Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Smetanovo - tvarohový dort s dětskými piškoty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • dětské piškoty
  • 150 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 50 g cukru moučka

POSTUP PŘÍPRAVY:

Mascarpone a smetanu ke šlehání musíme mít vychlazené na stejnou teplotu. Společně je vložíme do mísy, přidáme cukr a na střední rychlost asi minutu šleháme, aby se vše propojilo. Pak zvýšíme otáčky a během asi tak 3 minut vyšleháme tuhý krém. Do něj po lžičkách zašleháme všechen tvaroh a nakonec i zakysanou smetanu.

Dortovou formu s průměrem 23 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Dno vyložíme piškoty (ploškou dolů, vyboulením nahoru) a potřeme slabší vrstvou krému. Vyskládáme piškoty na boky formy (díky krému budou držet, protože je do něj můžeme lehce zapíchnout). Položíme další vrstvu piškotů a na ně krém - pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechen krém. Poslední vrstvu piškotů (tou budeme končit) položíme ploškou nahoru a vyboulením dolů.

Dort lehce zasypeme strouhaným kokosem, překryjeme folií a na vrch položíme plochou pokličku nebo talíř, který tak akorát pasuje do formy, vložíme do lednice a zatížíme cca půl kilem (třeba dvěma kostkami másla). Necháme v lednici minimálně 4 hodiny proležet (ideálně přes noc).

Před servírovaním sejmeme poklici a folii, odepneme boky formy a dort překlopíme na servírovací tác.

V sezoně lze dort naplnit i drobným ovocem - borůvky, maliny, jahody. Mimo sezonu poslouží třeba kompotované meruňky nebo broskve (řádně okapané). Stačí ovoce poklást na krém. Dort chutná i obou verzích - s ovocem i bez něj :o)

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • dětské piškoty
  • 150 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 50 g cukru moučka

POSTUP PŘÍPRAVY:

Mascarpone a smetanu ke šlehání musíme mít vychlazené na stejnou teplotu. Společně je vložíme do mísy, přidáme cukr a na střední rychlost asi minutu šleháme, aby se vše propojilo. Pak zvýšíme otáčky a během asi tak 3 minut vyšleháme tuhý krém. Do něj po lžičkách zašleháme všechen tvaroh a nakonec i zakysanou smetanu.

Dortovou formu s průměrem 23 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Dno vyložíme piškoty (ploškou dolů, vyboulením nahoru) a potřeme slabší vrstvou krému. Vyskládáme piškoty na boky formy (díky krému budou držet, protože je do něj můžeme lehce zapíchnout). Položíme další vrstvu piškotů a na ně krém - pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechen krém. Poslední vrstvu piškotů (tou budeme končit) položíme ploškou nahoru a vyboulením dolů.

Dort lehce zasypeme strouhaným kokosem, překryjeme folií a na vrch položíme plochou pokličku nebo talíř, který tak akorát pasuje do formy, vložíme do lednice a zatížíme cca půl kilem (třeba dvěma kostkami másla). Necháme v lednici minimálně 4 hodiny proležet (ideálně přes noc).

Před servírovaním sejmeme poklici a folii, odepneme boky formy a dort překlopíme na servírovací tác.

V sezoně lze dort naplnit i drobným ovocem - borůvky, maliny, jahody. Mimo sezonu poslouží třeba kompotované meruňky nebo broskve (řádně okapané). Stačí ovoce poklást na krém. Dort chutná i obou verzích - s ovocem i bez něj :o)

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty