Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Tvarohová zebra

4.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 225 g polohrubé mouky

Náplň:

  • 1 kg tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g gustinu (nebo 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku)
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kakaa

POSTUP PŘÍPRAVY:

Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřeme, připravíme si těsto a náplň.

Změklé máslo a moučkový cukr utřeme. Přidáme sůl a vejce a spojíme s máslovým základem. Nakonec nasypeme mouku a vytvoříme těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažeme máslem a rukama do ní napěchujeme těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.

 

V mléce rozmícháme gustin (nebo pudink). Všechny suroviny kromě kakaa dáme do větší mísy, včetně mléka s gustinem a důkladně vyšleháme do hladké hmoty (robot nebo šlehač je teď ideálním pomocníkem:o). Třetinu (asi 500g) odlijeme a zašleháme do ní kakao. Nyní máme dvě části, té světlé je 2x víc než tmavé.

Vezmeme dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dáme na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zatočit. Tímhle jednoduchým způsobem vytvoříme ono zebrování:o)

Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu a půl (záleží na troubě, v jedné troubě jsem jí kdysi pekla dvě hodiny než byla hotová). Propečenost zkoušíme buď špejlí a nebo důvěřujeme zkušenostem a víme, že jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno. Troubu vypneme a zebru v ní necháme trochu dojít (přiotevřeme dvířka trouby). Podáváme zcela zchladnuté, případně vychlazené. 

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 225 g polohrubé mouky

Náplň:

  • 1 kg tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g gustinu (nebo 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku)
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kakaa

POSTUP PŘÍPRAVY:

Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřeme, připravíme si těsto a náplň.

Změklé máslo a moučkový cukr utřeme. Přidáme sůl a vejce a spojíme s máslovým základem. Nakonec nasypeme mouku a vytvoříme těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažeme máslem a rukama do ní napěchujeme těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.

 

V mléce rozmícháme gustin (nebo pudink). Všechny suroviny kromě kakaa dáme do větší mísy, včetně mléka s gustinem a důkladně vyšleháme do hladké hmoty (robot nebo šlehač je teď ideálním pomocníkem:o). Třetinu (asi 500g) odlijeme a zašleháme do ní kakao. Nyní máme dvě části, té světlé je 2x víc než tmavé.

Vezmeme dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dáme na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zatočit. Tímhle jednoduchým způsobem vytvoříme ono zebrování:o)

Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu a půl (záleží na troubě, v jedné troubě jsem jí kdysi pekla dvě hodiny než byla hotová). Propečenost zkoušíme buď špejlí a nebo důvěřujeme zkušenostem a víme, že jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno. Troubu vypneme a zebru v ní necháme trochu dojít (přiotevřeme dvířka trouby). Podáváme zcela zchladnuté, případně vychlazené. 

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty