Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Perníkový dort

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Ojíněné brusinky (Jsou pouze na ozdobu, není to 100% nutné)

  • 240 ml cideru
  • 190 g cukru krystal
  • 125 g čerstvých brusinek
  • cukr krystal na obalení

Korpus (20 cm v průměru):

  • 390 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • špetka mletého pepře
  • špetka mletého koriandru
  • 170 g másla
  • 125 g cukru (krupice, nebo třtinového)
  • 3 vejce
  • 150 g melasy
  • 180 g kysaného podmáslí

Brusinkový kompt:

  • 300 g mražených brusinek
  • 180 g cukru krupice
  • 125 ml cideru

Lemon curd:

  • 3 žloutky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 ml citronové šťávy (to je z cca 1,5 citronu)
  • 38 g másla
  • kůra ze 2 citronů (raději bio)

Mascarpone krém

  • 400 g mascarpone
  • 100 g cukru moučka
  • 100 ml smetany ke šlehání

POSTUP PŘÍPRAVY:

Ojíněné brusinky:

Do kastrůlku nalijeme cider, nasypeme cukr a na středním plameni zahříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Stáhneme z ohně, necháme vychladit. Pak do takto proslazeného cideru nasypeme brusinky a necháme v chladu přes noc marinovat.

Brusinky slejeme a obalíme v cukru. Odložíme na zdobení dortu.

Korpus:

Dno dortové formy (20 cm v průměru) vyložíme pečícím papírem a upneme do dortové obruče. Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Mouku smícháme se sodou, solí a veškerým kořením.

Povolené máslo a cukr vložíme do mísy a vyšleháme do světlého krému. Pak po jednom zašleháme všechny vejce, následně melasu a podmáslí. Snížíme otáčky a po částech zašleháme i veškerou směs mouky a koření.

Těsto nalijeme do formy, lehce nahrneme ke krajům a pečeme v rozehřáté troubě 45-60 minut. Propečenost zkoušíme špejlí, kterou zapíchneme doprostřed korpusu - pokud vyjde suchá, nebo obalená pár drobečky, korpus je hotov. Pokud je na špejli syrové těsto, přidáme dalších několik minut pečení a poté opět zkoušíme špejlí.

Formu vyndáme z trouby, necháme asi 30 minut stát. Pak opatrně objedeme nožem boky, uvolníme obruč, dort položíme na mřížku dnem vzhůru a odstraníme dno i pečící papír. Necháme zcela vychladnout.

Brusinkový kompot:

Pokud by se vám nechtělo shánět brusinky,  nebo by se vám tenhle kompot nechtěl dělat, místo této části použijte rybízový nebo malinový džem (cca 250 g). Pokud je řidší, před použtím ho svařte na tužší konzistenci a nechte vychladnout. 

Brusinky, cukr i cider vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Pak stáhneme plamen a vaříme asi 20-30 minut, dokud se tekutina nezredukuje a výsledek nezhoustne do kašovité konzistence.

Přendáme do misky a necháme vychladit.

Lemon curd:

Z citronů nastrouháme kůru - jen žlutou část. Do nádoby, kterou pak vložíme do vodní lázně, dáme citronovou kůru, cukr, citronovou šťávu (tu raději přecedíme přes sítko, aby se do ní nedostaly pecky ani dužnina) a žloutky a lehce prošleháme. Nádobu vložíme do hrnce s vroucí vodou a drátěnou metlou mícháme, dokud krém nezačne houstnout.

Přidáme máslo, necháme rozpustit, zašleháme, ještě chvíli prohřejeme do konzistence  pudinku, pak přemístíme do misky a necháme vychladit.

Mascarpone krém:

Vychlazené mascarpone a smetanu vložíme do mísy společně s cukrem a nejprve na menší otáčky (šlehačem) promícháme. Pak zapneme nejvyšší otáčky a vyšleháme během asi 2-3 minut tuhý krém. Přemístíme do lednice.

Skládání dort:

Vyhladlý korpus nahoře seřízneme, aby nebyl vypouklý (seříznutou část rozdáme zájemcům:o)).  Pak ho dortovým nožem opatně 3x prořízeneme - já postupovala tak, že jsem ho nejdřív rozřízla napůl a pak každou půlku ještě prořízla - máme 4 patra.

Na dortový tác položíme první patro a pomažeme ho polovinou brusinkového kompotu, přiklopíme druhým patrem, pomažeme ho celým množstvím lemon curdu, přiklopíme třetím plátem, pomažeme druhou polovinou brusinkového kompotu a přiklopíme posledním plátem korpusu.

Celý dort pak na dvakrát potřeme mascarpone krémem: Nejprve celý dort (nahoře i na bocích) potřeme polovinou krému tak, aby krém byl všude. Nevadí, když bude krém trochu od drobečků z dortu. Necháme asi hodinu zatouhnout v lednici. Pak na dort rozetřeme druhou polovinu krému a uhladíme vršek i boky.

Nakonec naaranžujeme ojíněné brusinky a necháme několik hodin v lednici vychladit a proležet.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Ojíněné brusinky (Jsou pouze na ozdobu, není to 100% nutné)

  • 240 ml cideru
  • 190 g cukru krystal
  • 125 g čerstvých brusinek
  • cukr krystal na obalení

Korpus (20 cm v průměru):

  • 390 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • špetka mletého pepře
  • špetka mletého koriandru
  • 170 g másla
  • 125 g cukru (krupice, nebo třtinového)
  • 3 vejce
  • 150 g melasy
  • 180 g kysaného podmáslí

Brusinkový kompt:

  • 300 g mražených brusinek
  • 180 g cukru krupice
  • 125 ml cideru

Lemon curd:

  • 3 žloutky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 ml citronové šťávy (to je z cca 1,5 citronu)
  • 38 g másla
  • kůra ze 2 citronů (raději bio)

Mascarpone krém

  • 400 g mascarpone
  • 100 g cukru moučka
  • 100 ml smetany ke šlehání

POSTUP PŘÍPRAVY:

Ojíněné brusinky:

Do kastrůlku nalijeme cider, nasypeme cukr a na středním plameni zahříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Stáhneme z ohně, necháme vychladit. Pak do takto proslazeného cideru nasypeme brusinky a necháme v chladu přes noc marinovat.

Brusinky slejeme a obalíme v cukru. Odložíme na zdobení dortu.

Korpus:

Dno dortové formy (20 cm v průměru) vyložíme pečícím papírem a upneme do dortové obruče. Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Mouku smícháme se sodou, solí a veškerým kořením.

Povolené máslo a cukr vložíme do mísy a vyšleháme do světlého krému. Pak po jednom zašleháme všechny vejce, následně melasu a podmáslí. Snížíme otáčky a po částech zašleháme i veškerou směs mouky a koření.

Těsto nalijeme do formy, lehce nahrneme ke krajům a pečeme v rozehřáté troubě 45-60 minut. Propečenost zkoušíme špejlí, kterou zapíchneme doprostřed korpusu - pokud vyjde suchá, nebo obalená pár drobečky, korpus je hotov. Pokud je na špejli syrové těsto, přidáme dalších několik minut pečení a poté opět zkoušíme špejlí.

Formu vyndáme z trouby, necháme asi 30 minut stát. Pak opatrně objedeme nožem boky, uvolníme obruč, dort položíme na mřížku dnem vzhůru a odstraníme dno i pečící papír. Necháme zcela vychladnout.

Brusinkový kompot:

Pokud by se vám nechtělo shánět brusinky,  nebo by se vám tenhle kompot nechtěl dělat, místo této části použijte rybízový nebo malinový džem (cca 250 g). Pokud je řidší, před použtím ho svařte na tužší konzistenci a nechte vychladnout. 

Brusinky, cukr i cider vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Pak stáhneme plamen a vaříme asi 20-30 minut, dokud se tekutina nezredukuje a výsledek nezhoustne do kašovité konzistence.

Přendáme do misky a necháme vychladit.

Lemon curd:

Z citronů nastrouháme kůru - jen žlutou část. Do nádoby, kterou pak vložíme do vodní lázně, dáme citronovou kůru, cukr, citronovou šťávu (tu raději přecedíme přes sítko, aby se do ní nedostaly pecky ani dužnina) a žloutky a lehce prošleháme. Nádobu vložíme do hrnce s vroucí vodou a drátěnou metlou mícháme, dokud krém nezačne houstnout.

Přidáme máslo, necháme rozpustit, zašleháme, ještě chvíli prohřejeme do konzistence  pudinku, pak přemístíme do misky a necháme vychladit.

Mascarpone krém:

Vychlazené mascarpone a smetanu vložíme do mísy společně s cukrem a nejprve na menší otáčky (šlehačem) promícháme. Pak zapneme nejvyšší otáčky a vyšleháme během asi 2-3 minut tuhý krém. Přemístíme do lednice.

Skládání dort:

Vyhladlý korpus nahoře seřízneme, aby nebyl vypouklý (seříznutou část rozdáme zájemcům:o)).  Pak ho dortovým nožem opatně 3x prořízeneme - já postupovala tak, že jsem ho nejdřív rozřízla napůl a pak každou půlku ještě prořízla - máme 4 patra.

Na dortový tác položíme první patro a pomažeme ho polovinou brusinkového kompotu, přiklopíme druhým patrem, pomažeme ho celým množstvím lemon curdu, přiklopíme třetím plátem, pomažeme druhou polovinou brusinkového kompotu a přiklopíme posledním plátem korpusu.

Celý dort pak na dvakrát potřeme mascarpone krémem: Nejprve celý dort (nahoře i na bocích) potřeme polovinou krému tak, aby krém byl všude. Nevadí, když bude krém trochu od drobečků z dortu. Necháme asi hodinu zatouhnout v lednici. Pak na dort rozetřeme druhou polovinu krému a uhladíme vršek i boky.

Nakonec naaranžujeme ojíněné brusinky a necháme několik hodin v lednici vychladit a proležet.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty