Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Sachr

5.0 3

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Piškot (do formy 22cm v průměru):

  • 6 větších vajec
  • 220 g cukru krupice
  • 90 g rostlinného oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g hrubé mouky
  • 50 g kakaa
  • 7 g prášku do pečiva
  • 350 g meruňkové marmelády

Poleva:

  • 65 ml vody
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g vysokoprocentní čokolády

POSTUP PŘÍPRAVY:

Předehřejeme si troubu na 165°C.

Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a do něj pak zašleháme polovinu cukru. Žloutky dáme do druhé mísy společně s druhou půlkou cukru a vyšleháme do světlé pěny. Poté tenkrým pramínkem lijeme olej a dál šleháme tak, aby byla směs jednolitá.

Sníh vmícháme opatrně do žloutkové hmoty tak, aby vše zůstalo hezky kypré. Smícháme mouky, prášek do pečiva a kakao a po částech přimícháváme k vaječnému těstu.

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a pečeme asi 45 minut. Propečenost poznáme tak, že do středu zapíchneme špejli: Pokud jí vytáhneme suchou, korpus je upečen, pokud je na ní syrové těsto, dáme piškot zpět do trouby a necháme dopéct.

Korpus necháme zchladnout a poté vyklopíme. Dvakrát prořízneme (abychom měli 3 slabší pláty těsta), promažeme marmeládou, přiklopíme a celý vršek i boky opět pomažeme marmeládou. Vložíme do lednice a necháme asi 30 zchladit. A hned se pustíme do polevy.

Smícháme vodu s cukrem, postavíme na sporák, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 5 minut. Necháme asi 10 minut lehce zchladnout a poté do rendlíku nalámeme čokoládu a mícháme, odkud se čokoláda zcela nerozpustí (lze i na velmi mírném plameni lehce přihřát). Přiravenou polevou polijeme celý dort včetně boků (ano tušíte správně, že v tento bod si zapatláte ruce, půl linky, talíř na kterém sedí dort a dost možná i podlahu) a vrátíme do lednice.

Na zdobení stačí zbylou polevu lehce přihřát, vyndat vychlazený dort, namočit vidličku do horké polevy a máchat s ní nad dortem

Dort podáváme s čerstvě ušlehanou smetanou.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Piškot (do formy 22cm v průměru):

  • 6 větších vajec
  • 220 g cukru krupice
  • 90 g rostlinného oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g hrubé mouky
  • 50 g kakaa
  • 7 g prášku do pečiva
  • 350 g meruňkové marmelády

Poleva:

  • 65 ml vody
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g vysokoprocentní čokolády

POSTUP PŘÍPRAVY:

Předehřejeme si troubu na 165°C.

Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a do něj pak zašleháme polovinu cukru. Žloutky dáme do druhé mísy společně s druhou půlkou cukru a vyšleháme do světlé pěny. Poté tenkrým pramínkem lijeme olej a dál šleháme tak, aby byla směs jednolitá.

Sníh vmícháme opatrně do žloutkové hmoty tak, aby vše zůstalo hezky kypré. Smícháme mouky, prášek do pečiva a kakao a po částech přimícháváme k vaječnému těstu.

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a pečeme asi 45 minut. Propečenost poznáme tak, že do středu zapíchneme špejli: Pokud jí vytáhneme suchou, korpus je upečen, pokud je na ní syrové těsto, dáme piškot zpět do trouby a necháme dopéct.

Korpus necháme zchladnout a poté vyklopíme. Dvakrát prořízneme (abychom měli 3 slabší pláty těsta), promažeme marmeládou, přiklopíme a celý vršek i boky opět pomažeme marmeládou. Vložíme do lednice a necháme asi 30 zchladit. A hned se pustíme do polevy.

Smícháme vodu s cukrem, postavíme na sporák, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 5 minut. Necháme asi 10 minut lehce zchladnout a poté do rendlíku nalámeme čokoládu a mícháme, odkud se čokoláda zcela nerozpustí (lze i na velmi mírném plameni lehce přihřát). Přiravenou polevou polijeme celý dort včetně boků (ano tušíte správně, že v tento bod si zapatláte ruce, půl linky, talíř na kterém sedí dort a dost možná i podlahu) a vrátíme do lednice.

Na zdobení stačí zbylou polevu lehce přihřát, vyndat vychlazený dort, namočit vidličku do horké polevy a máchat s ní nad dortem

Dort podáváme s čerstvě ušlehanou smetanou.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty