Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Quiche brokolicový

4.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 75 g vody

Základní náplň:

  • 200 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • pepř

Brokolicová náplň:

  • 1 střední brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti nastrouhané parmazánu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Povolené máslo a mouku zpracujeme v robotu nebo vidličkou na drobenku. Poté přilijeme vodu a vypracujeme pružné, kompaktní těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici hodinu odpočinout.

Troubu předehřejem na 200°C (horkovzduch na 180°C ).

Formu na koláč nebo dort (cca 26 cm v průměru) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Těsto vyválíme a přeneseme do formy na dno a asi 2cm vysoký okraj (a nebo ho prsty vymačkáme do formy, podle toho, co je pro nás jednodušší). Z pečícího papíru vytřihneme kolo o průměru dna formy, položíme na těsto a zasypeme fazolemi (normální suché fazole z pytlíku, ne uvařené z konzervy, fazole tu slouží k zatížení těsta, ne ke konzumaci) nebo speciálními kamínky na pečení. Formu s těstem vložíme do rozpálené trouby a zapečeme 12 minut.

Po upečení sesypeme fazole a odstraníme pečící papír na těstě. Fazole po vychladnutí uskladníme na příští pečení. Pokud je těsto někde nafouklé, propíchneme ho vidličkou.

Základní náplň:

Všechny ingrediece vložíme do většího hrnku (cca půllitrového) a rozšleháme vidličkou.

Brokolicová náplň:

Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Brokolici omyjeme a nakrájíme na růžičky (košťály používat nebudeme), které vložíme do vařící vody a povaříme asi 10 minut do změknutí. Brokolici zcedíme, rozbijeme šťouchadlem na brambory a necháme chvíli  vychladnout. Pak přidáme prolisovaný česnek, parmazán a základní náplň a vše důkladně promícháme.

Troubu snížíme na 170°C (horkovzduch na 160°C).

Náplň nalijeme na lehce zchladlý korpus, vložíme do trouby a pečeme 25 minut.

Podáváme ještě teplé nebo i studené nahkrájené na díly.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 75 g vody

Základní náplň:

  • 200 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • pepř

Brokolicová náplň:

  • 1 střední brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti nastrouhané parmazánu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Povolené máslo a mouku zpracujeme v robotu nebo vidličkou na drobenku. Poté přilijeme vodu a vypracujeme pružné, kompaktní těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici hodinu odpočinout.

Troubu předehřejem na 200°C (horkovzduch na 180°C ).

Formu na koláč nebo dort (cca 26 cm v průměru) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Těsto vyválíme a přeneseme do formy na dno a asi 2cm vysoký okraj (a nebo ho prsty vymačkáme do formy, podle toho, co je pro nás jednodušší). Z pečícího papíru vytřihneme kolo o průměru dna formy, položíme na těsto a zasypeme fazolemi (normální suché fazole z pytlíku, ne uvařené z konzervy, fazole tu slouží k zatížení těsta, ne ke konzumaci) nebo speciálními kamínky na pečení. Formu s těstem vložíme do rozpálené trouby a zapečeme 12 minut.

Po upečení sesypeme fazole a odstraníme pečící papír na těstě. Fazole po vychladnutí uskladníme na příští pečení. Pokud je těsto někde nafouklé, propíchneme ho vidličkou.

Základní náplň:

Všechny ingrediece vložíme do většího hrnku (cca půllitrového) a rozšleháme vidličkou.

Brokolicová náplň:

Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Brokolici omyjeme a nakrájíme na růžičky (košťály používat nebudeme), které vložíme do vařící vody a povaříme asi 10 minut do změknutí. Brokolici zcedíme, rozbijeme šťouchadlem na brambory a necháme chvíli  vychladnout. Pak přidáme prolisovaný česnek, parmazán a základní náplň a vše důkladně promícháme.

Troubu snížíme na 170°C (horkovzduch na 160°C).

Náplň nalijeme na lehce zchladlý korpus, vložíme do trouby a pečeme 25 minut.

Podáváme ještě teplé nebo i studené nahkrájené na díly.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty