Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Těsta na ovocné knedlíky - recepty z roku 1924

Recepty jsou z kuchařky z roku 1924. Knedlíky plníme libovolným ovocem, můžeme použít i povidla. Většinou se těsto rozválí, vykrájí čtverce, které se naplní a rukou zakulatí. Někdo ale uždibuje kousky, které plní a tvoří knedlíky. Délku vaření vždy musíme přizpůsobit velikosti knedlíků i tloušťce těsta. Časy jsou orientační. Vždy zkusíte jeden knedlík vyndat, rozkrojit a podle toho ukončit vaření ( pozn. je pro začínající kuchařinky).

KYNUTÉ KNEDLÍKY:

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • ½ kg polohrubé mouky
  • 1lžička soli
  • ¼ l mléka
  • 2 dkg kvasnic – udělat kvásek
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 5 dkg másla
  • 1 žloutek

POSTUP PŘÍPRAVY:

Zaděláme těsto tak, až se dělají puchýřky a necháme na kamnech kynout asi ½ hodiny. Tvoříme knedlíky, které vaříme 10-15 minut.

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 4 dkg másla
  • 5 dkg cukru
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • ½ kg tvarohu
  • 10 dkg strouhanky 
  • 4 dkg krupice
  • 4 dkg polohrubé mouky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Utřeme máslo s vejci, solí, tvarohem a cukrem. Přidáme strouhanku, mouku, krupici a propracujeme v nepříliš tuhé těsto. Plníme knedlíky a vaříme 7-10 minut. Můžeme dělat i neplněné, po uvaření roztrhat a polít třeba jahodovou rozhudou.

TŘENÉ Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 3 dkg másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 8 dkg strouhaného tvarohu
  • ¼ l mléka
  • 45 dkg hrubé mouky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do mísy dáme máslo, špetku soli, vajíčko, žloutek, strouhaný tvaroh a třeme asi 5 minut. Přidáme mouku, mléko a opět třeme.

Po chvilce dáme na vál a vypracujeme rukama hladké těsto. Necháme je pod kastrolem asi ½ hodinky odpočívat. Tvoříme knedlíky, které vaříme 8-10 minut.

NADÝCHANÉ KNEDLÍKY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 4 lžíce cukru
  • 20 g kvasnic
  • asi 4 dl smetany nebo plnotučného mléka
  • 1 žloutek
  • špetka soli 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Tvoříme knedlíky, které vaříme asi 10 minut.

Autor receptu Recepty ze Šumavské vesnice

Recepty jsou z kuchařky z roku 1924. Knedlíky plníme libovolným ovocem, můžeme použít i povidla. Většinou se těsto rozválí, vykrájí čtverce, které se naplní a rukou zakulatí. Někdo ale uždibuje kousky, které plní a tvoří knedlíky. Délku vaření vždy musíme přizpůsobit velikosti knedlíků i tloušťce těsta. Časy jsou orientační. Vždy zkusíte jeden knedlík vyndat, rozkrojit a podle toho ukončit vaření ( pozn. je pro začínající kuchařinky).

KYNUTÉ KNEDLÍKY:

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • ½ kg polohrubé mouky
  • 1lžička soli
  • ¼ l mléka
  • 2 dkg kvasnic – udělat kvásek
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 5 dkg másla
  • 1 žloutek

POSTUP PŘÍPRAVY:

Zaděláme těsto tak, až se dělají puchýřky a necháme na kamnech kynout asi ½ hodiny. Tvoříme knedlíky, které vaříme 10-15 minut.

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 4 dkg másla
  • 5 dkg cukru
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • ½ kg tvarohu
  • 10 dkg strouhanky 
  • 4 dkg krupice
  • 4 dkg polohrubé mouky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Utřeme máslo s vejci, solí, tvarohem a cukrem. Přidáme strouhanku, mouku, krupici a propracujeme v nepříliš tuhé těsto. Plníme knedlíky a vaříme 7-10 minut. Můžeme dělat i neplněné, po uvaření roztrhat a polít třeba jahodovou rozhudou.

TŘENÉ Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 3 dkg másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 8 dkg strouhaného tvarohu
  • ¼ l mléka
  • 45 dkg hrubé mouky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do mísy dáme máslo, špetku soli, vajíčko, žloutek, strouhaný tvaroh a třeme asi 5 minut. Přidáme mouku, mléko a opět třeme.

Po chvilce dáme na vál a vypracujeme rukama hladké těsto. Necháme je pod kastrolem asi ½ hodinky odpočívat. Tvoříme knedlíky, které vaříme 8-10 minut.

NADÝCHANÉ KNEDLÍKY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 4 lžíce cukru
  • 20 g kvasnic
  • asi 4 dl smetany nebo plnotučného mléka
  • 1 žloutek
  • špetka soli 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Tvoříme knedlíky, které vaříme asi 10 minut.

Autor receptu Recepty ze Šumavské vesnice