Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Ořechový dort s mascarpone krémem

4.8 4

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Piškot na formu o průměru 23 cm:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru moučka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g kakaa
  • 80 g polohrubé mouky

  • kyselá marmeláda na promázání

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 100 másla
  • 150 g cukru moučka
  • 200 g lučiny nebo žervé
  • 180 g zakysané smetany
  • šťáva z 1/2 citronu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, do kterého zašleháme polovinu cukru. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru do světlé nadýchané pěny (robotu to trvá minimálně pět minut). Do žloutkové pěny postupně přímícháme mouku, kakao, ořechy a sníh (ideálně po částech vždy trochu ořechů a mouky, k tomu sníh, opatrně promíchat a pak znovu ořechy, mouku a sníh).

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, přemístíme do ní piškotové těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180°C (horkovzduch 160°C) asi 45 minut (propečenost zkoušíme špejlí).  Necháme zcela zchladnout, potom odřízneme piškot od boků formy (díky tomu, že jsme boky nenatřeli máslem se těsto při pečení přichytilo a piškotu zůstane válcový tvar, kdybychom boky namazali a vysypali, těsto by se nepřichytilo a bylo by nestojnoměrně vyboulené), sundáme obruč a piškot dvakrát prořízneme.

Mascarpone vyšleháme se 100g cukru. Zvlášť si vyšleháme povolené máslo se zbylými 50g cukru. Společně zašleháme mascarpone s máslem a přidáme i lučinu a zakysanou smetanu (obojí po lžicích za stálého šlehání). Nakonec přidáme šťávu z citronu.

První dvě patra dortu potřeme tenkou vrstvou marmelády a částí krému (výška cca 1 cm). Patra poskládáme na sebe, poslední patro a boky dortu potřeme zbytkem krému a necháme v lednici proležet několik hodin.

My dort po zatuhnutí potřeli čokoládovou polevou (30 g hořké čokolády a 10 g máslo rozputit ve vodní lázni), ale další zdobení není nutné.

Autor receptu i fotografií Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Piškot na formu o průměru 23 cm:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru moučka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g kakaa
  • 80 g polohrubé mouky

  • kyselá marmeláda na promázání

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 100 másla
  • 150 g cukru moučka
  • 200 g lučiny nebo žervé
  • 180 g zakysané smetany
  • šťáva z 1/2 citronu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, do kterého zašleháme polovinu cukru. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru do světlé nadýchané pěny (robotu to trvá minimálně pět minut). Do žloutkové pěny postupně přímícháme mouku, kakao, ořechy a sníh (ideálně po částech vždy trochu ořechů a mouky, k tomu sníh, opatrně promíchat a pak znovu ořechy, mouku a sníh).

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, přemístíme do ní piškotové těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180°C (horkovzduch 160°C) asi 45 minut (propečenost zkoušíme špejlí).  Necháme zcela zchladnout, potom odřízneme piškot od boků formy (díky tomu, že jsme boky nenatřeli máslem se těsto při pečení přichytilo a piškotu zůstane válcový tvar, kdybychom boky namazali a vysypali, těsto by se nepřichytilo a bylo by nestojnoměrně vyboulené), sundáme obruč a piškot dvakrát prořízneme.

Mascarpone vyšleháme se 100g cukru. Zvlášť si vyšleháme povolené máslo se zbylými 50g cukru. Společně zašleháme mascarpone s máslem a přidáme i lučinu a zakysanou smetanu (obojí po lžicích za stálého šlehání). Nakonec přidáme šťávu z citronu.

První dvě patra dortu potřeme tenkou vrstvou marmelády a částí krému (výška cca 1 cm). Patra poskládáme na sebe, poslední patro a boky dortu potřeme zbytkem krému a necháme v lednici proležet několik hodin.

My dort po zatuhnutí potřeli čokoládovou polevou (30 g hořké čokolády a 10 g máslo rozputit ve vodní lázni), ale další zdobení není nutné.

Autor receptu i fotografií Marcela - Pradobroty