Wakame řasa - ( kvůli lepší stravitelnosti)
  • sůl
  • zeleninový bujón
  • česnek - ( my máme rádi a tak jsem dala 4 stroužky)
  • pepř - ( já nedávám, kdo chce dochutí na talíři)
  • vegeta - ( domácí ne z obchodu, aby jste si nekazili zdravý pokrm)
  • umeocet - nemusí být - ( někdy dám, někdy ne - podle nálady)
  • majoránka

POSTUP PŘÍPRAVY:

Fazole Mungo si namočím den předem, ale stačí 3-4 hoďky, kvůli stravitelnosti. Jinak jak je popsáno jinde fazole Mungo se máčet nemusí, ale já to dělám a myslím, že je to lepší. Záleží na Vás :-)

namočené Mungo fazole si scedíme a necháme okapat.. Mezitím si nakrájíme cibuli a mrkev -( evántuelně další zeleninu na kousky. Cibulku nakrájejte hodně najemno.

Do kastrolu si dáme olej a cibulku necháme orestovat, ale jen než nám zesklovatí. Přidáme ostatní zeleninu a mungo a vše na oleji mícháme asi čtyři až pět minutek. Potom zalijeme horkou vodou a přidáme řasu a nebo saturejku a vaříme cca 15 minut dokud nebude mungo měkké.

Pokud jste použili řasu vyndaváme po osmi minutách, aby se vám v polévce nerozvařila. Pokud už je mungo měkké, sundáme polévku z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme. nemusíte mixovat úplně na krém, ale stačí jen tak někde, aby nám zůstali i kousíčky v polévce. Pokud upřednostníte krém, není v tom problém - do toho pak já přidávám tedy ještě trošku kokosového mléka.

Máme skoro hotovo a tak přidáme, majoránku, bujon, sůl a chviličku povaříme. Hotovo vypneme a teď když se již polévka nevaří přidáme umeocet a rozdrcený česnek - nevařit, protože by zbytečně ztratil svoje hodnoty. Ochutnáme a dochutíme podle sebe.

Tip : Pokud dáte mungo fazolky do papiňáku, máte hotovo za osm až deset minut.

Trošku povídání o této lustěnině:

Mugo je prospěšný luštěnina pro naše tělo. Mungo je prospěšné pro ledviny, střeva. Mungo obsahuje velmi dobře stravitelnou bílkovinu a pokud ho vaříte třeba s rýží v konzistenci kaše nebo polévky je to strava, kterou organismus dobře stráví. Je mnoho diet s mungem, které si můžete sami vyhledat na internetu. Mungo je také dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, bílkovin, draslíku, vlákniny a železa.

Mungo si také můžete nechat naklíčit a pak bude chutnat jako čerstvý hrášek - můžete přidávat do salátů. Čerstvé naklíčené mungo je bohatý zdroj vitamínů, aminokyselin, enzymů a minerálních látek. Přidávat se může do číny, ale třeba jen tak na chléb, di kuskusu, rizota. Naklíčeného munga by jste měli zkonzumovat hrst denně, více raději ne - však víte nic se nemá přehánět.

Romča

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • cibule střední
  • Ghí _ ( přepuštěné máslo) nebo olivový olej
  • mrkev - kdo chce může přidat i další zeleninu - ( zkoušela jsem a je to také chutné)
  • 200g faolí mungo
  • saturejka a nebo Wakame řasa - ( kvůli lepší stravitelnosti)
  • sůl
  • zeleninový bujón
  • česnek - ( my máme rádi a tak jsem dala 4 stroužky)
  • pepř - ( já nedávám, kdo chce dochutí na talíři)
  • vegeta - ( domácí ne z obchodu, aby jste si nekazili zdravý pokrm)
  • umeocet - nemusí být - ( někdy dám, někdy ne - podle nálady)
  • majoránka

POSTUP PŘÍPRAVY:

Fazole Mungo si namočím den předem, ale stačí 3-4 hoďky, kvůli stravitelnosti. Jinak jak je popsáno jinde fazole Mungo se máčet nemusí, ale já to dělám a myslím, že je to lepší. Záleží na Vás :-)

namočené Mungo fazole si scedíme a necháme okapat.. Mezitím si nakrájíme cibuli a mrkev -( evántuelně další zeleninu na kousky. Cibulku nakrájejte hodně najemno.

Do kastrolu si dáme olej a cibulku necháme orestovat, ale jen než nám zesklovatí. Přidáme ostatní zeleninu a mungo a vše na oleji mícháme asi čtyři až pět minutek. Potom zalijeme horkou vodou a přidáme řasu a nebo saturejku a vaříme cca 15 minut dokud nebude mungo měkké.

Pokud jste použili řasu vyndaváme po osmi minutách, aby se vám v polévce nerozvařila. Pokud už je mungo měkké, sundáme polévku z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme. nemusíte mixovat úplně na krém, ale stačí jen tak někde, aby nám zůstali i kousíčky v polévce. Pokud upřednostníte krém, není v tom problém - do toho pak já přidávám tedy ještě trošku kokosového mléka.

Máme skoro hotovo a tak přidáme, majoránku, bujon, sůl a chviličku povaříme. Hotovo vypneme a teď když se již polévka nevaří přidáme umeocet a rozdrcený česnek - nevařit, protože by zbytečně ztratil svoje hodnoty. Ochutnáme a dochutíme podle sebe.

Tip : Pokud dáte mungo fazolky do papiňáku, máte hotovo za osm až deset minut.

Trošku povídání o této lustěnině:

Mugo je prospěšný luštěnina pro naše tělo. Mungo je prospěšné pro ledviny, střeva. Mungo obsahuje velmi dobře stravitelnou bílkovinu a pokud ho vaříte třeba s rýží v konzistenci kaše nebo polévky je to strava, kterou organismus dobře stráví. Je mnoho diet s mungem, které si můžete sami vyhledat na internetu. Mungo je také dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, bílkovin, draslíku, vlákniny a železa.

Mungo si také můžete nechat naklíčit a pak bude chutnat jako čerstvý hrášek - můžete přidávat do salátů. Čerstvé naklíčené mungo je bohatý zdroj vitamínů, aminokyselin, enzymů a minerálních látek. Přidávat se může do číny, ale třeba jen tak na chléb, di kuskusu, rizota. Naklíčeného munga by jste měli zkonzumovat hrst denně, více raději ne - však víte nic se nemá přehánět.

Romča