Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Tvarohová vánočka bez kynutí

4.6 16

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 570g polohrubá mouka
  • 3ks vejce
  • 1 1/2 prášek do pečiva
  • 250g měkkého tvarohu
  • 150g cukru
  • 9 lžic oleje
  • 2ks vanilkový cukr
  • žloutek a bílek na potření
  • citronová kůra
  • 2dl rumu
  • 50g hrozinek
  • 50g mandlí- nasekané
  • mandle - na posypání

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do mísy dáme tvaroh a rozmačkáme, k němu přidáme všechny ingredience mimo mandlí a rozinek. Ty namočíme do rumu. Směs pořádně hněteme a nakonec zpracujeme na vále. Přidáme hrozinky namočené v rumu a 5ég nasekaných mandlí a lehce opět propracujeme.

Těsto si rozdělíme na 4 velké díly a 3 menší a 2 nejmenší. Všechny kusy rozválíme na válečky.

Základnu spleteme ze 4 největších válečků, začněte od prostředka. Nezapomeňte jednotlivé válečky utahovat. Jakmile dojdete nakonec, cop otočte a dopleťte z druhé strany. Střed spodního copu zploštěte uprostřed hranou ruky a potřete bílkem.

Stejný způsobem upleteme cop ze tří menších válečků a položíme na základu a opět hranou ruky zploštíme a potřeme bílkem.

Tak a teď spleteme cop jen ze dvou nejmenších a dáme jo úplně navrch a konce uchytíme ke spodku vánočky.

Zvrchu napícháme do vánočky špejle, aby nám nesjela a potřeme ji rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi. Pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem a pečeme asi padesát min. Po upečení necháme vánočku zchladnout a posypeme ji moučkovým cukrem.

Autor receptu Ladislava Kožešníková

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 570g polohrubá mouka
  • 3ks vejce
  • 1 1/2 prášek do pečiva
  • 250g měkkého tvarohu
  • 150g cukru
  • 9 lžic oleje
  • 2ks vanilkový cukr
  • žloutek a bílek na potření
  • citronová kůra
  • 2dl rumu
  • 50g hrozinek
  • 50g mandlí- nasekané
  • mandle - na posypání

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do mísy dáme tvaroh a rozmačkáme, k němu přidáme všechny ingredience mimo mandlí a rozinek. Ty namočíme do rumu. Směs pořádně hněteme a nakonec zpracujeme na vále. Přidáme hrozinky namočené v rumu a 5ég nasekaných mandlí a lehce opět propracujeme.

Těsto si rozdělíme na 4 velké díly a 3 menší a 2 nejmenší. Všechny kusy rozválíme na válečky.

Základnu spleteme ze 4 největších válečků, začněte od prostředka. Nezapomeňte jednotlivé válečky utahovat. Jakmile dojdete nakonec, cop otočte a dopleťte z druhé strany. Střed spodního copu zploštěte uprostřed hranou ruky a potřete bílkem.

Stejný způsobem upleteme cop ze tří menších válečků a položíme na základu a opět hranou ruky zploštíme a potřeme bílkem.

Tak a teď spleteme cop jen ze dvou nejmenších a dáme jo úplně navrch a konce uchytíme ke spodku vánočky.

Zvrchu napícháme do vánočky špejle, aby nám nesjela a potřeme ji rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi. Pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem a pečeme asi padesát min. Po upečení necháme vánočku zchladnout a posypeme ji moučkovým cukrem.

Autor receptu Ladislava Kožešníková