Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Pravá italská pizza pro každého

4.5 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • Hladká mouka 360 g
  • Voda 180 g
  • Sůl 1 lžička vrchovatá
  • Droždí 5 g
  • Olivový olej2 kávové lžičky
  • Obloha
  • Konzervovaná rajčata - (nikdy ne kečup!)
  • Mozzarella

POSTUP PŘÍPRAVY:

Receptů na pizzu je na internetu hodně, bohužel musím říct, že naprostá většina z nich má od pravé italské pizzy velice daleko, hlavně ty, které používají v receptu tzv. kvásek.

Tradiční italské těsto zahrnuje pouze tyto čtyři základní suroviny: mouka, voda, sůl, kvasnice. Avšak základem dobrého těsta je nechat těsto nejen nakynout, ale také dobře „uzrát“. Proces zrání, při kterém proběhne na tři sta enzymatických procesů, trvá přibližně 24 hodin. Proto budeme těsto dělat den předem a poté jej uložíme do lednice. Během této doby se budou štěpit cukry, bílkoviny a také tuky. Takové těsto bude velmi chutné, křupavé, s výraznou vůní těsta a lehce stravitelné. Pokud potřebujete pizza těsto rychle, použijte stejný recept, jen nedávejte těsto do lednice a nechte jej vykynout při pokojové teplotě přibližně dvě hodiny. Recept je pro 2-3 tenké pizzy.

Obloha: Rajčata ve vlastní šťávě (jsou běžně k dostání), (nikdy ne kečup!) Sýr mozarella Ostatní suroviny nechávám na vás. (salám, šunka, žampióny, vejce, co dům dá...)

Ve středně velké misce promícháme mouku a sůl. Přidáme droždí, vodu a vše důkladně promísíme. Teprve nyní, když nám mouka pojala veškerou vodu, můžeme přidat olivový olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Těsto naporcujeme a vyválíme tři těstové koule, které dáme na velký talíř. Potřeme je lehce olejem a důkladně je přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychaly. Nyní je vložíme do lednice a necháme enzymy, aby dokončily ostatní práci za nás. (Těsto se dává do lednice ihned po uhnětení a naporcování.)

Druhý den je vyndáme a necháme je po dobu jedné hodiny odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Pomocí válečku (nebo ručně) vyválíme kulaté těsto, které dáme na pečící plech (nebo nejlépe pouze na pečící papír). Potřeme ji rajčatovou polpou, přidáme sýr a ostatní suroviny. Mezi tím se nám již rozehřívá trouba na min. 250°C. Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude lepší. Proto troubu během pečení neotevíráme, aby nám neunikalo teplo. (Pravá neapolská pizza se peče na 485°C) přibližně jednu minutu. Nyní již máme na pizze drcená rajčata, mozarellu, a proto ji můžeme vložit do trouby. Pečení bude trvat přibližně 10-15 minut. Po upečení ji urychleně spotřebujeme. Dobrou chuť! Těsto lze také zmrazit a kdykoliv v případě potřeby použít. Těsto se dává do mražáku už nakynuté!

Já dávám na pizzu paprikáš, žampiony, eidam, nivu, feferony kukuřici a ač na pravé by měla bejt mozarella, tak nám to chutná tak jak ji dělám já a mozarelle jsem na chuť zatím nepřišla, na pizzu nedávám rozhodně kečup, ale když je sezona tak si oloupu rajčata propasíruju a smíchám z kořením na pizzu, nebo používám velkej rajčatovej protlak z kaufu do kterého koření na pizzu, velkej protlak proto, že když pizzu doma peču tak si dělám těsto i několikanásobné dávky, těsto kyne, zraje v lednici a vůbec neva že ho tam mám i tři dny, pouze jdu odkrajuji si dávky a peču tak jak máme chuť....

Autor receptu Lenka Tomková

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • Hladká mouka 360 g
  • Voda 180 g
  • Sůl 1 lžička vrchovatá
  • Droždí 5 g
  • Olivový olej2 kávové lžičky
  • Obloha
  • Konzervovaná rajčata - (nikdy ne kečup!)
  • Mozzarella

POSTUP PŘÍPRAVY:

Receptů na pizzu je na internetu hodně, bohužel musím říct, že naprostá většina z nich má od pravé italské pizzy velice daleko, hlavně ty, které používají v receptu tzv. kvásek.

Tradiční italské těsto zahrnuje pouze tyto čtyři základní suroviny: mouka, voda, sůl, kvasnice. Avšak základem dobrého těsta je nechat těsto nejen nakynout, ale také dobře „uzrát“. Proces zrání, při kterém proběhne na tři sta enzymatických procesů, trvá přibližně 24 hodin. Proto budeme těsto dělat den předem a poté jej uložíme do lednice. Během této doby se budou štěpit cukry, bílkoviny a také tuky. Takové těsto bude velmi chutné, křupavé, s výraznou vůní těsta a lehce stravitelné. Pokud potřebujete pizza těsto rychle, použijte stejný recept, jen nedávejte těsto do lednice a nechte jej vykynout při pokojové teplotě přibližně dvě hodiny. Recept je pro 2-3 tenké pizzy.

Obloha: Rajčata ve vlastní šťávě (jsou běžně k dostání), (nikdy ne kečup!) Sýr mozarella Ostatní suroviny nechávám na vás. (salám, šunka, žampióny, vejce, co dům dá...)

Ve středně velké misce promícháme mouku a sůl. Přidáme droždí, vodu a vše důkladně promísíme. Teprve nyní, když nám mouka pojala veškerou vodu, můžeme přidat olivový olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Těsto naporcujeme a vyválíme tři těstové koule, které dáme na velký talíř. Potřeme je lehce olejem a důkladně je přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychaly. Nyní je vložíme do lednice a necháme enzymy, aby dokončily ostatní práci za nás. (Těsto se dává do lednice ihned po uhnětení a naporcování.)

Druhý den je vyndáme a necháme je po dobu jedné hodiny odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Pomocí válečku (nebo ručně) vyválíme kulaté těsto, které dáme na pečící plech (nebo nejlépe pouze na pečící papír). Potřeme ji rajčatovou polpou, přidáme sýr a ostatní suroviny. Mezi tím se nám již rozehřívá trouba na min. 250°C. Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude lepší. Proto troubu během pečení neotevíráme, aby nám neunikalo teplo. (Pravá neapolská pizza se peče na 485°C) přibližně jednu minutu. Nyní již máme na pizze drcená rajčata, mozarellu, a proto ji můžeme vložit do trouby. Pečení bude trvat přibližně 10-15 minut. Po upečení ji urychleně spotřebujeme. Dobrou chuť! Těsto lze také zmrazit a kdykoliv v případě potřeby použít. Těsto se dává do mražáku už nakynuté!

Já dávám na pizzu paprikáš, žampiony, eidam, nivu, feferony kukuřici a ač na pravé by měla bejt mozarella, tak nám to chutná tak jak ji dělám já a mozarelle jsem na chuť zatím nepřišla, na pizzu nedávám rozhodně kečup, ale když je sezona tak si oloupu rajčata propasíruju a smíchám z kořením na pizzu, nebo používám velkej rajčatovej protlak z kaufu do kterého koření na pizzu, velkej protlak proto, že když pizzu doma peču tak si dělám těsto i několikanásobné dávky, těsto kyne, zraje v lednici a vůbec neva že ho tam mám i tři dny, pouze jdu odkrajuji si dávky a peču tak jak máme chuť....

Autor receptu Lenka Tomková