Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Pařížský dort

5.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Korpus:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • špetka soli do sněhu
  • 1 lžíce tmavého holandského kakaa
  • 4-5 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Den předem - suroviny a postup na pařížský krém:

  • 2 šlehačky 40% tuku
  • 1 šlehačka 30% tuku
  • 300g čokolády na vaření Orion

KRÁJECÍ POLEVA:

  • 200g čokolády na vaření
  • 6 lžic vody
  • cca 1 polévkovou lžíci másla
  • 3 lžíce šlehačky 30%-ní

POSTUP PŘÍPRAVY:

TĚSTO NA KORPUS:

Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na cca 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180stupňů Celsia. Korpus necháme vychladnout než ho budeme plnit.

(Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy.)

PAŘÍŽSKÝ KRÉM POSTUP:

Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne. Než jdeme dort plnit (na druhý den), vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice, musí být dobře vychlazený. Krém je vyšlehaný, jak drží hezky tvar, bude to opravdu hutný krém.

KRÁJECÍ POLEVA POSTUP:

200g čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když je čokoláda trochu ochladlá (byla celkem hustá), ale dobře se mi po dortě i bocích roztekla, nemusela jsem ani ničím roztírat.

Vychladlý korpus jsem si dala na větší kousek pečícího papíru (kvůli poléváni polevou). Na korpus jsem rozetřela pařížský krém a dala cca na 1 hodinu vychladit do lednice. Mezitím jsem si připravila polevu, kterou jsem pak dort polila a dala znovu vychladit do lednice. Potom jsem ho dozdobila zbytkem pařížské šlehačky.

Autor receptu Pavlína Kolková

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Korpus:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • špetka soli do sněhu
  • 1 lžíce tmavého holandského kakaa
  • 4-5 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Den předem - suroviny a postup na pařížský krém:

  • 2 šlehačky 40% tuku
  • 1 šlehačka 30% tuku
  • 300g čokolády na vaření Orion

KRÁJECÍ POLEVA:

  • 200g čokolády na vaření
  • 6 lžic vody
  • cca 1 polévkovou lžíci másla
  • 3 lžíce šlehačky 30%-ní

POSTUP PŘÍPRAVY:

TĚSTO NA KORPUS:

Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na cca 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180stupňů Celsia. Korpus necháme vychladnout než ho budeme plnit.

(Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy.)

PAŘÍŽSKÝ KRÉM POSTUP:

Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne. Než jdeme dort plnit (na druhý den), vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice, musí být dobře vychlazený. Krém je vyšlehaný, jak drží hezky tvar, bude to opravdu hutný krém.

KRÁJECÍ POLEVA POSTUP:

200g čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když je čokoláda trochu ochladlá (byla celkem hustá), ale dobře se mi po dortě i bocích roztekla, nemusela jsem ani ničím roztírat.

Vychladlý korpus jsem si dala na větší kousek pečícího papíru (kvůli poléváni polevou). Na korpus jsem rozetřela pařížský krém a dala cca na 1 hodinu vychladit do lednice. Mezitím jsem si připravila polevu, kterou jsem pak dort polila a dala znovu vychladit do lednice. Potom jsem ho dozdobila zbytkem pařížské šlehačky.

Autor receptu Pavlína Kolková