Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Sekaná pečeně

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 300g vepřového masa
  • 300g hovězího předního (bez kostí)
  • 1 středně velká cibule
  • 1 vejce
  • 100g housky (může být míň)
  • mléko
  • 50g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • bílek na potření
  • česnek
  • bylinky (majoránka, petrželka a podobné)
  • 1 bílek

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vepřové i hovězí pokrájíme na kousky a umeleme společně s polovinou slaniny. Potom umeleme cibuli a  housky předem namočené v troše mléka a vymačkané a přidáme k masu, okořeníme, osolíme, přidáme česnek a spojíme vejcem. Směs dobře promícháme (já jí míchám v hnětači robota). Jeli směs tuhá, rozředíme ji trochou vlahé vody, nebo vývaru a necháme chvíli stát. Pekáč vymažeme tukem, navlhčíme si ruce studenou vodou a vytvarujeme jednu velkou a nebo dvě menší šišky (já osobně dělám 3 malé) a položíme je do pekáče. Druhou část slaniny pokrájíme na nudličky a poklademe jimi vršek sekané. Šišky potřeme bílkem, podlijeme sběračkou studené vody a pečeme asi 45-60 minut při 180°C. Při pečení šišky poléváme vypečenou šťávou. Servírujeme s bramborem, bramborovou kaší nebo salátem, chutná i studená.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 300g vepřového masa
  • 300g hovězího předního (bez kostí)
  • 1 středně velká cibule
  • 1 vejce
  • 100g housky (může být míň)
  • mléko
  • 50g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • bílek na potření
  • česnek
  • bylinky (majoránka, petrželka a podobné)
  • 1 bílek

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vepřové i hovězí pokrájíme na kousky a umeleme společně s polovinou slaniny. Potom umeleme cibuli a  housky předem namočené v troše mléka a vymačkané a přidáme k masu, okořeníme, osolíme, přidáme česnek a spojíme vejcem. Směs dobře promícháme (já jí míchám v hnětači robota). Jeli směs tuhá, rozředíme ji trochou vlahé vody, nebo vývaru a necháme chvíli stát. Pekáč vymažeme tukem, navlhčíme si ruce studenou vodou a vytvarujeme jednu velkou a nebo dvě menší šišky (já osobně dělám 3 malé) a položíme je do pekáče. Druhou část slaniny pokrájíme na nudličky a poklademe jimi vršek sekané. Šišky potřeme bílkem, podlijeme sběračkou studené vody a pečeme asi 45-60 minut při 180°C. Při pečení šišky poléváme vypečenou šťávou. Servírujeme s bramborem, bramborovou kaší nebo salátem, chutná i studená.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty