Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Mushroom Tikka Masala

1.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na omáčku:

  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 velké cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce česnek a zázvor pasta
  • 6 středně velkých zralých rajčat omytých
  • 1/2 cup - 1 šálek celý řecký jogurt
  • 1 lžička koriandru prášek
  • 1 lžička kmínu prášek
  • 1/2 lžičky kurkumy prášku
  • 1/2 lžičky chilli nebo dle chuti
  • 1/2 lžičky garam masala prášek (najdete v indických obchodech s potravinami)
  • 4 lžíce suchého kasoori methi (najdete na indických Stores)
  • 4 lžíce smetany každý jakou má rád například Alpro

Dále:

  • 16 kusů čerstvé bílé žampiony
  • Ghí (přepuštěné máslo) , můžete nahradit olejem na vaření, který může mít vysokou teplotu, kokosový olej nebo rostlinný olej jsou dobré náhražky)
  • 2 lžíce oleje (na smažení papriky)
  • 1 velká zelená paprika, kostky
  • 1 velká červená paprika, kostky
  • Nasekané lístky koriandru - podle chuti

POSTUP PŘÍPRAVY:

Rozpálíme olej a až se nám na něm začnou dělat vlnky tak přidáme kmín, po chvilce přidáme cibuli a sůl. Na mírném ohni cibulku osmažíme dozlatova a přidáme česnek a zázvorovou pastu a mícháme zhruba dvě minuty. Respektive mícháme dokud nám nezmizí zápach surové pasty. Přidáme rajský protlak nebo rajčatové pyré, podle toho kdo co upřednotňuje a necháme vařit do té doby, dokud se olej neodděluje od rajčatové omáčky a také dokud nám rajčatová omáčka trošku nezhoustne. Trvá to zhruba 5-8 minut.

Mezitím si promíchejte koriandr, kmín, kurkumu a chilli a přidejte do jogurtu a míchejte tak aby se vše řádně promísilo a nikde Vám nezůstaly hrudky. Jogurt s kořením přidejte do pánve a míchejte pomalu zhruba 3 minutky. Tip: Jogurt přidávejte po částech a míchejte a až se Vám směs promísí přidejte jogurt další, cca po třech velkých polévkových lžicích. Pokud přidáte jogurt najednou směs se Vám jakoby zdrcne a je to zbytečné. Pokud přidáváte jogurt po částek, zabraňujete tak jeho srážení.

Zatímco se Vám vaří omáčka vhrneme se na žampiony. Očistíme a omyjeme, ale raději je očistěte papírovou utěrkou, někdo je omývá kartáčkem, to již nechám na Vás. Nakrájejte houby na čtvrtinky, nebo třetiny. Tenčí plátky jsou pro soté výhodnější.

Na pánev dejte lžíci Ghí a roztopte, ale ne tak aby se Vám z pánve kouřilo :-) Přidejte žampiony, kontrolujte, že se všechny houby dotýkají pánve. Jde o to mít dostatečně velkou plochu, aby houby nebyli naházené na sobě. Opečeme dozlatova po obou stranách tak, aby byli zalté a krásně křupavé. Pokud máte menší pánev dáte hub méně a opečete a potom je dáte do stran pánve, kde je sice teplo, ale již se tam tolik nepečou a přidáte houby další a opakujete dokud nemáte všechny houby krásně opečené.

Teď začneme připravovat papriky. Zahřejte opět páven na střední teplotu, přidejte olivový olej a papriky nakrájené na kostičky vhoďte do pánve a občas promíchejte. Smažte rovnoměrně. trvá to zhruba osm až deset minut.

Tak teď vezmeme houby i papriky a přidáme je do omáčky a přidáme lístky kasoori Methi. Přidáme tak, že si lístky dáme do dlaně a mneme až vám budou nadrcené lístečky propadávat do omáčky. A povaříme na mírném ohni zhruba tři minutky. Posypeme garam masala a dobře promícháme a opět necháme projít varem cca + minutu. Ochutnejte a případně dosolte nebo dochuťte podle své chuti.

Vypněte varnou desku a přimíchejte smetanu, pokud se rozhodnete ji používat - není to nutné. Každý tak jak má rád. Zdobíme nasekaným koriandrem.

Podáváme s rýží nebo chapatis. Můžeme doplnit plátky okurky, které pokapeme citronovou šťávou a lehce osolíme. Tohle se dělá pro chladící efekt.

Zdroj viz odkaz

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na omáčku:

  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 velké cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce česnek a zázvor pasta
  • 6 středně velkých zralých rajčat omytých
  • 1/2 cup - 1 šálek celý řecký jogurt
  • 1 lžička koriandru prášek
  • 1 lžička kmínu prášek
  • 1/2 lžičky kurkumy prášku
  • 1/2 lžičky chilli nebo dle chuti
  • 1/2 lžičky garam masala prášek (najdete v indických obchodech s potravinami)
  • 4 lžíce suchého kasoori methi (najdete na indických Stores)
  • 4 lžíce smetany každý jakou má rád například Alpro

Dále:

  • 16 kusů čerstvé bílé žampiony
  • Ghí (přepuštěné máslo) , můžete nahradit olejem na vaření, který může mít vysokou teplotu, kokosový olej nebo rostlinný olej jsou dobré náhražky)
  • 2 lžíce oleje (na smažení papriky)
  • 1 velká zelená paprika, kostky
  • 1 velká červená paprika, kostky
  • Nasekané lístky koriandru - podle chuti

POSTUP PŘÍPRAVY:

Rozpálíme olej a až se nám na něm začnou dělat vlnky tak přidáme kmín, po chvilce přidáme cibuli a sůl. Na mírném ohni cibulku osmažíme dozlatova a přidáme česnek a zázvorovou pastu a mícháme zhruba dvě minuty. Respektive mícháme dokud nám nezmizí zápach surové pasty. Přidáme rajský protlak nebo rajčatové pyré, podle toho kdo co upřednotňuje a necháme vařit do té doby, dokud se olej neodděluje od rajčatové omáčky a také dokud nám rajčatová omáčka trošku nezhoustne. Trvá to zhruba 5-8 minut.

Mezitím si promíchejte koriandr, kmín, kurkumu a chilli a přidejte do jogurtu a míchejte tak aby se vše řádně promísilo a nikde Vám nezůstaly hrudky. Jogurt s kořením přidejte do pánve a míchejte pomalu zhruba 3 minutky. Tip: Jogurt přidávejte po částech a míchejte a až se Vám směs promísí přidejte jogurt další, cca po třech velkých polévkových lžicích. Pokud přidáte jogurt najednou směs se Vám jakoby zdrcne a je to zbytečné. Pokud přidáváte jogurt po částek, zabraňujete tak jeho srážení.

Zatímco se Vám vaří omáčka vhrneme se na žampiony. Očistíme a omyjeme, ale raději je očistěte papírovou utěrkou, někdo je omývá kartáčkem, to již nechám na Vás. Nakrájejte houby na čtvrtinky, nebo třetiny. Tenčí plátky jsou pro soté výhodnější.

Na pánev dejte lžíci Ghí a roztopte, ale ne tak aby se Vám z pánve kouřilo :-) Přidejte žampiony, kontrolujte, že se všechny houby dotýkají pánve. Jde o to mít dostatečně velkou plochu, aby houby nebyli naházené na sobě. Opečeme dozlatova po obou stranách tak, aby byli zalté a krásně křupavé. Pokud máte menší pánev dáte hub méně a opečete a potom je dáte do stran pánve, kde je sice teplo, ale již se tam tolik nepečou a přidáte houby další a opakujete dokud nemáte všechny houby krásně opečené.

Teď začneme připravovat papriky. Zahřejte opět páven na střední teplotu, přidejte olivový olej a papriky nakrájené na kostičky vhoďte do pánve a občas promíchejte. Smažte rovnoměrně. trvá to zhruba osm až deset minut.

Tak teď vezmeme houby i papriky a přidáme je do omáčky a přidáme lístky kasoori Methi. Přidáme tak, že si lístky dáme do dlaně a mneme až vám budou nadrcené lístečky propadávat do omáčky. A povaříme na mírném ohni zhruba tři minutky. Posypeme garam masala a dobře promícháme a opět necháme projít varem cca + minutu. Ochutnejte a případně dosolte nebo dochuťte podle své chuti.

Vypněte varnou desku a přimíchejte smetanu, pokud se rozhodnete ji používat - není to nutné. Každý tak jak má rád. Zdobíme nasekaným koriandrem.

Podáváme s rýží nebo chapatis. Můžeme doplnit plátky okurky, které pokapeme citronovou šťávou a lehce osolíme. Tohle se dělá pro chladící efekt.

Zdroj viz odkaz