Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Švédský kávový chléb

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

(na 2 věnce)

Chléb:

  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku bílého cukru
  • 1/2 hrnku másla
  • 2-balení kvasnic - rozpustí se v 1/4 hrnku teplé vody
  • asi 4 hrnky mouky
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kardamomu

Náplň:

  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/4 hrnku hnědého cukru, balené
  • 1 lžíce bílého cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1 hrnek zlatých rozinek (volitelné)
  • 1/2 hrnku sekaných mandlí (volitelné)
  • 1/4 hrnku mandlové pasty (volitelné)

Vaječná glazura:

  • 2 žloutky
  • 2 lžíce smetany

Cukrová glazura:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžíce vody

POSTUP PŘÍPRAVY:

Na malé pánvi ohřejte mléko (ne vařící). Sundejte ze sporáku. Vmíchejte máslo a cukr až se postupně rozpustí. Nalijte do mísy. Vmíchejte kvasnice a vejce.

Přidejte sůl a kardamon. Pomalu přidejte 2 hrnky mouky. Poté postupně přidávejte další mouku, až těsto začne tvořit kouli.

Vyndejte ven na pomoučený vál a uhnětejte těsto 7 až 10 minut, dokud není hladké, těsto by nemělo být příliš lepkavé, zároveň musí zůstat měkké, takže dejte pozor, abyste to s moukou nepřehnali.

Dejte těsto do naolejované mísy, přikryjte utěrkou nebo plastovou fólií. Nechte kynout hodinu, až je těsto dvojnásobné.

Na tomto místě si můžete udělat jednoduchý pletený chleba, pokud chcete (2 bochníky). Těsto rozdělíte na dvě poloviny, a pak se rozdělí každá polovina na tři stejné díly, uválíte z těsta provázky a zaplete je. Nebo jako my s náplní a vytvarováním těsta do tvaru věnce. Následující pokyny jsou tedy určeny pro složitější tvar věnce.

Promáčkněte těsto a rozdělte ho na dvě stejné části. Vezměte jednu část (druhá je pro druhý věnec) a prsty ji zpracujte do 20cm x 40cm obdélníku na lehce pomoučeném, čistém a rovném povrchu. Pokud těsto nechce držet tvar, nechte ho odležet na 5 minut, a pak to zkuste znovu (stejně jako u těsta na pizzu). Potřete těsto rozpuštěným máslem, ale tak aby zůstal alespoň 1cm rámeček na okrajích, těsto pak bude držet pohromadě až ho spojíte. Smíchejte hnědý a bílý cukr a skořici a posypte těsto polovinou směsi (druhou polovinu pro druhou várku těsta). Použijte více výplní, tak jak máte rádi, jako jsou rozinky, sekané mandle, nebo mandlovou pastu. Pro krémovější náplň můžete posypat tvarohem.

Srolujte opatrně těsto podélně, ke švu na spodní straně. Opatrně přeneste na vymazaný plech. Vytvarujte z těsta kruh a konce spojte dohromady.

Pomocí nůžek udělejte do věnce šikmé střihy. Po každém střihu, vytáhněte střídavě část těsta buď vpravo nebo vlevo. Nakonec z kruhu vyrobíté krásný tvar věnce.

Stejný postup uděláme i s druhým věncem.

Věnce přykryjte a nechte opět v teple kynout asi 40 minut až hodinu. 

Předehřejte troubu na 175 ° C. Ušlehejte žloutky se smetanou. Potřete tím těsto. Pečeme v troubě 25-30 min. Po prvních 15 minutách pečení, v případě, že je vršek dost upečený, zakryjte věnce hliníkovou fólií.

Vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout. Pro finální glauzuru ušlehejte moučkový cukr a vodu (volitelně). Přidejte více vody, v případě, že glazura je příliš silná, nebo naopak cukr, pokud glazura je příliš vodnatá. Glazurou nazdobte věnce.

Autor receptu Elise

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

(na 2 věnce)

Chléb:

  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku bílého cukru
  • 1/2 hrnku másla
  • 2-balení kvasnic - rozpustí se v 1/4 hrnku teplé vody
  • asi 4 hrnky mouky
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kardamomu

Náplň:

  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/4 hrnku hnědého cukru, balené
  • 1 lžíce bílého cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1 hrnek zlatých rozinek (volitelné)
  • 1/2 hrnku sekaných mandlí (volitelné)
  • 1/4 hrnku mandlové pasty (volitelné)

Vaječná glazura:

  • 2 žloutky
  • 2 lžíce smetany

Cukrová glazura:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžíce vody

POSTUP PŘÍPRAVY:

Na malé pánvi ohřejte mléko (ne vařící). Sundejte ze sporáku. Vmíchejte máslo a cukr až se postupně rozpustí. Nalijte do mísy. Vmíchejte kvasnice a vejce.

Přidejte sůl a kardamon. Pomalu přidejte 2 hrnky mouky. Poté postupně přidávejte další mouku, až těsto začne tvořit kouli.

Vyndejte ven na pomoučený vál a uhnětejte těsto 7 až 10 minut, dokud není hladké, těsto by nemělo být příliš lepkavé, zároveň musí zůstat měkké, takže dejte pozor, abyste to s moukou nepřehnali.

Dejte těsto do naolejované mísy, přikryjte utěrkou nebo plastovou fólií. Nechte kynout hodinu, až je těsto dvojnásobné.

Na tomto místě si můžete udělat jednoduchý pletený chleba, pokud chcete (2 bochníky). Těsto rozdělíte na dvě poloviny, a pak se rozdělí každá polovina na tři stejné díly, uválíte z těsta provázky a zaplete je. Nebo jako my s náplní a vytvarováním těsta do tvaru věnce. Následující pokyny jsou tedy určeny pro složitější tvar věnce.

Promáčkněte těsto a rozdělte ho na dvě stejné části. Vezměte jednu část (druhá je pro druhý věnec) a prsty ji zpracujte do 20cm x 40cm obdélníku na lehce pomoučeném, čistém a rovném povrchu. Pokud těsto nechce držet tvar, nechte ho odležet na 5 minut, a pak to zkuste znovu (stejně jako u těsta na pizzu). Potřete těsto rozpuštěným máslem, ale tak aby zůstal alespoň 1cm rámeček na okrajích, těsto pak bude držet pohromadě až ho spojíte. Smíchejte hnědý a bílý cukr a skořici a posypte těsto polovinou směsi (druhou polovinu pro druhou várku těsta). Použijte více výplní, tak jak máte rádi, jako jsou rozinky, sekané mandle, nebo mandlovou pastu. Pro krémovější náplň můžete posypat tvarohem.

Srolujte opatrně těsto podélně, ke švu na spodní straně. Opatrně přeneste na vymazaný plech. Vytvarujte z těsta kruh a konce spojte dohromady.

Pomocí nůžek udělejte do věnce šikmé střihy. Po každém střihu, vytáhněte střídavě část těsta buď vpravo nebo vlevo. Nakonec z kruhu vyrobíté krásný tvar věnce.

Stejný postup uděláme i s druhým věncem.

Věnce přykryjte a nechte opět v teple kynout asi 40 minut až hodinu. 

Předehřejte troubu na 175 ° C. Ušlehejte žloutky se smetanou. Potřete tím těsto. Pečeme v troubě 25-30 min. Po prvních 15 minutách pečení, v případě, že je vršek dost upečený, zakryjte věnce hliníkovou fólií.

Vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout. Pro finální glauzuru ušlehejte moučkový cukr a vodu (volitelně). Přidejte více vody, v případě, že glazura je příliš silná, nebo naopak cukr, pokud glazura je příliš vodnatá. Glazurou nazdobte věnce.

Autor receptu Elise