Hledat
Filters

Třívrstvé oříškové řezy

Potřebné přísady:

KORPUS:

  • 3 vejce
  • 50 g Hery
  • 90 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 PL pomerančové šťávy
  • pomerančová kůra
  • 120 g hladké mouky
  • 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva (2 g)
  • 100 g nasekaných lískových oříšků
  • 1 skořicový cukr

NÁPLŇ:

  • 330 g očištěných jablek
  • 2 PL cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy:
  1. Korpus: Celá vejce vyšleháme s cukry do husté pěny, zašleháme pomerančovou šťávu, pak zašleháme prosátou mouku s práškem a kůrou (kupuji sušenou). Ručně vmícháme rozpuštěný a vychladlý tuk. Těsto natřeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a hustě posypeme drobně nasekanými lískovými oříšky, smíchanými se skořicovým cukrem (připravíme si předem). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 12 minut. Upečený korpus překlopíme na čistý plech, odstraníme papír a necháme vychladnout. Plát rozkrojíme na 3 stejné pruhy.
  2. Jablka nakrájíme na plátky, přidáme cukr a podle potřeby asi 2 PL vody a dusíme doměkka. Necháme vychladnout. Smetanu ušleháme dotuha. (Kdo chce, přidá 1 Smeta-fix, já nedávám a drží to dobře i druhý den.)
  3. Na tác položíme jeden díl korpusu oříšky nahoru, potřeme polovinou jablečné náplně, polovinou šlehačky, přiložíme druhý plát, lehce přitlačíme a naneseme zbytek jablek a šlehačky. Nahoru položíme třetí plát a pocukrujeme okraje.
  4. Moučník uložíme minimálně na 1 hodinu do ledničky. Krájíme jedině nožem pilkou a zlehka, bez tlačení. Zákusek je výborný, řekla bych, že druhý den je proležený a ještě lepší.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist