Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Rumové kuličky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 150 g rozinek
  • 100 ml rumu
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g povoleného másla
  • 20 g kakaa
  • 100 g kokosu, nebo mletých ořechů, drcených piškotů (viz dále text)
  • kokos na obalení (cca 30-50g)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Rozinky zalijeme rumem a necháme 12 hodin odležet a nacucat. Pokud jsou rozinky větších rozměrů, rozkrájíme je.

Rozinky i s rumem přemístíme do mísy, přidáme cukr, mleté ořechy, lehce změklé máslo a kakao a rukou pečlivě promícháme. Teď přichází čas na zahuštění. Pokud je směs moc lepivá a nejdou z ní tvarovat kuličky, přisypáváme po částech strouhaný kokos (nebo ořechy či drcené piškoty), zapracujeme do těsta a opět zkoušíme, zda nejdou tvarovat kuličky. Postup opakujeme, dokud nemáme těsto potřebné konzistence - já musela přisypat ještě 100 g kokosu. Pozor, těsto by mělo zůstat pořád lepivé a hodně vláčné, rozhodně ne tuhé. S přisypáváním kokosu přestaneme v momentě, kdy ze směsi jdou vytvarovat kuličky. 

Z těsta rukama tvarujeme kuličky a ty obalíme ve strouhaném kokosu. Vždy, když už se kuličky příliš lepí na ruce a nejdou tvarovat, ruce umyjeme, osušíme a pokračujeme dál. Já si myla ruce asi 4x během přípravy tohoto cukroví. 

Skladujeme  ve vzduchotěsné nádobě a v chladu. Vzhledem k obsahu alkoholu raději nepodáváme dětem.. :o)

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 150 g rozinek
  • 100 ml rumu
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g povoleného másla
  • 20 g kakaa
  • 100 g kokosu, nebo mletých ořechů, drcených piškotů (viz dále text)
  • kokos na obalení (cca 30-50g)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Rozinky zalijeme rumem a necháme 12 hodin odležet a nacucat. Pokud jsou rozinky větších rozměrů, rozkrájíme je.

Rozinky i s rumem přemístíme do mísy, přidáme cukr, mleté ořechy, lehce změklé máslo a kakao a rukou pečlivě promícháme. Teď přichází čas na zahuštění. Pokud je směs moc lepivá a nejdou z ní tvarovat kuličky, přisypáváme po částech strouhaný kokos (nebo ořechy či drcené piškoty), zapracujeme do těsta a opět zkoušíme, zda nejdou tvarovat kuličky. Postup opakujeme, dokud nemáme těsto potřebné konzistence - já musela přisypat ještě 100 g kokosu. Pozor, těsto by mělo zůstat pořád lepivé a hodně vláčné, rozhodně ne tuhé. S přisypáváním kokosu přestaneme v momentě, kdy ze směsi jdou vytvarovat kuličky. 

Z těsta rukama tvarujeme kuličky a ty obalíme ve strouhaném kokosu. Vždy, když už se kuličky příliš lepí na ruce a nejdou tvarovat, ruce umyjeme, osušíme a pokračujeme dál. Já si myla ruce asi 4x během přípravy tohoto cukroví. 

Skladujeme  ve vzduchotěsné nádobě a v chladu. Vzhledem k obsahu alkoholu raději nepodáváme dětem.. :o)

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty